Авокадото е подходящо за всяка част от деня, комбинира се добре с множество продукти и е перфектната съставка за бързи, вкусни и здравословни закуски, които да ви дадат нужната енергия за деня.
В тази статия ще намерите рецепти за закуски с авокадо, които няма да ви отнемат повече от 15 минути, а обещават да ви заредят за целия ден.
1. Хранителна стойност на авокадото
2. Как да изберем и изчистим узряло авокадо
3. 10 рецепти за здравословна закуска
Диетолозите неслучайно наричат авокадото „суперхрана“, тъй като е с високо съдържание на фибри, антиоксиданти, хранителни вещества (витамини К, С, Е, В6, В5, А), фолиева киселина, магнезий, желязо, цинк и калий (дори повече от бананите). Порция от 100 грама авокадо съдържа 160 калории, 2 грама протеини и 15 грама мазнини, повечето от които (10 грама) са мононенаситени мазнини, , които всъщност са полезни за здравето. Освен това, авокадото е една от нисковъглехидратните храни с ниско съдържание на наситени мазнини.
Интересен факт за авокадото е, че започва да зрее чак след като е откъснато. Когато става годно за ядене, то променя цвета си от тъмнозелено до тъмнокафяво, до черно. В допълнение към цвета можете да разпознаете узрялото авокадо по това колко е твърдо - колкото е по-узряло, толкова по-меко е то. Ето как да изчистите авокадото: - Разрежете плода наполовина, така че да оставите костилката цяла;
Ако имате неузряло авокадо може да го оставите да омекне в домашни условия. На първо място трябва да знаете, че не е нужно да го оставяте в хладилника. Сложете го в купата с плодове и то ще узрее в рамките на няколко дни. Може да го поставите в хартиена торбичка с ябълка или банан, без да го затваряте напълно, за да ускорите процеса. Освободеният от тях етилен ще помогне на процеса.
- Сложете ножа в костилката и с леки движения я раздвижете и извадете;
- Използвайте лъжица, за да изгребете плода;
В средна купа разбийте с вилица двете авокадо. Добавете сол и малко лимонов сок и продължете да разбърквате. Намажете сместа върху двете филии и добавете по едно яйце на всяка. Полейте с малко зехтин и сервирайте. Омлет с домати, сирене и авокадо Начин на приготвяне: Разбийте яйцата, добавете козето сирене и продължете да разбърквате. Нарежете авокадото и доматите на кубчета и ги добавете към яйчената смес. Подправете на вкус със сол и черен пипер. Сложете тигана на котлона, добавете зехтина и изсипете сместа. Покрийте тигана с капак и го оставете да се готви. След няколко минути махнете тигана от котлона и поставете омлета в чиния и гарнирайте с няколко листа босилек. Салата с авокадо и бекон - 200 г пресен спанак Начин на приготвяне: В голяма купа добавете спанака, тиквените семки, киноата, черния пипер и авокадото, нарязано на кубчета. В тиган с горещо олио добавете бекона го изпържете на вкус. Когато сте готови, го извадете върху хартиена салфетка, за да абсорбира мазнините. Яйцата могат да се сервират варени или пържени, според вашите предпочитания. Разделете салатата в четири по-малки купички, добавете бекона и едно яйце. Направете дресинг от мед и ябълков оцет и овкусете салатата. - 2 яйца Начин на приготвяне: Разбийте добре яйцата в купа, подправете със сол и черен пипер и добавете ементала. Сложете тигана на котлона и добавете супена лъжица зехтин. Когато маслото е горещо, изсипете сместа и бъркайте постоянно, точно както приготвяте бъркани яйца. Натрошете с вилица сърцевината на авокадото и добавете щипка сол. Затоплете тортилите, докато омекнат и подредете съставките на слоеве - яйца, краве сирене, смес от авокадо и зелена салата. - 1 авокадо Начин на приготвяне: Почистете авокадото и го добавете в блендера, заедно със спанака, руколата, млякото и любимите плодове, нарязани на кубчета. Дръжте блендера включен, докато получите кремообразна, хомогенна смес. Ако искате да го подсладите, можете да добавите няколко чаени лъжички мед. Смутито с авокадо е идеална напитка за закуска, защото е пълно с витамини и е изключително здравословно. - 1 авокадо Начин на приготвяне: Почистете авокадото и сложете сърцевината в купата. След това добавете сока от лайм, солта и нарязания кориандър. Разбъркайте добре до получаването на смес. Разделете тестото за пица на четири равни части и ги разстелете в кръгла форма. Намазнете тигана и поставете парчетата тесто едно по едно. Оставете ги по 1-2 минути от всяка страна. След това разпределете сместа с авокадото и върху всяко парче добавяйте и пържено яйце. Начин на приготвяне: Почистете авокадото и извадете костилката. В голяма купа добавете спанака, броколите, пушената сьомга, нарязана на малки парченца и авокадото. След това поръсете с малко сол, зехтин и лимонов сок. Разбъркайте добре и поръсете с настъргания пармезан.
