Как да направим полезни пържени картофки

До скоро свързвахме пържените картофки с бързото хранене – перфектното „сладо изкушение“ към всеки бургер, за което диетата ни не трябваше да разбира... Освен ако не станат здравословна част от менюто ни.

Скептиците ще се запитат възможно ли е изобщо нещо такова и отговорът е ... Да!
Ако се замислим, единственото нещо, което прави пържените картофи нездравословни е олиото, използвано по време на процеса. Елиминирате ли този елемент от готвенето, получавате вкусни картофки, които няма да ви хвърлят в тревожни мисли за фигурата и здравето ви.

Przepis na zdrowe frytki

Защо да пържим без мазнина?

 

Като начало е важно да споменем, че основният продукт за пържени картофки е здравословен зеленчук, даващ на тялото важни хранителни вещества. Картофите са ненадминат източник на въглехидрати, които тялото преработва в енергия за през деня. Освен това, те са източник на минерали като калий, магнезий, желязо, фосфор и калций, както витамини А, С и представители от група В. Пърженето, обаче, води до загубата на голяма част от тези полезни вещества. Затова ако искаме да зарадваме семейството си с не просто вкусни, а здравословни пържени картофки, е препоръчително да избягваме този начин на приготвяне. Пърженето във фритюрник, или висока тенджера, пълна с олио, ще доведе до загуба на благоприятните свойства и попиване на мазнината. 

Рецепта за здравословни картофки в печката

 

Най-лесният начин за приготвяне на щадящи диетата картофки е във фурната. Просто ги обелете и нарежете на пръчици, а после подправете със сол и пипер в голяма купа и добавете любимите си билки. Препоръчително е да използвате пресни билки, но изсушените вършат същата страхотна работа. Печете в предварително нагрята фурна на 200 ° C за 20-30 мин, или докато не омекнат.

Здравословни картофки без мазнина – как да ги правим различно?


Не е трудно да се досетим, че вкусът на печени картофи се различава от пържените. Също така може да се наложи да ги обърнете няколко пъти, докато достигнат желания златен загар и хрупкавост. Може да си спестите тези усилия, ако заложите на пържени картофки без мазнина. Как става това?

Airfryer използва модерна TurboStar технология, чрез която пърженето се извършва с помощта на горещ въздух. Картофките са равномерно изложени на непрестенната циркулация на въздух с постоянна температура. По този начин се гаранитра цялостно им приготвяне без нужда от въртене на тавата, дори когато продуктите са един върху друг. Допълнителна струя горещ въздух, идваща от долната част, също играе ключова роля в процеса. Всичко това води до уникално хрупкави картофки с деликатен вкус и страхотен златист цвят.

„Пържени картофки“ от други зеленчуци

 

Пържените картофки са истинска кулинарна класика. Ако все пак искаме да разнообразим всекидневните ястия, може да помислим за приготвяне на изкушението от други зеленчуци.

Чудите се какви заместители биха били подходящи? Изборът е безкраен! Без да изключваме оригинала, сладките картофи също набраха популярност. Друг изключително здравословен вариант е комбинацията от целина и магданоз, пълна с витамин С, която е изключително подходяща за есента и зимата. Ако искате да експериментирате, също може да използвате моркви и червено цвекло.

Възможностите са безброй – възползвайте се! Airfyer не само пържи, а грилова и пече, отваряйки вратата към приготвянето на широка гама ястия, включително месо и риба. С този уред може да направите дори торта!

Вижте свързани продукти:

Нашият сайт се преглежда най-добре с последната версия на Microsoft Edge, Google Chrome или Firefox.