Колкото по-дълго се пече зърното и колкото по-тъмно стане то, толкова повече кофеинът в него се изпарява.
Въпреки че има над 50 разновидности кафе, само 2 – арабика и робуста – се използват за производство на кафе за търговски цели. Арабика е най-популярният сорт. 70% от хората го предпочитат пред робустата.
Кафените зърна в действителност са семената от плодовете на кафееното растение.
Според африканска легенда етиопски козар от IX в., когото наричали Калди, видял козите си да "танцуват", след като похрупали от плодовете на кафеен храст.
Рециклираните отпадъци от мляно кафе могат да се превърнат в чисто и евтино биогориво. Все още този продукт не се намира в продажба, затова не бързайте да заделяте настрана отпадъците от мляното кафе!
Приблизително колко чаши кафе се изпиват годишно по света? Около 2,5 милиарда чаши на ден или 29 000 чаши в секунда!
Кафените зърна имат невъобразим брой вкусови характеристики, цели 800, които сетивата ни могат да доловят. За сравнение виното има "само" 400. Извличането на повечето вкусови нотки от суровите зелени зърна зависи изцяло от различните техники на изпичане. И откриването на любимото ви кафе прилича малко на дегустация на вино.
Любимите кафени зърна в света. Отглеждано в Централна и Южна Америка, на източния бряг на Африка и в някои региони на Азия, кафето арабика изисква специални почвени условия, голяма надморска височина (600 – 2000 метра) и правилния баланс между топлина и влага.
Термин за човек, който е преминал специално обучение за правене и сервиране на различни видове кафе. Произхожда от италианската дума за "барман".
Сертификация, която гарантира, че кафето се отглежда на сянка, под естествената покривка на тропическите гори. Защитава тропическите гори от изсичане с цел отглеждане на кафе на слънце, при което е в защита на много малко птичи видове.
Вкусът, ароматът и послевкусът на прясно приготвено кафе.
Узрелият плод на кафееното дърво. Неговите семена, когато се извличат от плода, се превръщат в зелени кафеени зърна.
Кафе, от което са извлечени 97% от естествено съдържащия се в него кофеин, се нарича безкофеиново. Лекият стимулант се извлича от кафееното зърно в зелено (неопечено) състояние. И въпреки че има няколко различни метода, всички те използват вода.
Капковото варене, известно като филтърно кафе, е метод, при който гореща вода се излива върху смляно кафе във филтър. Кафената напитка след това се оттича – благодарение на силата на гравитацията – през филтъра в каната или чашата.
Методът, използван за изсушаване на кафените плодове, чрез излагане на слънце или с механична сушилня. След това твърдата изсушена люспа се маха от зърното на ръка или машинно.
Това е количеството кафе, което водата изтегля по време на варенето. Оптималното извличане зависи от най-различни фактори, като време на варене, температура и степен на смилане. Недостатъчно извлеченото кафе може да е кисело на вкус, а прекомерно извлеченото кафе може да горчи.
Кафето, сертифицирано като съответстващо на принципите за справедлива търговия, е част от социално движение, чиято цел е да повиши доходите и стандарта на живот на малките селски стопани по света, особено на тези в развиващите се държави. Също така насърчава устойчивостта и помага за опазване на околната среда.
Мока са висококачествени зърна на растението кофеа арабика (Coffea Arabica), които произлизат от Йемен. Получават името си от пристанищния град Мока, проспериращ износител на кафе в периода 15-ти – 19-ти век. Не бива да се бърка с кафето с вкус на шоколад, също известно като "мока".
Органичното сертифициране гарантира, че кафето не е било изложено на хербициди, пестициди, инсектициди или изкуствено произведени торове.
Накрайник за пара, който се използва за разпенване на млякото.
Обикновено един кафеен плод съдържа две зърна. Понякога в него има само по едно зърно. То се нарича кръгло кафеено зърно. Известно със своя фин, силен аромат, то често се отделя от останалата реколта и се продава на по-висока цена.
Компонент от ръчна кафемашина за еспресо с кошничка с филтър, в която се намира смляното кафе при варене.
Премахването на пулпата и кожата на кафеения плод, за да се стигне до кафеното зърно по време на мократа обработка, направо след прибирането на кафеените плодове.
Международна нестопанска организация, чиято цел е да съхрани биоразнообразието и да гарантира устойчиво препитание. Кафе с този печат произхожда от – или съдържа съставки от – селски стопанства или гори, сертифицирани от Алианса за опазване на тропическите гори (Rainforest Alliance). Известно е и като кафе, отглеждано на сянка, а не на слънце, като вторият вариант изисква разчистване на горите и следователно не е в помощ на дивата природа.
Вид кафе от растението кофеа канефора (Coffea Canephora). Отглежда се предимно в тропическите региони на Африка и Югоизточна Азия. Най-добре вирее на около 650 м надморска височина и при температури от 24 °С до 29 °C.
Малко устройство, подобно на чукало на хаванче, за уплътняване на смляното кафе в ръкохватката на кафемашината. Това гарантира, че горещата вода преминава през кафето равномерно за оптимално извличане.
Начин на варене, при който се приготвя нефилтрирано кафе със силен, изпълнен с аромати вкус. Фино смляното кафе се вари в джезве, пълно с вода, като обикновено се добавя и захар. След това се налива в малки чаши и напитката се оставя да се утаи, преди да се изпие.
Начин, по който сепариращите машини отделят семената от плодовата част на кафените плодове. За да се подпомогне извличането, кафените плодове първо се накисват във вода. След това зърната се подсушават на слънце или в механични сушилни.
You are about to visit a Philips global content page
Continue