Бъркани яйца с авокадо
Съставки:
- 2 яйца
- 1 супена лъжица сметана или кисело мляко
- 1 супена лъжица зехтин
- 1 домат
- сирене чедър
Начин на приготвяне:
Нарежете авокадото и домата на кубчета. Изсипете зехтина в тигана и когато се загрее сложете яйцата и бъркайте в продължение на няколко минути. Малко преди да са напълно готови добавете сметаната или киселото мляко. Добавете авокадото и доматите и ги оставете за няколко секунди на котлона. Подправете със сол и пипер и поръсете с чедър.
Тост с авокадо и поширани яйца
Съставки:
- 2 филийки хляб
- 2 бр. авокадо
- 2 яйца
- 2 супени лъжици оцет
- сол
- лимонов сок
- зехтин
Начин на приготвяне:
Започнете с яйцата и кипнете вода в голяма тенджера (поне 1,5 литра). Добавете 2 супени лъжици оцет (това предотвратява отделянето на белтъка от жълтъка). Чукнете двете яйца, когато водата достигне точката на кипене и ги оставете да врят четири минути. Ако се слепят заедно, леко преместете дъното на съда.
Тост с авокадо и различни гарнитури
Съставки:
- 2 филийки хляб
- 2 бр. авокадо
- сол
- лимонов сок
- зехтин
- чери домати, спанак, сьомга, варени яйца, репички
Начин на приготвяне:
Намачкайте авокадото в купа с вилица. Добавете сол и лимонов сок и продължете да разбърквате. Намажете сместа върху всяка филийка и добавете съставки по ваш вкус. Поръсете с малко зехтин. Каквито и продукти да изберете, със сигурност ще имате вкусна и задоволителна подготовка.
Съставки:
- 4 пъдпъдъчи яйца
- натрошено козе сирене
- 1 средно голямо авокадо
- 1 мрежа
- 1 супена лъжица зехтин
- босилек
- сол
- прясно смлян пипер
Съставки:
- 100 г боровинки
- 1 авокадо
- 50 г варена червена киноа
- 40 г узрели тиквени семки
- 6 резена бекон
- пипер
- 4 яйца
- Ябълков оцет
- 2 супени лъжици мед
- сол
Бурито с авокадо
съставки:
- 2 супени лъжици прясно краве сирене
- 2 малки тортили
- 1 средно голямо авокадо
- 1 супена лъжица зехтин
- Сирене ементал
- маруля
- сол
- прясно смлян черен пипер
Смути с авокадо
Съставки:
- една шепа бейби спанак
- една шепа рукола
- 1 плод по избор (ябълка, банан, круша или ананас)
- 1 чаша растително мляко (овес, ориз, бадеми)
- мед
Пица с авокадо и яйца
Съставки:
- 4 яйца
- 200 г тесто за пица
- прясно нарязан кориандър
- сок от половин лайм
- сол
- 1 супена лъжица зехтин
Тост с авокадо, кисело мляко и мед
Съставки:
- 1 авокадо
- 2 филийки хляб
- сол
- кисело мляко
Начин на приготвяне:
Разрежете авокадото на две половини и внимателно извадете вътрешността с лъжица. Нарежете го на филийки и го сложете върху киселото мляко, намазано върху хляба. Сложете мед на вкус.
Салата с авокадо и пушена сьомга
Съставки:
- 1 авокадо
- пушена сьомга
- бейби спанак
- броколи
- пармезан
- сол
- 1 супена лъжица зехтин
- лимонов сок
Viva Collection
Уред за паста и нудъл
HR2345/19
Ако сте решили да поддържате теглото си или просто да приготвите тялото си за лятото, би било добре да добавите няколко здравословни закуски, които да ви помогнат да избегнете сладкото или други висококалорични храни. Научи повече тук.
Научете повечеКакви са предимствата на бавното готвене и какво ново трябва да знаем за него? Отговорили сме на тези въпроси, като добавихме и няколко вкусни рецепти. Научи повече тук.
Научете повечеПредимства на сокоизстисквачка за плодове и зеленчуци – Какво да имаме предвид, когато избираме сокоизстисквачка – Предложения за уреди
Научете повечеНаръчник за избиране на правилния кухненски робот
Научете повечеВероятно всеки знае как да пържи, използвайки мазнина. Вижте тук една здравословна и вкусна алтернатива!
Научете повечеПържени картофи са любимо изкушение както възрастни, така и за деца, но за хората, които искат да се хранят здравословно, пържените картофки са проблем. Може ли нещо да се направи, за да се промени това? Вижте тук!
Научете повече