Как да изберем подходяща сокоизстисквачка

Предимства на сокоизстисквачка за плодове и зеленчуци – Какво да имаме предвид, когато избираме сокоизстисквачка – Предложения за уреди  

Сокоизстисквачката е добър начин да включим повече плодове и зеленчуци в начина си на хранене под формата на прясно изцеден сок, пълен с полезни хранителни вещества. Ако обичате сок от кутия, то със сигурност ще се влюбите в истинският нектар без изкуствени добавки, който може да приготвите у дома.

Изборът между различните видове машини зависи от редица фактори – от това колко често ще го ползвате до плодовете и зеленчуците, които предпочитате. В тази статия ще разясним някои от определящите моменти при избора на сокоизстисквачка и конкретните спецификации, на които да обърнете внимание.

1. Предимства на сокоизстисквачката
2. Какво да вземем предвид, когато търсим сокоизстисквачка
3. Препоръчани уреди 

Przepis na sok z jabłek

1. Предимства на сокоизстисквачката

 

Увеличаване на полезните хранителни вещества – за правенето на сок са нужни повече плодове и зеленчуци, отколкото за обикновено хранене. Това прави прясно изцеденият сок много по-богат на полезни хранителни вещества.

Улеснява консумацията на храни, които не харесвате – когато правите фреш може да замаскирате вкусовете и текстурите на определени плодове и зеленчуци, които не харесвате; например, ако не харесвате спанак, можете да го добавите в сок с ягоди, банани и киви и няма да усетите вкуса му.

Повишен имунитет и повече енергия – приемът на витамини и минерали спомага за чувство на свежест и има енергизиращ ефект. Тези хранителни вещества се намират именно в плодовете и зеленчуците, които се използват за сок. От друга страна, съставките на сока също спомагат за поддържане на имунната система. 

Намален апетит  - големият прием на хранителни вещества от фреш спомага за удължено чувство за ситост.

2. Какво да вземем предвид, когато търсим сокоизстисквачка 

 

Помислете за технологията на изстискване, качеството на сока и нивото на шум, когато разглеждане различни уреди.

Технология на изстискване
Има две основни технологии – пресоваща и центробежна. Разликата е в начина на добиване на сок.

Центробежните изстисквачки извличат сок с помощта на остриета, които рендосват плодовете и зеленчуците, след което цедка филтрира течната от твърдата част. Силата на центрофугиране отделя сока от плода и го филтрира в контейнер.  

Пресоващите изстисквачки работят като бавно смачкват продуктите, които преминават през цедка, за да достигнат контейнера. По този начин може да добиете повече сок и да съхраните фреша за по-дълго време, тъй като нивото на окисляване е по-ниско. 

Подходящи съставки
Прочетете упътванията внимателно преди да купите сокоизстисквачка, защото различните модели са подходящи за различни продукти. Например, ако искате да правите сок със зелено-листни зеленчуци като спанак или кейл, е добре да заложите на центробежна сокоизстисквачка. Много уреди срещат проблеми при смилането на твърди, дебели или кореноплодни съставки.

 

Качество на сока

Центробежната изстисквачка предоставя по-воднист сок с по-малка хранителна стойност. Това е в резултат от скоростта на работа на уреда, както и топлината, която отделя. Процесът кара съставките да се окисляват и така хранителната им стойност намалява.

Леснота на почистване
Повечето уреди от този вид имат поне пет части с разновидни форми, които трябва да се почистват след употреба. Прочетете в упътванията дали компонентите са подходящи за миене в миялна машина, ако не искате да миете на ръка.  Някои уреди идват със специална четка за почистване, така че успешно да премахнете парченцата, заседнали на труднодостъпни места.

Диаметър на тръбата на уреда
Уверете се, че тръбата на сокоизстисквачката е поне 70 мм, ако не искате да губите допълнително време в рязане на продуктите на по-малки части, преди дори да сте започнали с правенето на сок.

Капацитет на контейнер за сок

Ако искате да изцедите сок само за себе си, може да използвате контейнер с размера на чаша за вода. Но ако ще използвате такъв тип уред в голямо домакинство е препоръчително да заложите на голям контейнер, побиращ около 2 литра.


Скорост на работа
Центробежните изстисквачки работят по-бързо, защото те изличат сок по-бързо. Така че, ако искате да започвате всяка сутрин с чаша пресен сок е добре да заложите на този вид.

Ниво на шум
Както всички други домакински уреди, може да очаквате шум и от сокоизстисквачките. Центробежните уреди са по-шумни, а звукът наподобява този от блендер или мелачка за кафе зърна. Хубавото е, че центробежната сокоизстисквачка е по-бърза, следователно и шумът ще е по-краткотраен.

Допълнителни аксесоари
Въпреки че аксесоарите към уреда не са от първостепенна важност за получаването на сок, могат да ни бъдат полезни. Някои от тях са:

- разделител за пяна за центробежни уреди; тези разделители са полезни, тъй като позволяват директно да се насладите на сока
- контейнер за остатъчни частици; ако уредът премахва частиците автоматично ще бъде много по-лесно да правите големи количества сок, без да се налага да чистите машината постоянно
- система против разливане; този аксесоар е предвиден с цел да се ограничи шанса сокът да се разлее на кухненския плот под сокоизстисквачката

3. Препоръчани уреди


Avance Collection HR1918/80 центробежна сокоизстисквачка
Този уред е с вградена FiberBoost технология, която позволява да избирате желаната текстура на сока – воднист или гъст, с до 50% повече фибри. За по-лесно почистване може да изсипете малко вода в пресата, за да премахнете нежеланите фибри.

Пресоваща изстисквачка Viva Collection HR1889/70
Тази пресоваща сокоизскисквачка има XL тръба, която помага за използване на цели плодове и зеленчуци, включително листни, без да се налага предварително рязане. Друга полза е, че всички части се махат и са подходящи за миене в миялната машина.

Viva Collection HR1855/80 сокоизстисквачка
С този уред може да приготвите до 2 литра сок наведнъж, а чистенето е лесно и просто с QuickClean технологията. Този модел също има вграден контейнер за остатъчни частици и лесно почистване.

 

Сокоизстисквачката е полезен уред, с който да разполагате в кухнята си. Това е лесен и приятен начин да обогатите диетата си с плодове с зеленчуци и да имате по-здравословна алтернатива на сока от супермаркета. Всичко, което трябва да направите е да изберете правилния модел и да започнете своето приключение в света на прясно-изцедения сок.

Нашият сайт се преглежда най-добре с последната версия на Microsoft Edge, Google Chrome или Firefox.