как бебетата пият от гърдата

Как се хранят бебетата от майчината гърда?

Кърменето е толкова инстинктивно. Но зад тези пълни бебешки бузки се случва толкова много. Открийте механизма на кърменето - от другата страна.

 

Да разберем физиологията и биомеханиката на кърменето е вълшебно и представлява полезна информация. Всичко започва с правилна обстановка. Въпреки, че кърменето на шумни и оживени места понякога е необходимост, най-доброто място е това, което осигурява спокойствие.

Перфектната обстановка

 

Майките се нуждаят от удобно място да се настаняват, далеч от шума на ежедневието. Приятна музика или успокояващ глас на любимо предаване също допринасят за настроението. Вашето бебе също е част от тази перфектна обстановка - то слуша.

 

Една истинска идилия.  Но за това угаждане има физиологични причини. Това са всички начини да се стимулира рефлекса на отделяне на майчиното мляко - известен също като рефлекс на окситоцин или на потичане. Окситоцин е хормонът на любовта, а когато този хормон на щастието потече, потича и млякото.

Добро засмукване

 

Докато тялото на майката отговаря на всички тези сигнали, бебето също отговаря на уникалния мирис и докосване на майката и също разбира, че е време за хранене.

 

За да се приготви да пие, бебето трябва да засмуче майчината гърда. Доброто засмукване започва, когато бебето отвори широко уста. След това то инстинктивно се насочва към майчината гърда с език и челюстта и обхваща ареолата.

 

Когато бебето затвори уста, устните се затварят плътно.  Докато суче, майчината гърда се придърпва между езика и горната част на устата на бебето - до границата на мекото и твърдото небце.

Стимулиране на отделянето на мляко

 

Сега е моментът бебето да започне да пие. То постига това чрез ритмично притискане на майчината гърда, като използва вълнообразно движение, наричано перисталтика. Това действие, в съчетание с натиска върху ареолата от челюстта на бебето, стимулира нервите на зърното.

 

Това задвижва хормоните окситоцин и пролактин, което на свой ред стимулира рефлекса на потичане на млякото. Вълнообразното движение на езика изстисква кърмата от гърдата към задната част на гърлото на бебето, където тя се преглъща. Бебетата използват 25 мускула докато се хранят.

Активно пиене

 

Вашето бебе е господарят на майчината гърда - то контролира колко бързо (или бавно) да се храни. Бебетата могат да засмукват мляко от майчината гърда и могат да накарат млякото да спре.  С едно просто спиране на вълнообразното движение и засмукването.

 

По естествен и изключително прецизен начин бебетата координират засмукване, преглъщане и поемане на дъх. Ритмичното сумтене или преглъщане е знак, че бебето пие активно. Но какво се случва в неговата уста?

 

След всяко преглъщане на майчина кърма, бебето поема бързо въздух, след което засмуква отново. Този ритъм на пиене, преглъщане и поемане на въздух се повтаря докато бебето спре, за да направи пауза и просто да диша. След това е време да започне да се храни отново, докато напълни стомахчето си и храненето е приключило.

Нашият сайт се преглежда най-добре с последната версия на Microsoft Edge, Google Chrome или Firefox.