как да се подготвим за кърмене

Как да се подготвите за кърмене

Ако решите да кърмите, ще се почувствате така сякаш има много за учене. Вашето преживяване с кърменето ще бъде уникално, защото няма друга подобна комбинация между майка и бебе, но също така има много неща, които майката може да подготви, за да върви всичко по вода.

1. Прегледайте гърдите си

 

Вашите гърди трябва да бъдат прегледани от лекар по време на един от вашите редовни прегледи преди раждането, за да се види как те се развиват. Размерът на гърдите не се отразява на това дали можете да кърмите, но трябва да се отбелязват промени в изпълването или цвета им по време на бременността. Вашият лекар може също така да ви съобщи, ако има подозрения за плоски или вдлъбнати зърна и може да ви посъветва как това може да се отрази на кърменето. Намирането на тази информация предварително ще ви помогне да направите евентуални промени или да организирате допълнителната помощ, когато бебето се роди.

2. Направете план за хранене

 

Също както и плана за раждане, можете да планирате и кърменето в краткосрочна и дългосрочна перспектива.  Това може да включва обмисляне на практическите аспекти на първите моменти заедно след раждането или как да се справяте с нощните хранения през първите няколко седмици.  Начинът, по който кърмите, се изменя с времето и това е нормално.Може да бъде уместно да помислите за помпа за кърма или шише, което наподобява майчината гърда, необходими принадлежности, ако смятате да отсъствате по време на храненето.

 

Бутилката Philips Avent Natural с биберон Natural Response може да ви помогне да имате лесен контрол върху комбинираното хранене - кърмене и хранене от бутилка. Широкият, мек биберон е оформен и пресъздава усещането за майчина гърда, и функционира като такава, което допълва естествения ритъм на хранене на вашето бебе. Уникалният отвор и връх на биберона на бутилката освобождава млякото по същия начин, както вашата гърда - като се използва естественият натиск на езика на вашето бебе, за да се отвори биберонът на бутилката. По време на всяка пауза, струята мляко спира без прокапване, което дава възможност на вашето бебе да преглътне и да поеме дъх комфортно преди подновяване на активното пиене. Тази усъвършенствана характеристика дава на вашето мъниче възможност за контрол на ритъма на хранене.

3. Възползвайте се максимално от “Златния час”

 

Ако имате възможност, дайте възможност на естествения инстинкт за хранене на вашето бебе да се отключи сам, като прекарате своя първи час заедно (наричан “Златния час”) и се запознаете един с друг, тяло в тяло.  Ако раждането е било естествено е много вероятно вашето бебче да опита да пропълзи на вашите гърди и да се храни. Ако сте приели обезболяващи по време на раждането, процесът може да отнеме малко по-дълго, но можете да подпомогнете прехода на вашето бебе като прекарате този час в телесен контакт.

С кого мога да разговарям за кърменето?

 

По време на периода на кърмене вие винаги можете да разчитате на съдействие. Има много хора, с които можете да се свържете във връзка с това:

 

• Вашият личен лекар

 

Използвайте периодичните прегледи преди раждането, за да задавате въпроси за промените, през които преминавате. Няма незначителни или глупави въпроси.

 

• Курсове за подготовка за раждане

 

Точно сега много курсове за подготовка за раждане бяха анулирани. Но това не означава, че нямате повече достъп до тях. Ще откриете, че много организации са преминали към услуги за онлайн излъчване, така че те все пак могат да провеждат курсовете. Други са направили затворени групи в социалните медии, където бъдещите родители могат да задават въпроси.

 

• Консултант по кърмене

 

Консултант по кърмене е човек, който специализира в кърменето. Това може да бъде лекар, сестра, акушерка или друг здравен специалист. Ако отначало изпитвате затруднения с кърменето , трябва да потърсите съдействие от тях по въпросите за позата, засмукването или отделянето на мляко.

 

• Други родители

 

Разговаряйте с приятели, членове на семейството и всеки, който може да сподели своя опит с кърменето. Те са част от вашата мрежа за помощ и ще ви помогнат. Споделянето на техния опит може да ви помогне да се подготвите за това, което ви предстои.

 

Вече сте поели по пътя

 

Като обмисляте как искате да кърмите, планирате предварително и се срещате със своя екип за помощ,вие сте вече поели по пътя на успеха в кърменето.

 

Осигурено от Philips Avent - в сътрудничество със здравни специалисти

Нашият сайт се преглежда най-добре с последната версия на Microsoft Edge, Google Chrome или Firefox.