40 съвета, за да царувате в кухнята

За да направите готвенето по-лесно, по-вкусно и по-здравословно 

Колкото и да обичате готвенето, животът в кухнята постепенно омръзва и става по-сложен отколкото би ни се искало. Спънките, които може да срещнете в кухнята са безброй - от съхраняването на пресни храни, през прекалено дългата подготовка за любимото ви ястие, до натрапчивата миризма на определени продукти.

В тази статия ще споделим 40 хитрини, които ще ви спестят време и ще ви накарат да се влюбите отново в готвенето.

1. Плодове и зеленчуци
2. Докато готвите
3. След готвене
4. Трикове, за които не сте чували преди 

Gotuj smacznie i zdrowo

1. Плодове и зеленчуци 

 

1. За по-лесно белене на чесън, сложете главите в буркан, затворете капака и разтръскайте силно. Чесънът ще се обели сам.
2. Разрежете авокадо на две, вървейки по оста на костилката и разделете двете половини. За да извадите месестата част, прокарайте ножа в получената вдлъбнатина.
3. Използвайте сламка за почистване на ягоди. Вкарайте я от долната част на ягодата и натиснете в посока към листенцата.
4. За лесно белене на варени картофи ги сложете един по един в купа със студена вода. Обелката ще се махне от само себе си! Запомнете - измийте картофите добре преди да ги сварите.
5. Изстисквайте повече сок от лимоните като ги намачкате с ръка или ги раздвижите на дървена повърхност преди рязане.
6. Рязането на лук може да мине и без раздразнени очи. Сложете обелените глави в купа със студена вода преди рязане и избегнете сълзите над дъската.
7. Търсите начин за получаване на карамелизиран лук максимално бързо? Добавете сода бикарбонат към тигана!
8.  Ако искате да изцедите водата от тиквички преди готвене, може да ги попиете с хартиена салфетка след като сте ги нарязали. Може и да стиснете тиквичките в ръце и да ги изцедите.
9. Запазете бързо изсъхващи плодове и зеленчуци като лимони или краставици като сложите „главата“ им обратно и прекарате клечка за зъби, за да застопорите двете парчета.
10. За тези от вас, които мечтаят за равно разрязани чери домати имаме следния съвет – наредете ги на дъска за рязане и леко притиснете с гладката част на тиган. Разрежете ги хоризонтално с остър нож и се насладете на перфектни половини. 

2. Докато готвите

 

11. Ако правите тесто и използвате масло, ще ви бъде по-лесно да го смесите с останалите съставки, ако преди това го сложите във фризера и след това го рендосате.
12. Когато сложите дървена лъжица хоризонтално на отвора на тенджерата ще избегнете преливането на течността в нея по време на варенето.
13. При пресолено ястие може да сложите резен картоф, който ще попие излишната сол и ще подобри вкуса.
14.  Навлажнете двойно подплатена хартиена салфетка и я използвайте за основа на чопъра или дъската ви за рязане. Така си осигурявате стабилност и намалявате възможността от изплъзване и порязване.
15. Използвайте памучна кърпа или силиконова основа за застопоряване на купата, в която правите майонеза, уиски сос или други подобни сосове и кремове.
16. Ако искате да се уверите, че палачинките ви няма да залепнат използвайте спрей бутилка с олио и пръскайте тигана преди изсипването на сместа за всяка нова палачинка.
17. Независимо дали я приготвяте в печката или на грил, рибата винаги ще бъде по-апетитна и няма да залепва, ако я сложите върху канапе от лимонови резени.
18. За да нарежете магданоз, копър или други пресни подправки, започнете с измиване на листата и премахването на стъблата. Навийте ги във фолио и оставете във фризера за 20-30 минути, след което ги извадете, махнете фолиото и ги нарежете.
19. Мечтата да не се пресече майонезата ви може да стане реалност, ако добавите щипка лимонова сол и лъжичка обикновена, бяла сол.
20. За пълнени чушки с ярък цвят и твърда текстура, намазнете зеленчуците с четка и зехтин преди пълнежа. 

smaczna-i-zdrowa-kuchnia

3. След готвене 

 

21. Потъркайте пръстите с метална лъжица, за да отстраните миризмата на чесън от ръцете си.
22. Използвайте лимонов сок или оцет, за да почистите и дезинфекцирате кухненския плот. Напръскайте обилно и оставете да подейства за 15-20 мин преди измиване.
23. Ако имате кухненски кърпи, тапицерия на мебели или дори дрехи с мазни петна, сложете сода бикарбонат върху петното и изчакайте 10 минути. Това ще улесни чистенето. 
24. За да изчистите външната част на тигани или тави, направете паста от сода бикарбонат и оцет. Оставете сместа да подейства и използвайте абразивна гъба, за да изтъркате замърсяването.
25. Колата и други газирани напитки могат да помогнат при почистването на загоряло ястие от тенджери и тигани. След няколко-часов престой, посудата ще е готова за миене.
26. Когато претопляте вече сготвена паста, изсипете чаша вряща вода, за да запазите текстурата и вкуса им.
27. Ако претопляте пица или други тестени продукти в печката или микровълновата, поставяйте купа с вода до тях, за да предотвратите изсъхване.
28. Искате повече място в хладилника? Обърнете капаците на тенджерите наобратно и ги използвайте за опора на друга посуда.
29. Избягвайте прибирането на топла храна в пластмасови контейнери. Високата температура може да загрее субстанция в материала, наречена диоксин, която е вредна за здравето.
30. Наслаждавайте се на безупречни парчета торта всеки път с потапянето на ножа в топла вода. 

4. Трикове, за които не сте чували преди

 

31. Поставете няколко зърна ориз на дъното на тенджерата и съда, в който съхранявате пипера, за да абсорбира влагата.
32. Лимоновата кора предотвратява сгъстяването на захарта, така че сложете обилно в контейнера, в който я държите.
33. Уверете се, че яйцата са свежи като ги сложите в чаша вода преди готвене. Ако потънат са пресни, ако останат на повърхността – не.
34. За да изберете зряло авокадо, нежно махнете остатъка от клона от върха на плода и се уверете, че има правилния цвят и текстура.
35. Ако искате да омекотите маслото преди мазане го захлупете с гореща чаша за няколко секунди. Друг трик е да затоплите ножа, който ще ползвате.
36. Не използвайте метални контейнери или прибори за правене на чеснов сос, тъй като това може да ги окисли и да доведе до неприятен вкус.
37. Когато приготвяте салата с патладжан е важно да го оставите да се изцеди добре преди печене и белене. За да не бъде финалният резултат кисел, го оставете в гевгир за поне 30 мин.
38. Заменете майонезата с кисело мляко в рецепти, изискващи големи количества. Разделете нужното количество на две половини – една майонеза и една кисело мляко.
39. Поръсете малко брашно върху тигана преди пърженето на яйца или други подобни, лесно-залепващи храни и няма да имате този проблем.
40. Сложете щипка сол във фритюрника, когато пържите. Така олиото няма да се пресече, кухнята ще бъде по-чиста и вие ще бъдете в безопасност.  

Нашият сайт се преглежда най-добре с последната версия на Microsoft Edge, Google Chrome или Firefox.