10 рецепти с авокадо за здравословна и вкусна закуска 

Вкусни рецепти с авокадо за закуска и здравословно начало на деня

 

Авокадото е подходящо за всяка част от деня, комбинира се добре с множество продукти и е перфектната съставка за бързи, вкусни и здравословни закуски, които да ви дадат нужната енергия за деня.

В тази статия ще намерите рецепти за закуски с авокадо, които няма да ви отнемат повече от 15 минути, а обещават да ви заредят за целия ден.

1. Хранителна стойност на авокадото
2. Как да изберем и изчистим узряло авокадо
3. 10 рецепти за здравословна закуска 

1. Хранителна стойност на авокадото

 

Диетолозите неслучайно наричат авокадото „суперхрана“, тъй като е с високо съдържание на фибри, антиоксиданти, хранителни вещества (витамини К, С, Е, В6, В5, А), фолиева киселина, магнезий, желязо, цинк и калий (дори повече от бананите).

Порция от 100 грама авокадо съдържа 160 калории, 2 грама протеини и 15 грама мазнини, повечето от които (10 грама) са мононенаситени мазнини, , които всъщност са полезни за здравето.

Освен това, авокадото е една от нисковъглехидратните храни с ниско съдържание на наситени мазнини.  

2. Как да изберем и изчистим узряло авокадо  

 

Интересен факт за авокадото е, че започва да зрее чак след като е откъснато. Когато става годно за ядене, то променя цвета си от тъмнозелено до тъмнокафяво, до черно. В допълнение към цвета можете да разпознаете узрялото авокадо по това колко е твърдо -  колкото е по-узряло, толкова по-меко е то.


Ако имате неузряло авокадо може да го оставите да омекне в домашни условия. На първо място трябва да знаете, че не е нужно да го оставяте в хладилника. Сложете го в купата с плодове и то ще узрее в рамките на няколко дни. Може да го поставите в хартиена торбичка с ябълка или банан, без да го затваряте напълно, за да ускорите процеса. Освободеният от тях етилен ще помогне на процеса.

 

Ето как да изчистите авокадото: 

 

- Разрежете плода наполовина, така че да оставите костилката цяла;
- Сложете ножа в костилката и с леки движения я раздвижете и извадете;
- Използвайте лъжица, за да изгребете плода;

Avocado ripe

3. 10 рецепти за здравословна закуска 


Бъркани яйца с авокадо

Съставки:
- 2 яйца
- 1 супена лъжица сметана или кисело мляко
- 1 супена лъжица зехтин
- 1 домат
- сирене чедър

Начин на приготвяне:
Нарежете авокадото и домата на кубчета. Изсипете зехтина в тигана и когато се загрее сложете яйцата и бъркайте в продължение на няколко минути. Малко преди да са напълно готови добавете сметаната или киселото мляко. Добавете авокадото и доматите и ги оставете за няколко секунди на котлона. Подправете със сол и пипер и поръсете с чедър.

Тост с авокадо и поширани яйца

Съставки:
- 2 филийки хляб
- 2 бр. авокадо
- 2 яйца
- 2 супени лъжици оцет
- сол
- лимонов сок
- зехтин

Начин на приготвяне:
Започнете с яйцата и кипнете вода в голяма тенджера (поне 1,5 литра). Добавете 2 супени лъжици оцет (това предотвратява отделянето на белтъка от жълтъка). Чукнете двете яйца, когато водата достигне точката на кипене и ги оставете да врят четири минути. Ако се слепят заедно, леко преместете дъното на съда.

 

В средна купа разбийте с вилица двете авокадо. Добавете сол и малко лимонов сок и продължете да разбърквате. Намажете сместа върху двете филии и добавете по едно яйце на всяка. Полейте с малко зехтин и сервирайте.

Тост с авокадо и различни гарнитури


Съставки:
- 2 филийки хляб
- 2 бр. авокадо
- сол
- лимонов сок
- зехтин
- чери домати, спанак, сьомга, варени яйца, репички


Начин на приготвяне:
Намачкайте авокадото в купа с вилица. Добавете сол и лимонов сок и продължете да разбърквате. Намажете сместа върху всяка филийка и добавете съставки по ваш вкус. Поръсете с малко зехтин. Каквито и продукти да изберете, със сигурност ще имате вкусна и задоволителна подготовка.

Омлет с домати, сирене и авокадо

Съставки:
- 4 пъдпъдъчи яйца
- натрошено козе сирене
- 1 средно голямо авокадо
- 1 мрежа
- 1 супена лъжица зехтин
- босилек
- сол
- прясно смлян пипер

Начин на приготвяне:

Разбийте яйцата, добавете козето сирене и продължете да разбърквате. Нарежете авокадото и доматите на кубчета и ги добавете към яйчената смес. Подправете на вкус със сол и черен пипер.

Сложете тигана на котлона, добавете зехтина и изсипете сместа. Покрийте тигана с капак и го оставете да се готви. След няколко минути махнете тигана от котлона и поставете омлета в чиния и гарнирайте с няколко листа босилек.

Салата с авокадо и бекон


Съставки:

- 200 г пресен спанак
- 100 г боровинки
- 1 авокадо
- 50 г варена червена киноа
- 40 г узрели тиквени семки
- 6 резена бекон
- пипер
- 4 яйца
- Ябълков оцет
- 2 супени лъжици мед
- сол

 

Начин на приготвяне:

В голяма купа добавете спанака, тиквените семки, киноата, черния пипер и авокадото, нарязано на кубчета. В тиган с горещо олио добавете бекона го изпържете на вкус. Когато сте готови, го извадете върху хартиена салфетка, за да абсорбира мазнините. Яйцата могат да се сервират варени или пържени, според вашите предпочитания.

