Всичко за ваканционния багаж  

Организация, подредба и всичко, което трябва да включите за една приятна ваканция 

Подготвяте се за прекрасна почивка, далеч от рутината? Искате да сте сигурни, че не забравяте нищо важно? Следвайте нашите напътствия, за да бъдете подготвени за всяка ситуация и наистина да се насладите на ваканцията си!

1. Започнете с добър план
2. Категоризирайте важните неща
3. Изкуството на подредбата 

1. Започнете с добър план

Sprawne pakowanie ubrań

За да бъдете сигурни, че не изпускате нищо, без да препълвате куфара, проверете следното около седмица преди заминаването: 

- Вижте прогнозата за времето, за да се уверите, че плановете ви няма да бъдат провалени от екстремни условия.

- Подгответе подходящ за маршрута багаж. Ако планиране катерене в планината и искате да разполагате с всичко бързо и лесно е най-добре да се доверите на голяма раница с много отделения и джобове. Ако пък отивате на ол инклузив ваканция, може би е по-добре да заложите на куфар и ръчна чанта за по-важните и ценни вещи.

- Вземете предвид транспорта до дестинацията и адаптирайте багажа според този фактор. Летенето със самолет, например, налага определени изисквания като забранени вещи или ограничения за течности. Пътуването с кола, от друга страна, дава свободата да вземете със себе си каквото искате, но не се самозабравяйте в опаковането.

- Направете списък с най-важните неща - от дрехи и тоалетни принадлежности, до техника. Така ще имате добър поглед върху нужните вещи и ще можете да добавяте към списъка това, което първоначално сте пропуснали.

- Оставете време за един последен ваканционен пазар. Ако се нуждаете от дрехи, козметика или дори закуски за из път, купете ги няколко дни преди пътуването – по този начин избягвате покупките в последния момент, които са често импулсивни и по-скъпи.

- Споделете маршрута си с близък човек. За всеки случай изпратете и данните на мястото, в което ще отседнете. 

2. Категоризирайте важните неща

Niepogniecione ubrania w walizce

За да се уверите, че багажът ви е оптимално приготвен си помислете как би преминал един ден от ваканцията, започвайки от сутрешния тоалет чак до вечерното парти. Уверете се, че имате дрехи за смяна всеки ден и избирайте удобни, лесни за носене и поддръжка тоалети.

1. Залагайте на дрехи в неутрални тонове, които ще може да носите по различни начини. Не забравяйте да прилягат на дестинацията, времето и дейностите, които ви очакват там.
2. Не забравяйте няколко допълнителни чифта бельо и чорапи.
3. Пижама.
4. Чехли или джапанки.
5. Два чифта удобни обувки, подходящи за различни ситуации.
6. Шапка с козирка и слънчеви очила.
7. Зимна шапка и ръкавици, ако времето го изисква.
8. Яке за хладни вечери.
9. Малък чадър или дъждобран за неочаквани валежи.
10. Аксесоари като бижута, шал или колан.

Намачкването на дрехите по време на път е неизбежно, независимо от материите или начина на подредба. За да предотвратите измачкани дрехи да развалят снимките ви, може да вземете и ръчен уред за гладене с пара, който е изключително компактен и няма да заеме прекалено много място в багажа ви. С такъв уред бързо се справяте с гънките без нужда от дъска за гладене. Друго предимство на вертикалната ютия е, че премахва неприятни миризми, които могат да се появят при занемарен куфар.

Пари, документи и билети
Дръжте документите си с вас, както и различни начини за плащане, за да избегнете неприятни ситуации по време на път.
1. Паспорт или лична карта.
2. Шофьорска книжа, ако ще карате или наемате кола.
3. Билети за пътуването и различни събития, които смятате да посетите.
4. Пари в брой, както и карти, но не ги дръжте на едно и също място.

Допълнителни мерки могат да бъдат сканиране на оригиналните документи и изпращането на дубликат по имейл, за да ги имате на електронен носител, ако изчезне оригинал.  

Електроника

Не забравяйте да вземете някои основни неща със себе си, като например:
1. Телефон, лаптоп или таблет;
2. Вертикална ютия;
3. Слушалки;
4. Фотоапарат;
5. Онлайн четец за електронни книги;
6. Универсален адаптер;
7. Външна батерия.

Заредете устройствата един ден преди да тръгнете на път, за да бъдете сигурни, че няма да ви изоставят по време на пътуването. Сложете зареждащите кабели за отделните устройства в различни джобове за лесно разпознаване.

Козметика и лична грижа
Предметите от тази категория, в оригиналните си размери, често заемат много място и затрудняват оправянето на багажа. Ако е дошло време за почивка, би било по-добре да направите сет с нужните продукти в по-малък, удобен за пътуване формат.
1. Четка и паста за зъби
2. Почистващ гел и хидратиращ крем
3. Любима козметика, включително подхранващ балсам за устни
4. Слънцезащитен крем

Лекарства 
Въпреки че не е нужно да взимате прекалено много от тях, тъй като могат да ви бъдат отнети на летището, все пак е добре да не забравяте:
1. Комплект за първа помощ с лепенки и пластири, дезинфекциращ спрей и безопасни игли.
2. Лекарствата, които приемате, ако има такива. Също така е полезно да вземете хапчета против гадене за пътя, мигрена, алергии и други, ако имате нужда.
3. Други продукти за лична грижа.

3. Изкуството на подредбата 

Точно както броят предмети, които ще вземете с вас има значение, толкова е важно и как ще ги подредите. Експерти препоръчват да започвате с обувките, за да не заемат прекалено много място.

След това идва ред на по-малките предмети, които се побират в остатъчните места около обувките. Най-накрая върху сравнително равната основа е време да поставите сгънатите дрехи.

Всички тези стъпки – от планиране до приготвяне – ще ви помогнат да пътувате с лек и добре подреден багаж, който е лесен за разопаковане и съдържа най-нужните вещи. От тук нататък само трябва да се насладите на ваканцията си! 

Вижте свързани продукти:

Нашият сайт се преглежда най-добре с последната версия на Microsoft Edge, Google Chrome или Firefox.