Чувството на глад често може да ви накара да хапнете нещо излишно, което да доведе до наддаване на тегло. Ако сте решили да поддържате теглото си или просто да приготвите тялото си за лятото, би било добре да добавите между трите основни хранения няколко здравословни закуски, които да ви помогнат да избегнете сладкото или други висококалорични храни.
Всички искаме да водим здравословен и балансиран начин на живот и един от начините за това е чрез диета. Не е много трудно да се постигне, ако вземете предвид няколко правила: Храните трябва да са с възможно най-високо съдържание на фибри, с ниско съдържание на калории и с ниско съдържание на сол и захар.
В международната гастрономия междинната закуската се определя като ястие, сервирано между основните хранения, обикновено не в прекомерно количество, което има ролята да осигури необходимите хранителни вещества на тялото и да намали чувството на глад. Включването на закуски в нашия дневен график има няколко предимства, най-голямото от които е, че предотвратява преяждането по време на основните хранения. Други предимства на закуските между храненията: Диетолозите казват, че изключването на закуски между храненията е свързано с появата на хранителен дисбаланс и с увеличаването на честотата на метаболитните и хроничните заболявания. Докато се грижите за количеството и качеството, закуските не представляват риск за вашето здраве или хранителен баланс. Въвеждането на закуски в ежедневната диета също допринася за увеличаване на приема на протеини, фибри, въглехидрати и мазнини, но и за поддържане на постоянно ниво на кръвната глюкоза. Освен това консумацията на 25-30 грама въглехидрати час преди спортуване подобрява ефективността, поддържа нивата на кръвната захар при оптимални параметри и забавя появата на умора.
Пържена соя
Съставки: 300 грама соя сол на вкус няколко капки зехтин Начин на приготвяне:
Резултатът е много по-здравословен от всяка подобна закуска, купена в търговската мрежа.
Печени зеленчуци
Съставки: 3 сладки картофа шепа броколи една или две чушки с камбанки половин цвекло някои листни листа добре изпечено авокадо Начин на приготвяне: За тази рецепта можете да използвате уред Airfryer XXL, който използва горещ въздух, а не олио за печене/ пържене на храна.
Печени картофи със салата
Съставки: няколко картофа супена лъжица семена от кориандър сол на вкус черен пипер на вкус две чаени лъжички олио няколко листа маруля няколко стръка босилек няколко стръка магданоз няколко листа киселец няколко листа мента две скилидки чесън лук Начин на приготвяне:
Овесени ядки с елда, червени боровинки, стафиди, тиквени семки, лен и киноа
Съставки: овесени ядки червени боровинки елда стафиди тиквени семки ленени семена семена от киноа Начин на приготвяне:
Банановo и ягодовo смути
Съставки: 240 милилитра мляко половин банан половин чаша плодове Начин на приготвяне: Сложете млякото, банана и горските плодове в блендер и разбъркайте докато получите хомогенна смес. Може да опитате и други комбинации (кисело мляко, ананас, праскови, портокали и др.).
Пресни плодове: можете да опитате например салата от пъпеш, ягоди и грозде. Диетолозите препоръчват да се ядат сезонни плодове, които са по-богати на витамини и минерали. Фруктоза в плодовете, ще намали глада ви до следващото основно хранене и в допълнение ще ви даде енергичен тласък. Сушени плодове: няколко парчета манго, стафиди или ананас ще бъдат толкова вкусни, колкото висококалоричен десерт. Нискомаслено кисело мляко, върху което бихте могли да добавите шепа плодове или стафиди. Бисквитки от банан или овесени ядки. Ядки и семена богати на мазнини (бадеми, кашу, орехи, лешници, шам-фъстък и др.) са здравословна закуска и поради високото си съдържание на Омега 3 мастни киселини могат да помогнат на сърдечно-съдовата система да функционира по-добре.
Печени плодови или зеленчукови чипсове. Приготвя се много просто: избирате плод, нарязвате го и го поставяте във фурната. Можете да опитате това с ябълки, картофи или нещо друго, което харесвате. Коктейли, плодове или зеленчуци със "солен"вкус. Можете да опитате например пюре от целина и спанак, които лесно можете да приготвите с пасатор на Avance Collection. Пълнозърнести бисквити, направени от трици или пълнозърнесто брашно или такива със семена, които са много богати на фибри. Сирена. Поради по-ниското си съдържание на мазнини, урда или обезмаслено краве сирене може да се яде и като закуска. В заключение, изборът на здравословни закуски по отношение на качество и количество може да помогне за поддържане на балансиран, активен и здравословен начин на живот. Сега, когато прочетете нашите идеи, можете да се вдъхновите да създадете свои собствени менюта и закуски, които да ви помогнат винаги да сте в състояние и да сте пълни с енергия.