Как да поддържаме ютията си чиста 




Практически съвети за поддържка на ютия в домашни условия  

 

През уикенда е практика да помислим за и подготвим тоалетите, които ще носим през следващата седмица. Искаме нашите работни ризи, блузи и униформи да са добре изгладени и готови за обличане всеки ден. Точно тогава забелязваме онова черно и лепакво петно на плочата на ютията, останало от предния път, когато сме гладили и сме си обещали да почистим. Понякога ни се иска да извикаме едно силно: „Помощ!“ и всичко да бъде почистено веднага. За щастие има решения, които не отнемат много време и усилия!


Независимо дали търсите начин как да почистите лепкавата гладеща плоча или да премахнете следите от изгаряне, почистването на ютия е доста лесно, когато знаете какво правите. Ето някои практични съвета:

1. Как да почистите гладещата повърхност

Sprawne pakowanie ubrań

Как да разберете дали ютията ви се нуждае от почистване? Лесно може да разберете дали ютията има видими следи от изгаряне или е лепкава на допир. Чистата гладеща повърхност на ютията трябва да се движи плавно върху дрехите ви, без да ги „задира“ и да оставя следи.

Преди да опитате да почистите ютията, уверете се, че е изключена и плочата се е охладила напълно. Един от най-разпространените начини за почистване на желязната плоча е използването на почистващ препарат за плочи, създаден специално за целта – продават се много варианти в магазините на хранителни стоки, но ако не намерите като алтернатива можете да използвате препарат за почистване на котлони. Запомнете: какъвто и да е методът ви, тествайте го на малка част от плочата, преди да почистите останалата част.

2. Почистване на желязната плоча с домашни средства

  • Сапунена вода - ако ютията ви се нуждае само от леко почистване, можете да я почистите с гъба, потопена в сапунена вода. Не използвайте телена четка - това ще повреди плочата.

 

  • Паста за зъби - ако след обработката със сапунена вода плочата все още не е чиста, можете да опитате да използвате паста за зъби. След като ютията изсъхне, вземете малко количество паста за зъби и я разтрийте по цялата гладеща повърхност, като използвате стар парцал или кърпа. Почистете пастата за зъби с влажна гъба или кухненска хартия.

 

  • Оцет - можете да използвате оцет, за да почистите по-упоритите петна или лепкави остатъци по ютията. Поставете вестник, преди да започнете, защото оцетът може да повреди каменни или дървени повърхности. Ето стъпките за това как да почистите гладещата повърхност с оцет: 

 

1. Смесете равни количества ябълков оцет и сол в тенджера.

2. Загрейте леко сместа (просто я загрявате, не се опитвайте да я сварите).

3. Използвайте гумени ръкавици, за да предпазите ръцете си от топлината, а след това натопете гъба в сместа сол и оцет.

4. Нежно почистете дъното на ютията.

5. Премахнете остатъците от оцета и солта с влажна кърпа.

 

Методите за това как да почистите следите от изгоряло по ютията и как да почистите лепкава ютия като цяло са подобни. Просто открийте кое „работи“ по-добре при определени проблеми с вашата ютията.

За да избегнете справяне със следите от изгаряне, помислете дали да не използвате парна ютия с ефективно решение срещу варовика. Philips PerfectCare Elite Plus разполага със система Easy De-Calc, която ви позволява да знаете кога е време за премахване на накип, докато интелигентният сензор DynamiQ гарантира, че точното количество пара, за изглаждането на всякакви материи, без риск от изгаряне.

3. Как да почистите водния резервоар на парна ютия

Планирате да почистите резервоара за вода на вашата парна ютия? Проверете инструкциите на производителя, за да видите дали ютията ви има функция за самопочистване и научете повече за това как да почистите парогенератора, ако е проектиран с лесно отстраняване на котлен камък.

Ако обаче ютията ви няма функция за самопочистване, ето няколко съвета:

 

  • Ябълков оцет - може да ви помогне тук, но първо проверете инструкциите на производителя, тъй като поставянето на разреден 2:1 оцет в резервоара може и да не се препоръчва за вашия модел.

1. Смесете 2:1 оцет и вода, сложете сместа в резервоара, включете ютията на средено ниво на затопляне и оставете около десет минути да се запари.

2. След това изпразнете резервоара, напълнете го с дестилирана вода, включете ютията и я оставете да се изпари още няколко минути, за да премахне и последната капка от оцета.

 

  • Дестилирана вода - ако производителят на ютията ви препоръчва да не използвате оцет, можете просто да напълните резервоара с дестилирана вода. Включете я на средна степен и оставете да се изпари цялата вода.


За да предотвратите появата на варовик, винаги изпразвайте резервоара с вода, преди да приберете ютията си.

Niepogniecione ubrania w walizce

Вижте свързани продукти:

Разгледайте подобни статии за уреди за гладене:

Нашият сайт се преглежда най-добре с последната версия на Microsoft Edge, Google Chrome или Firefox.