Чист въздух и по-добър сън

Как чистият въздух подобрява съня?

 

Прекарваме много голяма част от времето си в затворени пространства в това число вкъщи или офиса и затова качеството на въздуха в тях е изключително важно. Всеки предмет, мебел, растение,  дори и почистващите препарати оказват влияние върху благосъстоянието му. Замърсяването на въздуха у дома се дължи на много фактори, сре които мръсен въздух, които навлиза от външната среда, миризми , отделени при готвене, пърхот и козина от домашни любимци, прах и много други. От друга страна качестово на въздуха влияят на начина, по които си почиваме. А също така токсични елементи като акари, полен или косми от домашни любимци, могат да изострят симптомите на астма и да ни предразположат към развиване на алергии.

Дългосрочните последици от лош сън включват метаболитни и хормонални нарушения, както и появата на по-тежки състояния, като диабет или сърдечно-съдови заболявания.

 

За да подобриме качеството на въздуха вкъщи, може да използваме няколко прости метода или да се доверим на технология, специализирана да почиства въздуха удома.

 

1. Използването на пречиствател за въздух 

 

На пръв поглед замърсителите у дома не изглеждат толкова опасни, колкото тези във външната среда. Истината е, че тяхното действие може да окаже дългосрочни вреди върху здравето на семейството. Пречистеният въздух помага за облекчаване и дори предотвратяване на алергии, астма и дихателни проблеми - фактори, които компрометират продължителността и качеството на съня. Краткосрочният или некачествен сън не само ни лишава от жизненост и ефективност, но води до сърдечни заболявания, затлъстяване и лошо функциониране на мозъка.


Пречиствателите на въздух Philips имат прецизен сензор, който идентифицира и най-малките частици, причиняващи възпаление на дихателните пътища, и осигурява обратна връзка в реално време за качеството на въздуха. Устройствата разполагат с различни режими на работа и висококачествени филтри, които ефективно намалява вредните газове и неприятните миризми, а сензорът AeraSense адаптира настройките на пречиствателя за по-тиха работа.

Пречиствател на въздух Philips

2. Предимствата на овлажнител за въздух 


Качеството на съня се нарушава от чувство на дискомфорт и раздразнение на носната лигавица, когато влажността на въздуха в стаята падне под 25%. Усъвършенстваният овлажнител на въздух разпределя равномерно овлажнения въздух в цялата стая, разпространявайки 99% по-малко бактерии от ултразвуковите овлажнители. Устройството използва опростена система за изпаряване с три стъпки, с технологията Philips NanoCloud.

 

Philips HU4803 филтрира въздуха, след което добавя водни молекули, които се разпространяват с постоянна скорост в помещението, без риск от образуване на мъгла. За комбиниран ефект можете да изберете пречиствател и овлажнител в едно, който премахва 99,97% от свръх фините частици и до 0,003 микрона. Овлажнителят предотвратява появата на прах, който се образува, когато капчици вода достигнат до мебелите, стените или пода. Технологията NanoCloud позволява задаване на постоянно ниво на влажност с функцията за наблюдение качеството на въздуха.

Пречиствател на въздух Philips

3. Интелигентно проветряване и чистене с прахосмукачка

 

Най-простият начин да внесем свеж въздух в помещението е като отворим прозореца. От друга страна, ограничените зелени пространства и интензивен трафик водят до висока концентрация на прах и замърсяване, което „неволно“ пускаме у дома. В краткосрочен план това ограничава времето, за което да оставяме прозореца отворен. В дългосрочен план, това означава, че трябва да изберем дограма с постоянна вентилационна решетка и филтър. Този тип дограма контролира количеството въздух, който влиза в помещението и  предотвратява навлизането на вредни частици.

Чистете пода и килимите с бавни движения, когато използвате прахосмукачка и ще ограничите разпространяването на прах във въздуха. Също така може да изпразвате прахосмукачката след всяко ползване, защото по този начин се отървавате от праха и излишната мръсотия. По-съвременните модели прахосмукачки са снабдени с модерни технологии, аксесоари и филтри, които са подходящи за различи цели като премахване на козина от домашни любимци.

4. Забравете ароматизатора

 

Изкушението да се сложи ароматизатор в спалнята често е голямо. Ниските цени и изобилието от аромати често маскират потенциалните недостатъци. Много от продуктите за освежаване на въздуха у дома съдържат дразнещи вещества или съединения, които изложени на въздух се превръщат в алергени. По-подходящо решение в този случай са стайните растения, които пречистват въздуха по естествен начин.

Изследване на специалисти от университета в Авейро, Португалия показва, че наличието на растения в саксии в помещението намалява концентрацията на грубите прахови частици които са отговорни за появата на астма и в дългосрочен план за сърдечните състояния, с 30%. Растения като копър, фикус, драцена или алое вера, ефективно потискат вредното действие на формалдехид и бензен.

5. Обособете място за пушене 

 

Задачата за опазване чистотата на въздуха е още по-трудна, ако има пушачи в семейството. Добра стратегия за ограничаване разпространяването на миризмата у дома е да изберете специално място за пушене и да спазвате правилото. За предпочитане е да е отворено пространство като тераса, или стая, която може да бъде проветрена бързо. Това, което е сигурно, е че пепелникът няма място в спалнята. 

 

Въпреки редицата рискови фактори в околната среда, имате на разположение ефективни решения за подобряване на качеството на въздуха в дома си, за да си осигурите истински спокоен сън.

Вижте свързани продукти:

Разгледайте подобни статии за пречистване на въздуха у дома:

Нашият сайт се преглежда най-добре с последната версия на Microsoft Edge, Google Chrome или Firefox.