clear-and-healthy-air-at-home

Как да поддържаме въздуха чист и здравoсловен вкъщи

9 практични и ефективни решения

 

Качеството на въздуха, който дишаме у дома е от съществено значение за нашето здраве. Според Агенцията за опазване на околната среда въздухът вътре в къщата е много по-замърсен, отколкото навън. Мухъл, фини прахови частици, животински косми и алергени са някои от замърсителите, които могат да окажат негативно влияние върху здравето ни и цялото семейство.

Симптоми като главоболие, сухота в очите или умора може да са признак за лошо качество на въздуха. И тъй като прекарваме голяма част от времето си у дома с любимите си хора, още по-важно е да дишаме чист въздух. По-долу сме подготвили полезни съвети, които да ви помогнат да се насладите на по-чист въздух в дома си:

Пречиствател на въздух Philips

1. Отворете прозорците 

 

Това е един от най-простите начини за проветряване на къщата и намаляване на количеството натрупани вътре замърсители. Оставете прозорците отворени сутрин за поне пет минути и евентуално проветрете стаите вечер преди лягане.

 

2. Почистете климатика

 

Почистването на климатика е необходимо не само за оптимална работа, но и за защита на здравето на тези в къщата. С течение на времето филтрите му натрупват прах, алергени и бактерии, които могат да достигнат до въздуха, който дишаме.

Обикновено, ако климатикът работи само през лятото, уредът трябва да се почиства веднъж годишно. Ако го използвате през зимата, за да отоплявате къщата, е необходимо да я почиствате веднъж на шест месеца.

3. Пречиствател на въздуха

 

Удобно решение за лесно премахване на алергени, прахови частици, микроби и плесени е използването на пречиствател на въздуха. Въздухът се абсорбира и след това преминава през филтър, който премахва 99,97% от свръх фините частици, като впоследствие се отстранява обратно в стаята, много по-чист и здрав.

 

Пречиствател на въздух Philips

4. Овлажнител 


Влажността в дома може да повлияе на замърсяването вкъщи. Поради тази причина се препоръчва да се поддържа оптимално ниво на влажност, между 40% и 60%, за повишен комфорт в къщата. През зимата отоплението на къщата може да доведе до сух въздух. Използвайте овлажнител, който ви позволява да регулирате идеалното ниво на влажност и да дишате по-здравословен въздух.

5. Изберете за натурални почистващи продукти 


Класическите почистващи препарати съдържат вещества и химикали, които могат да раздразнят не само кожата, но и дихателните пътища. Много по-здравословна алтернатива е да използвате органични почистващи продукти или дори да избирате естествени съставки, които имате у дома, като сода за хляб, оцет или лимонов сок. Можете да приготвите решения за почистване на мивката, печката, хладилника или съдомиялната машина.

6. Сменяйте чаршафите/постелките често и почиствайте килимите


Влажността в дома може да повлияе на замърсяването вкъщи. Поради тази причина се препоръчва да се поддържа оптимално ниво на влажност, между 40% и 60%, за повишен комфорт в къщата. През зимата отоплението на къщата може да доведе до сух въздух. Използвайте овлажнител, който ви позволява да регулирате идеалното ниво на влажност и да дишате по-здравословен въздух.

7. Декорирайте къщата с растения

 

В допълнение към декоративната си роля, растенията се считат за естествен въздушен филтър, тъй като могат да премахват и поддържат чист въздух в дома, за което свидетелстват проучванията и изследванията на НАСА от 1989 г. Сред растенията, които могат да абсорбират най-много токсини от въздуха, ефективни са мирна лилия, драцена рефлекс, сансевиерия трифасциата, нефритовото дърво и бромелиадата. Препоръчва се да има поне две саксии с растения на всеки девет квадратни метра. 

Пречиствател на въздух Philips

8. Използвайте етерични масла

 

Някои етерични масла, като масло от чаено дърво могат да намалят бактериите във въздуха, а етеричните масла от евкалипт, розмарин или карамфил са ефективни за намаляване на броя на акарите. Можете да използвате специални дифузори за масла, за да дишате по-чист въздух и да се насладите на предимствата на ароматерапията у дома..

9. Редовно почиствайте животинските косми 

 

Ако имате домашни любимци, важно е да се грижите правилно за тях, за да намалите количеството косми, които изпадат, особено през пролетта. Решете със специална четка на всеки два до три дни и почиствайте космите от килимите, леглото или дивана, колкото е възможно по-често.

Вижте свързани продукти:

Разгледайте подобни статии за пречистване на въздуха у дома:

  • Градът светна в лилаво: но дишайте спокойно у дома!

    Градът светна в лилаво: но дишайте спокойно у дома!

    В изпълнената с изпитания 2020г. един основен проблем за живота в големия град отново излезе на преден план - мръсният въздух. Как да предпазим домовете си от него и как може да подобрим живота вкъщи, вижте в тази статия тук.

    Научете повече
  • Как чистият въздух подобрява съня?

    Как чистият въздух подобрява съня?

    Има ли зависимост между чистия въздух и това как се отразява на качеството ни на сън? Разберете всичко важно по тази тема и как може да подобрим съня си, като използваме продуктите на Philips!

    Научете повече
  • Пречистване на въздуха у дома

    Пречистване на въздуха у дома

    Пречистването на въздуха е все по-актуална тема в наши дни. Това е напълно достъпно и възможно вече в нашия дом. Научете повече тук.

    Научете повече
  • Какво трябва да знаем за влажността на въздуха?

    Какво трябва да знаем за влажността на въздуха?

    За поддържане на оптимално качество на въздуха е от съществено значение да се гарантира, че влажността в къщата е в нормални граници. Научете повече тук.

    Научете повече

Нашият сайт се преглежда най-добре с последната версия на Microsoft Edge, Google Chrome или Firefox.