Чист въздух у дома!

Как да поддържаме добро качеството на въздуха вкъщи? 

 

Качеството на въздуха се повлиява от редица елементи като автомобилни емисии, фини прахови частици, азотен диоксид, цигарен дим и много други замърсители, за които дори не сме се замисляли. 

 

 

1. Кои са източници на замърсяване на въздуха у дома? 

 

Според агенциите за опазване на околната среда въздухът у дома може да бъде до пет пъти по-замърсен от външния. Освен това, според проучване на Медицинската академия към университета Джонс Хопкинс, замърсяването вкъщи може да има особено силно влияние върху децата, увеличавайки риска им от развитие на алергии, респираторни проблеми и астма.

Ето и някои от факторите, които допринасят за влошеното качество на въздуха в домашни условия:

  • цигарен дим;
  • прахът, заседнал в килими и матраци;
  • козина и пърхот от домашни любимци;
  • климатик без въздушен филтър;
  • газови котлони;
  • почистващи препарат на основата на хлор;
  • освежители на въздух за помещения;
  • органични съединения, излъчвани от бои и лакове;
  • плесен и полен;
  • недостатъчна проветреност на помещението;
  • разтвори за обработка на дървесина;
  • пестициди, използвани в близост до дома;

 

От друга страна, високи температури в къщата, а по-специално над 23 °C и влажност на въздуха над 60% също оказват влияние.


2. Какво може да причини замърсения въздух? 


Случвало ли ви се е, когато сте вкъщи, да чувствате умора, замаяност, раздразнение на очите и кожата или пък да сте забелязали повишена предразположеност към настинка и грип? Често главоболие, гадене и дихателни проблеми са сред последствията от това, че качеството на въздуха  у дома е лошо.

 

Ако не се идентифицират и лекуват навреме, тези алергии могат да се влошат и да доведат до развитие на заболяванията на дихателните пътища. Например, продължителното излагане на замърсяване създава алергични реакции в организма, а контактът с акари, цветен прашец или животински косми може да предизвика астма с течение на времето. Ето защо пречистването на въздуха вкъщи е толкова важно.

3. Методи за пречистване на въздуха

 

Пречиствател на въздух

Високо-ефективният пречиствател на въздух премахва 99,97% от ултра фините частици като акари, алергени, цветен прашец, спори на плесени, косми от животни, дим, бактерии или вируси с размер до 0,3 микрона. Тези устройства са специално проектирани за почистване на въздуха и са най-ефективното пречиствателно средство, благодарение на специалните филтри, които задържат и най-фините частици.

 

Този тип уреди се препоръчват за хора, предразположени към развиване на алергии, семейства с деца, или хора, живеещи в замърсени райони. Освен това, такъв уред може дори да идентифицира степента на замърсяване в дома - например пречиствателят от серията Philips 2000i ви дава обратна връзка в реално време за качеството на въздуха.

Как работи пречиствателят?

Една от причините за високата ефективност е системата за многократно филтриране на въздуха. Вентилатор засмуква въздух вътре в устройството и след това го предава през серия от филтри, по следния начин:

  • Предварителен филтър елиминира първо големи частици;
  • Филтърът с активен въглен премахва миризми и летливи органични съединения (ЛОС);
  • HEPA филтър премахва ултра фини частици до 0,003 µm, включително PM2,5, прах, акари, общи алергени, бактерии и вируси;
  • Резултатът  - по-чист въздух във вашия дом;

Комбинирани уреди за въздух Philips

 

Овлажнител на въздух


Овлажнителят е изключително полезен за подобряване качеството на въздуха, увеличавайки нивото на влажност в стаята. Той е особено препоръчителен в детската стая, тъй като твърде сухият въздух влияе на дихателните пътища и може да доведе до развитие на астма, дехидратация и алергични реакции.

Новите технологии като Nano Cloud в овлажнителя на въздух на Philips са оборудвани с тристепенна система. 

 

Етап 1: Абсорбиращият филтър в овлажнителя привлича големи частици сух въздух;

Етап 2: Уредът овлажнява въздуха в помещението, добавяйки водни молекули без бактерии или варовик;

Етап 3: Овлажнителят освобождава свеж въздух с постоянна скорост, осигурявайки влажна, здравословна и комфортна среда, без образуване на пара;

 

При избор на овлажнител, внимавайте за равномерното разпределение на въздух в помещението и наличието на настройки за контрол на влажността. В идеалния случай уредът трябва да е автоматичен и да се включва самостоятелно, когато е необходимо или да можете да планирате включването му на фиксирани интервали от време, за да осигурите на семейството си оптимално ниво на влажност на въздуха.

Комбинирани уреди за въздух Philips

4. Съвети за поддържане на чист въздух

 

Чистият въздух въздейства благоприятно на нашето здраве. Винаги трябва да обръщаме внимание на нещата, които държим у дома и на начина, по който те влияят върху качеството на околната среда. Например, препоръчително е внимателно да изберете мебели, бои и килими за дома.

Ето още няколко съвета, които можете да приложите на практика, за да увеличите качеството на въздуха и да намалите замърсяването вкъщи:

 

  • Проветрявайте редовно;
  • Използвайте пречиствател и овлажнител за въздух, за да поддържате въздуха чист;
  • Почиствайте филтъра на климатика два пъти годишно;
  • Използвайте абсорбатора всеки път, когато готвите;
  • Сушете прането си навън, а през зимата го слагайте в добре проветрена стая;               
  • Внимателно затваряйте кутии с боя, препарати и почистващи продукти;
  • Почиствайте матраци, килими и възглавници с прахосмукачка, за да премахнете скрити акари и други алергени;

Често почиствайте килимите, а ако имате домашни любимци е добра идея да забравите за тях като цяло. 

Вижте свързани продукти:

Разгледайте подобни статии за пречистване на въздуха у дома:

Нашият сайт се преглежда най-добре с последната версия на Microsoft Edge, Google Chrome или Firefox.