Знаете ли, че?

Изпечени зърна – По-тъмните изпечени зърна съдържат по-малко кофеин

По-тъмното изпечено кафе съдържа по-малко кофеин

 

Колкото по-дълго се пече зърното и колкото по-тъмно стане то, толкова повече кофеинът в него се изпарява.

Колкото по-дълго се пече зърното и колкото по-тъмно стане то, толкова повече кофеинът в него се изпарява.
Колкото по-дълго се пече зърното и колкото по-тъмно стане то, толкова повече кофеинът в него се изпарява.
Колкото по-дълго се пече зърното и колкото по-тъмно стане то, толкова повече кофеинът в него се изпарява.

Има над 50 разновидности кафе

Над 50 разновидности

 

Въпреки че има над 50 разновидности кафе, само 2 – арабика и робуста – се използват за производство на кафе за търговски цели. Арабика е най-популярният сорт. 70% от хората го предпочитат пред робустата.

Колкото по-дълго се пече зърното и колкото по-тъмно стане то, толкова повече кофеинът в него се изпарява.
Колкото по-дълго се пече зърното и колкото по-тъмно стане то, толкова повече кофеинът в него се изпарява.
Колкото по-дълго се пече зърното и колкото по-тъмно стане то, толкова повече кофеинът в него се изпарява.
Въпреки че има над 50 разновидности кафе, само 2 – арабика и робуста – се използват за производство на кафе за търговски цели. Арабика е най-популярният сорт. 70% от хората го предпочитат пред робустата.
Въпреки че има над 50 разновидности кафе, само 2 – арабика и робуста – се използват за производство на кафе за търговски цели. Арабика е най-популярният сорт. 70% от хората го предпочитат пред робустата.

Плодовете на кафееното растение

Кафето се извлича от плод

 

Кафените зърна в действителност са семената от плодовете на кафееното растение.

Колкото по-дълго се пече зърното и колкото по-тъмно стане то, толкова повече кофеинът в него се изпарява.
Колкото по-дълго се пече зърното и колкото по-тъмно стане то, толкова повече кофеинът в него се изпарява.
Колкото по-дълго се пече зърното и колкото по-тъмно стане то, толкова повече кофеинът в него се изпарява.

Кафето е било открито от козите

Кафето е било открито от козите

 

Според африканска легенда етиопски козар от IX в., когото наричали Калди, видял козите си да "танцуват", след като похрупали от плодовете на кафеен храст.

Колкото по-дълго се пече зърното и колкото по-тъмно стане то, толкова повече кофеинът в него се изпарява.
Колкото по-дълго се пече зърното и колкото по-тъмно стане то, толкова повече кофеинът в него се изпарява.
Колкото по-дълго се пече зърното и колкото по-тъмно стане то, толкова повече кофеинът в него се изпарява.

Кафето може да служи за автомобилно гориво

Кафето може да служи за автомобилно гориво

 

Рециклираните отпадъци от мляно кафе могат да се превърнат в чисто и евтино биогориво. Все още този продукт не се намира в продажба, затова не бързайте да заделяте настрана отпадъците от мляното кафе!

Всяка секунда по света се изпиват по 29 000 чаши

900 милиарда чаши

 

Приблизително колко чаши кафе се изпиват годишно по света? Около 2,5 милиарда чаши на ден или 29 000 чаши в секунда!

Колкото по-дълго се пече зърното и колкото по-тъмно стане то, толкова повече кофеинът в него се изпарява.
Колкото по-дълго се пече зърното и колкото по-тъмно стане то, толкова повече кофеинът в него се изпарява.
Колкото по-дълго се пече зърното и колкото по-тъмно стане то, толкова повече кофеинът в него се изпарява.

Зърната кафе имат 800 вкусови характеристики

Повече вкусове от виното

 

Кафените зърна имат невъобразим брой вкусови характеристики, цели 800, които сетивата ни могат да доловят. За сравнение виното има "само" 400. Извличането на повечето вкусови нотки от суровите зелени зърна зависи изцяло от различните техники на изпичане. И откриването на любимото ви кафе прилича малко на дегустация на вино.

Колкото по-дълго се пече зърното и колкото по-тъмно стане то, толкова повече кофеинът в него се изпарява.
Колкото по-дълго се пече зърното и колкото по-тъмно стане то, толкова повече кофеинът в него се изпарява.
Колкото по-дълго се пече зърното и колкото по-тъмно стане то, толкова повече кофеинът в него се изпарява.

Кафе Терминология

Арабика
Зърна арабика

Любимите кафени зърна в света. Отглеждано в Централна и Южна Америка, на източния бряг на Африка и в някои региони на Азия, кафето арабика изисква специални почвени условия, голяма надморска височина (600 – 2000 метра) и правилния баланс между топлина и влага.

Бариста
Бариста, който прави кафе

Термин за човек, който е преминал специално обучение за правене и сервиране на различни видове кафе. Произхожда от италианската дума за "барман".