Разделете салатата в четири по-малки купички, добавете бекона и едно яйце. Направете дресинг от мед и ябълков оцет и овкусете салатата.

Бурито с авокадо


съставки:

- 2 яйца
- 2 супени лъжици прясно краве сирене
- 2 малки тортили
- 1 средно голямо авокадо
- 1 супена лъжица зехтин
- Сирене ементал
- маруля
- сол
- прясно смлян черен пипер

 

Начин на приготвяне:

Разбийте добре яйцата в купа, подправете със сол и черен пипер и добавете ементала. Сложете тигана на котлона и добавете супена лъжица зехтин. Когато маслото е горещо, изсипете сместа и бъркайте постоянно, точно както приготвяте бъркани яйца. Натрошете с вилица сърцевината на авокадото и добавете щипка сол.

Затоплете тортилите, докато омекнат и подредете съставките на слоеве - яйца, краве сирене, смес от авокадо и зелена салата.

Смути с авокадо

Съставки:

- 1 авокадо
- една шепа бейби спанак
- една шепа рукола
- 1 плод по избор (ябълка, банан, круша или ананас)
- 1 чаша растително мляко (овес, ориз, бадеми)
- мед

 

Начин на приготвяне:

Почистете авокадото и го добавете в блендера, заедно със спанака, руколата, млякото и любимите плодове, нарязани на кубчета. Дръжте блендера включен, докато получите кремообразна, хомогенна смес. Ако искате да го подсладите, можете да добавите няколко чаени лъжички мед. Смутито с авокадо е идеална напитка за закуска, защото е пълно с витамини и е изключително здравословно.

Пица с авокадо и яйца

Съставки:

- 1 авокадо
- 4 яйца
- 200 г тесто за пица
- прясно нарязан кориандър
- сок от половин лайм
- сол
- 1 супена лъжица зехтин

 

Начин на приготвяне:

Почистете авокадото и сложете сърцевината в купата. След това добавете сока от лайм, солта и нарязания кориандър. Разбъркайте добре до получаването на смес.

Разделете тестото за пица на четири равни части и ги разстелете в кръгла форма. Намазнете тигана и поставете парчетата тесто едно по едно. Оставете ги по 1-2 минути от всяка страна. След това разпределете сместа с авокадото и върху всяко парче добавяйте и пържено яйце.

Тост с авокадо, кисело мляко и мед

Съставки:
- 1 авокадо
- 2 филийки хляб
- сол
- кисело мляко

Начин на приготвяне:
Разрежете авокадото на две половини и внимателно извадете вътрешността с лъжица. Нарежете го на филийки и го сложете върху киселото мляко, намазано върху хляба. Сложете мед на вкус.

Салата с авокадо и пушена сьомга

Съставки:
- 1 авокадо
- пушена сьомга
- бейби спанак
- броколи
- пармезан
- сол
- 1 супена лъжица зехтин
- лимонов сок

 

Начин на приготвяне:

Почистете авокадото и извадете костилката. В голяма купа добавете спанака, броколите, пушената сьомга, нарязана на малки парченца и авокадото. След това поръсете с малко сол, зехтин и лимонов сок. Разбъркайте добре и поръсете с настъргания пармезан.

Вижте свързани продукти:

Разгледайте подобни статии за кухня и кухненски уреди:

  • Бързи и лесни ястия с малко калории

    Бързи и лесни ястия с малко калории

    Ако сте решили да поддържате теглото си или просто да приготвите тялото си за лятото, би било добре да добавите няколко здравословни закуски, които да ви помогнат да избегнете сладкото или други висококалорични храни. Научи повече тук.

    Научете повече
  • Бавното готвене – ползи и идеи

    Бавното готвене – ползи и идеи

    Какви са предимствата на бавното готвене и какво ново трябва да знаем за него? Отговорили сме на тези въпроси, като добавихме и няколко вкусни рецепти. Научи повече тук.

    Научете повече
  • Как да изберем подходяща сокоизстисквачка

    Как да изберем подходяща сокоизстисквачка

    Предимства на сокоизстисквачка за плодове и зеленчуци – Какво да имаме предвид, когато избираме сокоизстисквачка – Предложения за уреди

    Научете повече
  • Наръчник за избиране на правилния кухненски робот

    Наръчник за избиране на правилния кухненски робот

    Наръчник за избиране на правилния кухненски робот

    Научете повече
  • 40 съвета, за да царувате в кухнята

    40 съвета, за да царувате в кухнята

    40 съвета, за да царувате в кухнята

    Научете повече
  • Апетитни и здравословни ястия без мазнина

    Апетитни и здравословни ястия без мазнина

    Вероятно всеки знае как да пържи, използвайки мазнина. Вижте тук една здравословна и вкусна алтернатива!

    Научете повече
  • Как да направим полезни пържени картофки

    Как да направим полезни пържени картофки

    Пържени картофи са любимо изкушение както възрастни, така и за деца, но за хората, които искат да се хранят здравословно, пържените картофки са проблем. Може ли нещо да се направи, за да се промени това? Вижте тук!

    Научете повече

Нашият сайт се преглежда най-добре с последната версия на Microsoft Edge, Google Chrome или Firefox.