Бавното готвене – ползи и идеи 

Ползите от бавно готвене за вашето здраве

 

Сигурно сте чували за бавното готвене (т. нар. slow cooking) като една от последните кулинарни тенденции. В тази статия ще ви разкажем в какво се състои тази техника и всички ползи от този начин за приготвяне на храна.

1. Какво е бавното гответе?
2. Разлика между мултикукър и уред за бавно готвене
3. Предимствата на бавното готвене
4. Рецепти с уред за бавно готвене 

1. Какво е бавно готвене? 

 

Както името предполага, бавното готвене се изразява в използването на мултикукър със специална функция за бавно готвене. Този домакински уред работи с температури по-ниски от 100 °C и отнема значително повече време за приготвянето на ястия – от два до 12 часа. 


Въпреки че изглежда времеемко, бавното готвене има голямото предимство, че след като  подготвите съставките и ги оставите в устройството не се налага да се намесвате в процеса по никакъв начин. Програмата върши всичко вместо вас. 

 

2. Разлика между мултикукър и уред за бавно готвене  

 

Уредите за бавно готвене се появяват през 50те години на 20ти век в САЩ, но популярността им нараства чак към 70те. Опцията да приготвят съставките сутрин и да заварят готова вечеря, когато се върнат от работа бързо завладява сърцата на работещите жени.

 

На пазара може да намерите както мултикукър, така и многофункционален уред за готвене. Разликата между двата е, че мултикукърът може да обработва храната по различни начини, като пържене, печене, варене или готвене под налягане.

 

Мултикукърът не е непременно уред за бавно готвене, тъй като има модели, които не могат да готвят на ниска температура. Въпреки това, най-добрите модели мултикукър са оборудвани с множество програми, включително софтуер за бавно готвене.

3. Предимствата на бавното готвене


Както вече споменахме, едно от най-големите предимства е прекарването на по-малко време в кухнята.

 

Друга полза от този тип уред е, че съдовете на устройство за бавно гответе обикновено са керамични, а готвенето при ниски температури означава, че храната не залепва. По този начин  почистването е в пъти по-лесно.

 

Също така, силният вакуум на затваряне на уреда обещава да няма нито силни миризми, нито високи температури в кухнята.

Но най-важният плюс е, че ще се храните по-здравословно. Термичната обработка на ниски температури означава, че витамините в храните се разграждат по-трудно и така приготвената храна запазва хранителните си свойства.

Avocado ripe

4. Рецепти с уред за бавно готвене


С многофункционален уред за готвене може да приготвите почти всякакъв вид ястия. Ето и някои рецепти, които може да направите с бавно готвене:

Гъбена крем супа

Крем супите не са трудни за приготвяне и бавното готвене не е много по-различно от класическият начин на приготвяне. Въпреки че уредът за бавно готвене може да приготви редица ястия, той не може да реже или пасира зеленчуци. В такъв случай, за да направите каквато и да била крем супа с бавно готвене ще ви трябват още блендер или пасатор.

Нужните съставки са:
- 500 гр. гъби
- 1 морков
- 1 малък картоф
- магданоз
- 1 връзка праз
- 60 гр. масло
- сол
- пипер
- индийско орехче

Измийте зеленчуците, нарежете ги на кубчета и ги изсушете. Сложете половината масло в уреда за бавно готвене и добавете всички зеленчуци без гъбите. Добавете сол и ги изпечете на бавен огън за 30 минути.

Междувременно нарежете гъбите на филийки и ги добавете към зеленчуците, след като изминат 30-те минути.  Добавете сол и черен пипер, и вода да покрие зеленчуците. Оставете всичко да се готви, при ниска температура, в продължение на един час. Имайте предвид, че някои уреди за бавно готвене имат функциите за готвене на по-високи температури, както и за самото бавно готвене, при температури под 100 °C.

 

След приключване на програмата, извадете зеленчуците и гъбите, и ги поставете в блендера. Добавете малко от водата, другата половина масло, малко индийско орехче и смесете всичко с пасатора.

Ако искате по-течна текстура, продължете да добавяте останалата вода. По желание можете да добавите сметана и да сервирате крем супата с крутони.

Телешко печено

Телешкото се смята за претенциозно месо, защото се нуждаете от опит, за да го приготвите успешно. С бавно готвене обаче можете да получите месо с много богат вкус по лесен начин.

За да приготвите телешко печено, трябва:
- 600 гр.  телешко
- 2 домата
- 4 чушки
- 3 скилидки чесън
- 2 супени лъжици бренди
- 100 мл. червен винен оцет
- 6 супени лъжици олио
- 1 супена лъжица доматено пюре
- 1 чаена лъжичка риган
- сол
- пипер

Нарежете месото на кубчета и го залейте със смес от олио, бренди, риган, сол и пипер и го оставете да почине за 30 минути. Междувременно нарежете доматите на кубчета, чушките на лентички и счукайте чесъна.

Сложете месото в уреда и оставете зеленчуците отгоре заедно с доматеното пюре, сол и пипер. Гответе месото на ниска температура от 6 до 8 часа.

Шоколадова торта с вишни

Тортата с вишни е една от най-простите, но ако е приготвена с уред за бавно готвене може да се насладите в пъти повече на великолепния й вкус. Това е перфектна опция за десерт, ако ще имате гости, защото няма да ви се налага да проверявате процеса на печене и ще може да обърнете внимание на другите ястия.

Съставките, които ви трябват са:
- 175 гр. брашно
- 40 гр. какао
- 120 гр. кафява захар
- 120 мл. мляко
- 120 мл. слънчогледово олио
- 175 гр. вишни
- 100 гр. орехи
- 1 пакетче сода бакплувер
- 1 чаена лъжичка сол

Изсипете млякото, захарта и вишните в купа и разбъркайте добре.

В друга купа смесете заедно брашно, какао, сол и бакпулвер, след това изсипете течните съставки и разбъркайте добре. Когато съставът е еднороден, добавете орехите и отново разбъркайте.

Покрийте тавата на уреда за бавно готвене с хартия за печене и изсипете сместа. Ако е необходимо, използвайте шпатула, за да го разстелете. Печете тортата в продължение на три часа при ниска температура. Извадете я с хартията за печене, и я оставете да изстине за около час, преди да я нарежете.

Вижте свързани продукти:

Разгледайте подобни статии за кухня и кухненски уреди:

Нашият сайт се преглежда най-добре с последната версия на Microsoft Edge, Google Chrome или Firefox.