Как да изберем ютия с парогенератор?

Всичко, което трябва да знаете, когато избирате ютия!

Как да изберем парогенератор? 

 

Гладенето е една от най-трудоемките домашни задачи. Aко перфектно изглеждащите дрехи зависят от качествена ютия, то в случаи на сериозен куп дрехи или нужда да се справим с упорити гънки - ютията с парен генератор е вашият герой.

С повече пара и нови, модерни функции, този домашен уред скъсява времето за тази тягостна задача и ви осигурява безупречно гладки дрехи и повече свободно време.

1. Защо да изберем ютия с парен генератор?
2. Класически модел и ютия с парогенератор
3. Какво има значение, когато избираме? 

1. Защо да изберем ютия с парен генератор?


Съставена от модерна ютия, свързана с воден резервоар чрез маркуч, тази система позволява по-дълго гладене без нужда от прекъсване. Сравнително по-обемисто от класическата ютия, устройството се състои от резервоар за вода и бойлер за нагряване и производство на пара.

Този уред е добър избор, ако разполагате с много ризи, официални панталони или дрехи от деликатни платове. Вградените технологии гарантират професионално изглаждане за рекордно бързо време и без притеснения за любимите тоалети.


Ютия с парогенератор

2. Класически модел и ютия с парогенератор


За да се възползваме максимално от предимствата на такъв тип уред, трябва да обърнем внимание на критериите, различаващи ютията с парогенератор от класическия тип.
За разлика от класическата ютия, парният генератор произвежда значително повече пара на по-висока температура, а благодарение на резервоара си, гладенето може да продължи с часове.

Освен удължения процес на работа, мощността на устройството, в комбинация с голямото количество пара, обещава лесно изглаждане на дебели материи. Горещият въздух прониква надълбоко, оставяйки ви с перфектно гладки дрехи без много усилия.

Освен естетичния ефект, парата има и дезинфекцираща роля - тя спомага за премахването на бактерии както от повърхността на дрехите, така и в дълбочина.

3. Какво има значение, когато избираме?


Освен личните предпочитания (дизайн, цвят), други важни елементи при избора на ютия са силата на парната струя, налягането на парата, функциите на дадения модел, материалът, от който е направена гладещата повърхност, вентилационните отвори, теглото на ютията, комфортът и периодът на гаранция.

Сила на парната струя


Мощната струя, отнесена към голямо количество дрехи, независимо от материала, означава скъсено време за гладене.

Изберете ютия с парен удар над 250 гр. при 1-3 гладения на седмица и уред с поне 350 гр. за по-интензивна употреба.

Има видове с по-слаб парен удар (100-150 гр.), но те са по-подходящи за бързи корекции и не се справят с определени видове платове. 

Налягане на парата 


Колкото по-силна е парната струя, толкова по-добро е проникването й в материите. Насочете се към ютия с налягане от поне 5 бара. Има устройства с изключително високо ниво на представяне, което може да стигне дори до 8 бара.

Сила на устройството 


Колкото по-висока е стойността, толкова по-ефективен е уредът. За тази цел, търсете на кутията обозначение от поне 2400 W. 

Функции


За да се насладите на своята ютия с парогенератор, трябва да обмислите и функциите, които биха ви били най-полезни. А те са най-разнообразни, в зависимост от модела, който изберете:

 

·         OptimalTemp, е функция, която позволява гладенето на всякакви материали, от дънки до коприна, без да настройвате температурата.

·          Самопочистване. Твърдостта на водата може да доведе до образуване на варовик, но някой уреди имат функции за справяне дори с този проблем. С функцията Smart Calc Clean, декалцирането се извършва автоматично. Активирането й веднъж месечно осигурява оптималното представяне на уреда за максимално дълго време.

·         Автоматично изключване. Ютията с парен генератор спира да работи след пет минути в изправена позиция и след само 30 секунди в хоризонтално положение.

Силната парна струя е особено полезна при по-предизвикателни за поддръжка дрехи. 

Материал на гладещата повърхност


За да си осигурите добри резултати, повърхността, влизаща в контакт с дрехите, трябва да бъде покрита с незалепваща материя.

Повечето ютии са направени от тефлон, алуминий, неръждаема стомана или паладий – метали, които осигуряват бързо нагряване, но се драскат лесно. За дълготрайна употреба, лесно плъзгане и равномерно разпределение на топлина, този модел е изключително подходящ.

Не забравяйте да проверите за вентилационни отвори в горната част – това осигурява безпроблемно гладене на проблемни зони, като яки на ризи например.

Ютия с парогенератор

Вентилационни отвори за преминаване на пара


За незабавни резултати се насочете към модели с голям брой отвори. Колкото повече – толкова по-бързо гладене.

Размерът на отворите също е важен – средните по големина модели имат малко, но големи отвори, докато по-висококачествените уреди разполагат с повече отвори с широчина само няколко милиметра. 

Тегло


Ютията с парен генератор обикновено тежи колкото и класическия модел. Най-важният фактор, който да вземем предвид тук е теглото на техниката, с която ще боравим. 

Помислете също къде ще съхранявате уреда и с колко място разполагате. Ако имате обикновена дъска за гладене, най-вероятно ще има дисбаланс, когато сложите на нея по-тежък уред.  

Удобство


Един от рядко обмисляните фактори при избора на ютия е комфортът.

Воден резервоар с обем от поне 1,5 л. (при наличие на такива, побиращи дори 1,8 л.) е достатъчен за гладене в продължение на няколко часа. 

Времето за загряване (две минути е добър диапазон), лекотата на уреда, системата за прибиране на маркуча, свързващ парогенератора и ютията, както и възможността за пренасяне са няколко елемента, които не трябва да пропускате, когато правите своя избор.

Ютията с парен генератор се отличава с повече пара, с по-голяма мощност и обещава не само перфектно изгладени дрехи, но и скъсен процес, за да може да посветите времето си на нещата, които наистина си струват. 

Вижте свързани продукти:

Нашият сайт се преглежда най-добре с последната версия на Microsoft Edge, Google Chrome или Firefox.