стимулират производството на мляко

Мога ли да стимулирам отделянето на кърма?

Простият отговор е да.  Преди да го направите обаче, вие трябва да се запитате дали има нужда да го правите и ако е така, как да го направите.

Имате ли достатъчно кърма?

 

Много млади майки чувстват, че нямат достатъчно кърма през първите седмици или месеци след раждането на бебето. Въпреки това, ако наддава трайно тегло, то получава достатъчно кърма и няма причина за притеснение.

Когато кърмата се появи

 

Една от причините, поради която жените се изцеждат, е да облекчат напрежението в гърдите си. Скоро след раждането вашите гърди ще преминат през период на адаптация между два и четири дни. Въпреки, че е естествена част от процеса на отделяне на кърма, това може да причини дискомфорт. Много майки прибягват до ръчно изцеждане през този период като начин за безболезнено облекчаване на гърдите преди хранене. Това може да помогне на кърмата да тече и да улесни засмукването на вашето бебе, като омекоти вашата ареола.

 

Ако се изцеждате твърде често, вашите гърди могат да започнат да отделят много кърма.  Можете да предотвратите това, като изцеждате толкова, колкото е необходимо, за да омекотите вашата ареола. Ако напрежението на гърдите продължи повече от няколко дни, обърнете се към  консултант по кърмене.

Кърмене на поискване

 

Отделянето на мляко функционира по ясен начин. Колкото повече кърма изцеждате от гърдите си, толкова повече произвеждате.  Така че ако искате да имате повече, вие трябва да храните, изцеждате или изпомпвате по-често. За да стимулирате лактацията, опитайте да се изцеждате в края на редовно хранене, за да можете да отделите мляко, което детето не е приело.

Комбинирано хранене без объркване

 

Ако храните вашето бебе комбинирано, при предстоящо отсъствие можете да изцеждате кърма, за да бъде вашето ежедневие по-леко. Интервалите между изцеждането или кърменето не трябва да превишават повече от три-четири часа, за да можете да поддържате притока на мляко.


Естествено, възможно е да имате притеснения дали вашето бебе ще може да преминава лесно от хранене с шише към кърмене и обратното. Но правилното шише може да направи комбинираното хранене възможно. Оборудвано с технологически усъвършенстван биберон и връх, шишето Philips Avent Natural с биберон Natural Response е оформено и функционира като майчина гърда. Мекото зърно на бутилката и върхът пресъздават ритъма на естествено хранене на бебето - то изисква натиск с език за отделянето на мляко - точно както при майчината гърда. Млякото се отделя само когато вашето дете пие активно, а отворът на биберона се отваря.  В паузите вашето мъниче може да преглътне и да си поеме дъх без прокапване на биберона, което създава чувство на комфорт и близост, за да направи комбинираното хранене възможно.

Съвети за изцеждане

 

Започнете изцеждането няколко дни преди да имате нужда. По този начин ще създадете малък запас във вашия фризер, ще имате време да придобиете увереност в изцеждането, а бебето - възможност да се научи да пие от шише.


Майчината кърма има трайност до три дни в хладилник и до шест месеца във фризер с отделна врата.  Контролирайте това, което отделяте в хладилника и във фризера, като поставяте етикет на всяка бутилка с точен срок на годност.

Грижете се и за себе си.

 

Грижата за вас е от съществено значение за поддържането на добро ниво на отделянето на кърма. Хранете се добре, почивайте, когато имате възможност, приемайте течности и намирайте време за себе си. Не се страхувайте да се свържете с консултант по кърмене, ако имате конкретни въпроси или притеснения във връзка с кърменето.

Нашият сайт се преглежда най-добре с последната версия на Microsoft Edge, Google Chrome или Firefox.