Навярно си спомняте пиле фрикасето от детската градина с носталгия. Тук ви представяме една още по апетитна и сочна рецепта, толкова неустоима, колкото и ретро.
Порции 8, Време за подготовка: 29 минути, Време за сотиране на висока температура: 15 минути
Съставки
- 200 грама (4 парчета) бекон, нарязан на тънко
- 8 пилешки бутчета
- 1 средно голям бял лук, нарязан на ситно
- 2 стръка целина, нарязани на ситно
- 2 средни моркова, нарязани на ситно
- 250 грама гъби печурки, нарязани на филийки
- 2 супени лъжици брашно
- 2/3 чаша сухо бяло вино
- 4 Порции (1 литър) пилешки бульон
- 400 грама пресни картофи, разрязани наполовина, ако са големи
- 4 клончета прясна мащерка (1 ч. л сушена)
- 1 сух дафинов лист
- 2 супени лъжици лимонов сок
- 1 ч. л сол
- 1 ч. л черен пипер
- 1/4 чаша течна сметана
- 2 големи жълтъка
Как да приготвя
- 1. Пуснете програма Sauté и настройте за 19 минути. Добавете нарязания бекон. Оставете да се запържи добре, 3-4 минути. Извадете бекона и го оставете настрани.
- 2. Овкусете пилешките бутчета със сол и черен пипер. Сложете ги в уреда и запържете, докато покафенеят от двете страни, около 4 минути на страна. (Това трябва да се направи на 2 порции, за да има достатъчно място за всички парчета пиле). Извадете и оставете настрана.
- 3. Добавете лука, целината, морковите и гъбите към уреда. Подправете с останалия сол и пипер. Гответе, като разбърквате през няколко минути, докато гъбите започнат да кафяви. Около 5-7 минути.
- 4. Поръсете брашно върху зеленчуци и разбъркайте, за да покриете. Много бавно добавете виното, докато разбърквате през цялото време. Изключете уреда.
- 5. Добавете бульона, картофите, мащерка, дафинов лист, магданоз, лимонов сок към уреда. Върнете бекона и пилето.
- 6. Затворете капака на уреда, уверете се, че вентилът е настроен на SEAL и гответе на програма MANUAL от PRESSURE COOKING менюто в продължение на 10 минути.
- 7. Ръчно освободете клапана до обезвъздушаване. Внимателно отворете капака и настройте уреда на Sauté за 4 минути.
- 8. Разбъркайте сметаната и яйчните жълтъци заедно в малка купа или мерителна чашка и бавно добавете малко бульон от уреда, докато разбърквате през цялото време. Добавете яйчената смес към уреда и гответе (все още на Saute) за още 2-3 минути, докато бульонът леко се сгъсти (не е подобен на сос, все още е бульон, но леко ще покрие задната част на лъжицата).
- 9. Сервирайте, като поръсите с пресен магданоз.
- Бележки
- Готвене под налягане
- Задайте клапана на позиция SEAL.
- Запържване на висока температура
- Не затваряйте капака по време на SAUTÉ