Помага за опазването на средата на обитание на птиците

Сертификация, която гарантира, че кафето се отглежда на сянка, под естествената покривка на тропическите гори. Защитава тропическите гори от изсичане с цел отглеждане на кафе на слънце, при което е в защита на много малко птичи видове.

Букет
Букет

Вкусът, ароматът и послевкусът на прясно приготвено кафе.

Череша
Череша

Узрелият плод на кафееното дърво. Неговите семена, когато се извличат от плода, се превръщат в зелени кафеени зърна.

Безкофеиново
Безкофеиново

Кафе, от което са извлечени 97% от естествено съдържащия се в него кофеин, се нарича безкофеиново. Лекият стимулант се извлича от кафееното зърно в зелено (неопечено) състояние. И въпреки че има няколко различни метода, всички те използват вода.

Капково варене
Капково варене

Капковото варене, известно като филтърно кафе, е метод, при който гореща вода се излива върху смляно кафе във филтър. Кафената напитка след това се оттича – благодарение на силата на гравитацията – през филтъра в каната или чашата.

Процес на сушене
Процес на сушене на кафе

Методът, използван за изсушаване на кафените плодове, чрез излагане на слънце или с механична сушилня. След това твърдата изсушена люспа се маха от зърното на ръка или машинно.

Извличане
Извличане на кафе

Това е количеството кафе, което водата изтегля по време на варенето. Оптималното извличане зависи от най-различни фактори, като време на варене, температура и степен на смилане. Недостатъчно извлеченото кафе може да е кисело на вкус, а прекомерно извлеченото кафе може да горчи.

Справедлива търговия

Кафето, сертифицирано като съответстващо на принципите за справедлива търговия, е част от социално движение, чиято цел е да повиши доходите и стандарта на живот на малките селски стопани по света, особено на тези в развиващите се държави. Също така насърчава устойчивостта и помага за опазване на околната среда.

Мока
Зърна мока

Мока са висококачествени зърна на растението кофеа арабика (Coffea Arabica), които произлизат от Йемен. Получават името си от пристанищния град Мока, проспериращ износител на кафе в периода 15-ти – 19-ти век. Не бива да се бърка с кафето с вкус на шоколад, също известно като "мока".

Органично
Органични зърна кафе

Органичното сертифициране гарантира, че кафето не е било изложено на хербициди, пестициди, инсектициди или изкуствено произведени торове.

Pannarello
Panarello

Накрайник за пара, който се използва за разпенване на млякото.

Кръгло зърно кафе
Кръгли зърна кафе

Обикновено един кафеен плод съдържа две зърна. Понякога в него има само по едно зърно. То се нарича кръгло кафеено зърно. Известно със своя фин, силен аромат, то често се отделя от останалата реколта и се продава на по-висока цена.

Ръкохватка
Ръкохватка за кафемашина

Компонент от ръчна кафемашина за еспресо с кошничка с филтър, в която се намира смляното кафе при варене.

Премахване на пулпата
Премахване на пулпата на кафето

Премахването на пулпата и кожата на кафеения плод, за да се стигне до кафеното зърно по време на мократа обработка, направо след прибирането на кафеените плодове.

Алианс за опазване на тропическите гори (Rainforest Alliance)

Международна нестопанска организация, чиято цел е да съхрани биоразнообразието и да гарантира устойчиво препитание. Кафе с този печат произхожда от – или съдържа съставки от – селски стопанства или гори, сертифицирани от Алианса за опазване на тропическите гори (Rainforest Alliance). Известно е и като кафе, отглеждано на сянка, а не на слънце, като вторият вариант изисква разчистване на горите и следователно не е в помощ на дивата природа.

Робуста
Зърна робуста

Вид кафе от растението кофеа канефора (Coffea Canephora). Отглежда се предимно в тропическите региони на Африка и Югоизточна Азия. Най-добре вирее на около 650 м надморска височина и при температури от 24 °С до 29 °C.

Тампер
Тампер за кафе

Малко устройство, подобно на чукало на хаванче, за уплътняване на смляното кафе в ръкохватката на кафемашината. Това гарантира, че горещата вода преминава през кафето равномерно за оптимално извличане.

Турско кафе
Турско кафе

Начин на варене, при който се приготвя нефилтрирано кафе със силен, изпълнен с аромати вкус. Фино смляното кафе се вари в джезве, пълно с вода, като обикновено се добавя и захар. След това се налива в малки чаши и напитката се оставя да се утаи, преди да се изпие.

Мокра обработка
Мокра обработка на кафето

Начин, по който сепариращите машини отделят семената от плодовата част на кафените плодове. За да се подпомогне извличането, кафените плодове първо се накисват във вода. След това зърната се подсушават на слънце или в механични сушилни.

You are about to visit a Philips global content page

Continue

Нашият сайт се преглежда най-добре с последната версия на Microsoft Edge, Google Chrome или Firefox.