Как да приготвим прясно кафе у дома

Приготвянето на прясна чаша благодатно кафе у дома вече е лесно! Неповторимата сутрешна наслада става все по-лесно постижима с различните похвати за обработване на прясно-изпечените кафе зърна в домашни условия.

Недостатъци на заместителите


Нищо не може да се сравни с изключителния вкус, ободрителния ефект и уникалния аромат на прясно смляното кафе. Разтворимото кафе и капсулите бледнеят пред богатото преживяване на истинското кафе, тъй като тези алтернативи преминават през безброй процеси на обработка и съдържат различни добавки. Именно тези опити за симулация на истинското усещане на кафе всъщност ни отдалечават от него.

Philips кафе

Важността на качествени зърна


В основата на приготвянето на чаша прясно кафе у дома се крие в познаването на висококачествените кафе зърна – те не трябва да бъдат прекалено светли, нито прекалено тъмни и мазни. Наличието на остатъци и/или отломки от кафе зърна също не е добър знак.

Ще познаете добрите зърна по твърдостта и единството в цвета. Те също така имат относително еднаква големина и никога не са мазни. Когато ги помиришете трябва да усетите силен аромат, и ако не ви хареса – най-вероятно няма да харесате и кафето, което ще ви предостави съответния сорт.

Качествени кафе зърна

Сортове кафе 


Основните сортове кафе са Арабика и Робуста.

Арабика е най-високият клас кафе с лек, но отличителен вкус.

Робуста е с по-ниско качество и по-горчив вкус, но въпреки това е много по-широкоразпространен, поради факта, че производството е по-евтино. Вкусът му не е толкова уникален, колкото при Арабика, но спомага за запазване на кафе вкуса на инстантното кафе. Можем да го намерим почти навсякъде – дори и при луксозните кафе зърна се позволява около 10% съдържание на Робуста. 

Завладяващи вкусове от цял свят


Опитайте различни сортове и съвсем скоро ще намерите точния за вас. Препоръчително е да отидете в специализиран магазин за кафе и да обясните на специалист какво харесвате. За вдъхновение може да споменете кафе от Коста Рика, което е меко и с лек ядков привкус. Кенийското кафе, от друга страна, има по-остър вкус, но много мек аромат. Накрая ще бъдете изненадани с горчиво решение. Тази интересна комбинация се смята за една от най-добрите на света.

Безкофеинови кафе зърна


Ако решите да заложите на безкофеиново удоволствие, пак може да го направите от смлени кафе зърна, но за жалост вкусът и ароматът няма да бъдат същите. Това се дължи на факта че 97% от кофеина се премахва от зърната с помощта на разтворители, още докато са зелени. Това прави алтернативата и не толкова здравословен заместител, поради наличието на голямо количество химикали. 

Смилане и приготвяне на прясно кафе


След като се приберете вкъщи с ароматен пакет кафе, следващата стъпка е до го смелите. Винаги използвайте прясно кафе, за да приготвите великолепна чаша удоволствие. Може да заложите на класическа мелничка с ръчен механизъм, или електрически вариант за улеснение. Всъщност, най-лесният начин е използването на автоматична кафе машина с вградена мелница, която смила зърната и веднага приготвя кафе специалитет по ваш избор. 

Начини на приготвяне


Има много методи за постигане на перфектната чашка – от джезве, през френска преса, до безкрая... В днешно време, обаче тези красиви ритуали остават назад поради дългото време за приготвяне. Ако искате бързо и лесно да се сдобиете с чаша прясно черно кафе, или пък специалитет с мляко, то автоматичната кафе машина е идеалният начин да го постигнете с натискането на едно единствено копче.

Поднасяне 


Независимо дали се наслаждавате на кафето си сами, или с компания, има някои насоки за това как да поднасяме кафето правилно.
- Изберете чаши, отговарящи на типа кафе, който приготвяте. За еспресо е нужна малка чашка, побираща 60-90 мл. с чинийка от същия модел и подходяща лъжичка. Лате макиато се сервира във висока, дебела чаша.
- Сервирайте кафето с вода на стайна температура, за да можете вие и гостите ви да се наслаждавате на свежест и уникален вкус на прясно приготвено кафе. 

Поднасяне на кафе

Вижте свързани продукти:

Нашият сайт се преглежда най-добре с последната версия на Microsoft Edge, Google Chrome или Firefox.