смучи, преглъщай, дишай какво означава

Засмукване, преглъщане, поемане на въздух - какво означава това

Храненето на бебетата следва координиран ритъм на засмукване, преглъщане и поемане на въздух.  

 

Този процес от три стъпки следва естествения ход на отделяне на майчина кърма. Вашето бебе засмуква зърното и едва когато езикът се спусне напред над долния венец се създава естествен вакуум за отделяне на кърма. Върхът на езика притиска зърното за отделяне на кърма до момента, в който е необходимо преглъщане. Следва стъпката на поемане на въздух, по време на която отделеното мляко е минимално или липсва, което дава възможност на бебетата да си починат до подновяването на пиенето.  Този период на почивка и възстановяване, който специалистите по кърмене наричат “пауза” е обикновено със същата продължителност, като периода на активно хранене.  Защо? Това е признак на ритмично, ефективно хранене. А тъй като храненето и дишането се извършват през едно и също място, добре е да знаете, че вашето бебе се храни правилно.

Определяне на начина на пиене на вашето бебе

 

Начинът, по който вашето бебе суче, преглъща и поема въздух, се изменя с времето. С течение на времето бебетата се хранят по-дълго време преди да направят пауза. Можете да добиете представа за етапа, в който се намира вашето бебе, като слушате, броите и наблюдавате.

 

Храненето е естествен процес и повечето бебета го възприемат подсъзнателно. Независимо от това, някои от тях (особено недоносените) понякога се нуждаят от малко повече време, за да се научат. С течение на времето фазите на сучене се удължават, а паузите за дишане и почивка стават по-кратки.

Намиране на правилното шише за вашето бебе

 

Пие ли много вашето бебе, но с продължителни паузи? Вероятно има нужда да се възстанови от усилието. Обикновените бебешки шишета имат отвор за пиене, а вашето бебе трябва единствено да засмуче, за да поеме млякото.  Ако млякото се излива в устата, бебетата трябва да преглъщат, за да не се задавят. Това може да бъде стресиращо за вашето бебче и е добра идея обемът на млякото да бъде намален.


С бебешка бутилка Philips Avent Natural с биберон Natural Response вашето мъниче контролира темпа на хранене, като следва своя естествен ритъм. Мекият и гъвкав биберон с форма на гърда функционира по същия начин, като отделя мляко единствено когато вашето бебе пие активно. Когато мъничето направи пауза за преглъщане и поемане на въздух, потокът на мляко незабавно спира  -  също както при кърменето. Биберонът Natural Response помага на вашето бебе да се наслаждава на спокойно и приятно хранене, което улеснява съчетаването на хранене с бебешко шише и кърменето.


Нуждае ли се вашето бебе от много време, за да изпие бутилката, и губи ли интерес преди да я изпразни? Може би е време да увеличите притока на мляко. Възможно е вашето бебе да полага големи усилия, за да напълни стомахчето си, а обикновеният биберон е може би правилният отговор. 

 

Запомнете, че ако изпитвате притеснения за всичко, което е посочено по-горе, можете да се свържете с вашия личен лекар за консултация.

 

Освен чисто практическия момент, времето за хранене е ритуал между родител и дете, така че продължавайте все така - справяте се отлично. 

 

Осигурено от Philips Avent в сътрудничество със здравни специалисти.

Нашият сайт се преглежда най-добре с последната версия на Microsoft Edge, Google Chrome или Firefox.