Процесът на    

правене на кафе

Видове зърна

Кафеени зърна

 

Също като виното, изборът на правилния тип зърно зависи от вкусовите Ви предпочитания. Ето защо кафеените зърна имат различни вкусови характеристики, в зависимост от това в коя част по света се отглеждат.


Надморската височина, температурата и типът почва, дори начинът на прибиране на реколтата, също играят своята роля. Докато кафеените зърна се изпичат, се създават дори още повече вкусови нюанси и фини нотки.


Когато става дума за кафето в чашата Ви, само два типа зърна са от значение – арабика и робуста.

Кафето арабика

Арабика

 

Пенливи и искрящи като шампанско, зърната арабика са с великолепен, богат аромат и създават вкус, който е същевременно мек и дълбок.

Кафето робуста

Робуста

 

Повелителите на кофеина, зърната робуста, са с почти двойно по-стимулиращ ефект от този на зърната арабика. Това придава на кафето силен, леко горчив вкус.

Кафе Копи Лувак

Копи Лувак

 

За необичайно гурме изживяване опитайте високо ценените зърна, извлечени от изпражненията на индонезийската цибетка. Това животно, подобно на мангуста, се храни с плодовете на кафееното дърво, след което изхвърля зърната. Храносмилателният процес, на който се подлагат плодовете, придава на зърната характерния им вкус.

Аромати на зърна

Току-що смляно

Има причина, поради която обичаме аромата на прясно смлени кафеени зърна. Това е защото всяко зърно съдържа приблизително 800 различни изменчиви аромати и вкусове. Само си помислете: подправки, билки, ядки, зеленчуци, цветя и плодове.


Изкуството на правене на кафе е в извличането на съкровището, заключено в него. Със смилането на зърната водата може да извлече повечето от разтворимите вещества. Те отговарят за вкуса и аромата на това, което в крайна сметка попада в чашата.

Чаша кафе

Правилото на 15-те минути

 

 

След 15 минути мляното кафе губи около 60% от аромата си.

Ето защо Ви препоръчваме:
• Да съхранявате кафеените зърна далеч от въздух, светлина и влага
• Да ги консумирате 6 – 8 седмици след изпичането им
• Винаги да смилате кафето си непосредствено преди варене

You are about to visit a Philips global content page

Continue

Нашият сайт се преглежда най-добре с последната версия на Microsoft Edge, Google Chrome или Firefox.