Процесът на    

правене на кафе

Видове зърна

Кафени зърна

Също като виното, изборът на правилния тип зърна зависи от вкусовите ви предпочитания. Това е така, защото кафените зърна имат различни вкусови характеристики, в зависимост от това в коя част на света се отглеждат.


Надморската височина, температурата и типа почва, дори начина на прибиране на реколтата, също играят своята роля. Докато кафените зърна се изпичат, се създават дори още повече вкусови нюанси и фини нотки.


Когато става дума за кафето в чашата ви, само два типа зърна са от значение – арабика и робуста.

Кафето арабика

Арабика

 

Най-добрите в своята категория, зърната арабика са с великолепен, богат аромат и създават вкус, който е същевременно мек и дълбок.

Кафето робуста

Робуста

 

Повелителите на кофеина, зърната робуста са с почти двойно по-стимулиращ ефект от този на зърната арабика. Това придава на кафето силен, леко горчив вкус.

Кафе Копи Лувак

Копи Лувак

 

За необичайно гурме изживяване опитайте високо ценените зърна, извлечени от изпражненията на индонезийската цибетка. Това животно, подобно на мангуста, се храни с плодовете на кафееното дърво, след което изхвърля зърната в изпражненията си. Храносмилателният процес, на който се подлагат плодовете, придава на зърната характерния им вкус.

Аромати на зърната

Има причина, поради която обичаме аромата на прясно смлени кафени зърна. Това е, защото всяко зърно съдържа приблизително 800 различни изменчиви аромати и вкусове. Само си помислете: подправки, билки, ядки, зеленчуци, цветя и плодове.


Изкуството на правене на кафе е в извличането на съкровището, заключено в него. Със смилането на зърната водата може да извлече повечето от разтворимите вещества. Те отговарят за вкуса и аромата на това, което в крайна сметка попада в чашата.

Прясно смляно
Чаша филтърно кафе

Правилото на 15-те минути

 

След 15 минути смляното кафе губи около 60% от аромата си.

Ето защо ви препоръчваме:
• Съхранявайте кафените зърна далеч от въздух, светлина и влага
• Консумирайте ги 6 – 8 седмици след изпичането им
• Винаги смилайте кафето си непосредствено преди приготвяне на напитката

You are about to visit a Philips global content page

Continue

Нашият сайт се преглежда най-добре с последната версия на Microsoft Edge, Google Chrome или Firefox.