В действителност зърната кафе са семената на ядивните плодове на кафееното растение. След това зелените зърна се пекат в различна степен за постигане на желания аромат, преди да бъдат смлени и използвани за направата на кафе напитка.
Кафеените растения се отглеждат в тропическите и субтропическите региони по света. Те се чувстват отлично на голяма надморска височина и в хладен и влажен климат.
Има два вида кафени зърна: арабика и робуста. Арабика е най-популярната разновидност и има фин ароматен вкус; робустата съдържа повече кофеин. Повечето кафени смеси съдържат комбинация и от двете.
Когато узреят напълно, червените плодове на кафето се берат на ръка, след което семената се извличат и сушат. Неузрелите плодове се оставят на растението да доузреят.
За да се постигне желания вкус и за да се подчертаят определени характеристики, зелените зърна на кафето се изпичат до различна степен. Три са основните нива на изпичане: светло кафяв, средно кафяв и тъмно кафяв. Колкото по-тъмен е цветът на печеното кафе, толкова по-малко кофеин има в него.
Характерното, уникално кафе – или неизменният аромат и вкус – се постига със смесването на различни видове кафени зърна и нива на запичане. Това е вид изкуство, който изисква помирисване и отпиване (вкусване), както и небце на познавач. Зърната се смесват съобразно индивидуалните характеристики и качества, изведени по време на печене, като например вкус на какао, аромати на цветя, богати нотки и ярка наситеност.
Толкова са много елементите, необходими за създаването на съвършеното кафе: степента на смилане, температура, време на извличане, съотношение кафе-вода. Автоматичните ни кафемашини могат да направят всичко това вместо вас, с натискането на един бутон. Докато ръчните ни кафемашини ще събудят баристата във вас.
Еспресото има свой собствен слой каймак. За други видове кафе специалитети с мляко можете да изварявате млякото, да го разпенвате и разбивате до желаната консистенция! Използвайте пълномаслено мляко за максимално добър вкус и плътност – и винаги използвайте мляко, извадено току-що от хладилника.
В действителност зърната кафе са семената на ядивните плодове на кафееното растение. След това зелените зърна се пекат в различна степен за постигане на желания аромат, преди да бъдат смлени и използвани за направата на кафе напитка.
Кафеените растения се отглеждат в тропическите и субтропическите региони по света. Те се чувстват отлично на голяма надморска височина и в хладен и влажен климат.
Има два вида кафени зърна: арабика и робуста. Арабика е най-популярната разновидност и има фин ароматен вкус; робустата съдържа повече кофеин. Повечето кафени смеси съдържат комбинация и от двете.
Когато узреят напълно, червените плодове на кафето се берат на ръка, след което семената се извличат и сушат. Неузрелите плодове се оставят на растението да доузреят.
За да се постигне желания вкус и за да се подчертаят определени характеристики, зелените зърна на кафето се изпичат до различна степен. Три са основните нива на изпичане: светло кафяв, средно кафяв и тъмно кафяв. Колкото по-тъмен е цветът на печеното кафе, толкова по-малко кофеин има в него.
Характерното, уникално кафе – или неизменният аромат и вкус – се постига със смесването на различни видове кафени зърна и нива на запичане. Това е вид изкуство, който изисква помирисване и отпиване (вкусване), както и небце на познавач. Зърната се смесват съобразно индивидуалните характеристики и качества, изведени по време на печене, като например вкус на какао, аромати на цветя, богати нотки и ярка наситеност.
Толкова са много елементите, необходими за създаването на съвършеното кафе: степента на смилане, температура, време на извличане, съотношение кафе-вода. Автоматичните ни кафемашини могат да направят всичко това вместо вас, с натискането на един бутон. Докато ръчните ни кафемашини ще събудят баристата във вас.
Еспресото има свой собствен слой каймак. За други видове кафе специалитети с мляко можете да изварявате млякото, да го разпенвате и разбивате до желаната консистенция! Използвайте пълномаслено мляко за максимално добър вкус и плътност – и винаги използвайте мляко, извадено току-що от хладилника.
Също като виното, изборът на правилния тип зърна зависи от вкусовите ви предпочитания. Това е така, защото кафените зърна имат различни вкусови характеристики, в зависимост от това в коя част на света се отглеждат.
Надморската височина, температурата и типа почва, дори начина на прибиране на реколтата, също играят своята роля. Докато кафените зърна се изпичат, се създават дори още повече вкусови нюанси и фини нотки.
Когато става дума за кафето в чашата ви, само два типа зърна са от значение – арабика и робуста.
Най-добрите в своята категория, зърната арабика са с великолепен, богат аромат и създават вкус, който е същевременно мек и дълбок.
Повелителите на кофеина, зърната робуста са с почти двойно по-стимулиращ ефект от този на зърната арабика. Това придава на кафето силен, леко горчив вкус.
За необичайно гурме изживяване опитайте високо ценените зърна, извлечени от изпражненията на индонезийската цибетка. Това животно, подобно на мангуста, се храни с плодовете на кафееното дърво, след което изхвърля зърната в изпражненията си. Храносмилателният процес, на който се подлагат плодовете, придава на зърната характерния им вкус.
Има причина, поради която обичаме аромата на прясно смлени кафени зърна. Това е, защото всяко зърно съдържа приблизително 800 различни изменчиви аромати и вкусове. Само си помислете: подправки, билки, ядки, зеленчуци, цветя и плодове.
Изкуството на правене на кафе е в извличането на съкровището, заключено в него. Със смилането на зърната водата може да извлече повечето от разтворимите вещества. Те отговарят за вкуса и аромата на това, което в крайна сметка попада в чашата.
След 15 минути смляното кафе губи около 60% от аромата си.
Ето защо ви препоръчваме:
• Съхранявайте кафените зърна далеч от въздух, светлина и влага
• Консумирайте ги 6 – 8 седмици след изпичането им
• Винаги смилайте кафето си непосредствено преди приготвяне на напитката
You are about to visit a Philips global content page
Continue