Знаете ли, че?  

Печени зърна – По-тъмните изпечени зърна съдържат по-малко кофеин

По-тъмното изпечено кафе съдържа по-малко кофеин

 

Колкото по-дълго се пече зърното и колкото по-тъмно стане то, толкова повече кофеинът в него се изпарява.

Колкото по-дълго се пече зърното и колкото по-тъмно стане то, толкова повече кофеинът в него се изпарява.
Колкото по-дълго се пече зърното и колкото по-тъмно стане то, толкова повече кофеинът в него се изпарява.
Колкото по-дълго се пече зърното и колкото по-тъмно стане то, толкова повече кофеинът в него се изпарява.

Има над 50 разновидности кафе

Над 50 разновидности

 

Въпреки че има над 50 разновидности кафе, само 2 – арабика и робуста – се използват за производство на кафе за търговски цели. Арабика е най-популярният сорт. 70% го предпочитат пред робустата.

Колкото по-дълго се пече зърното и колкото по-тъмно стане то, толкова повече кофеинът в него се изпарява.
Колкото по-дълго се пече зърното и колкото по-тъмно стане то, толкова повече кофеинът в него се изпарява.
Колкото по-дълго се пече зърното и колкото по-тъмно стане то, толкова повече кофеинът в него се изпарява.
Въпреки че има над 50 разновидности кафе, само 2 – арабика и робуста – се използват за производство на кафе за търговски цели. Арабика е най-популярният сорт. 70% го предпочитат пред робустата.
Въпреки че има над 50 разновидности кафе, само 2 – арабика и робуста – се използват за производство на кафе за търговски цели. Арабика е най-популярният сорт. 70% го предпочитат пред робустата.

Плодовете на кафееното растение

Кафето се извлича от плод

 

Кафеените зърна в действителност са семената от плодовете на кафееното растение.

Колкото по-дълго се пече зърното и колкото по-тъмно стане то, толкова повече кофеинът в него се изпарява.
Колкото по-дълго се пече зърното и колкото по-тъмно стане то, толкова повече кофеинът в него се изпарява.
Колкото по-дълго се пече зърното и колкото по-тъмно стане то, толкова повече кофеинът в него се изпарява.

Кафето е било открито от козите

Кафето е било открито от козите

 

Според африканска легенда етиопски козар от IX в., когото наричали Калди, видял козите си да ˜"танцуват", след като похрупали от плодовете на кафеен храст.

Колкото по-дълго се пече зърното и колкото по-тъмно стане то, толкова повече кофеинът в него се изпарява.
Колкото по-дълго се пече зърното и колкото по-тъмно стане то, толкова повече кофеинът в него се изпарява.
Колкото по-дълго се пече зърното и колкото по-тъмно стане то, толкова повече кофеинът в него се изпарява.

Кафето може да служи за автомобилно гориво

Кафето може да служи за автомобилно гориво

 

Рециклираните отпадъци от мляно кафе могат да се превърнат в чисто и евтино биогориво. Все още този вариант не се намира в продажба, затова не бързайте да заделяте настрана отпадъците от мляното кафе!

Всяка секунда по света се изпиват по 29 000 чаши

900 милиарда чаши

 

Приблизително колко чаши кафе се изпиват годишно по света? Около 2,5 милиарда чаши на ден или 29 000 чаши в секунда!

Колкото по-дълго се пече зърното и колкото по-тъмно стане то, толкова повече кофеинът в него се изпарява.
Колкото по-дълго се пече зърното и колкото по-тъмно стане то, толкова повече кофеинът в него се изпарява.
Колкото по-дълго се пече зърното и колкото по-тъмно стане то, толкова повече кофеинът в него се изпарява.

Зърната кафе имат 800 вкусови характеристики

Повече вкусове от виното

 

Кафеените зърна имат невъобразим брой вкусови характеристики, цели 800, които сетивата ни могат да доловят. За сравнение виното има "само" 400. Извличането на повечето вкусови нотки от суровите зелени зърна зависи изцяло от различните техники на изпичане. И откриването на любимото ви кафе прилича малко на дегустация на вино.

Колкото по-дълго се пече зърното и колкото по-тъмно стане то, толкова повече кофеинът в него се изпарява.
Колкото по-дълго се пече зърното и колкото по-тъмно стане то, толкова повече кофеинът в него се изпарява.
Колкото по-дълго се пече зърното и колкото по-тъмно стане то, толкова повече кофеинът в него се изпарява.

Кафе

Терминология

Арабика
Зърна арабика

Най-предпочитаните кафеени зърна в света. Отглеждани в Централна и Южна Америка, на източния бряг на Африка и в някои региони на Азия, кафето арабика изисква специални почвени условия, голяма надморска височина (600 – 2000 метра) и правилния баланс между топлина и влага.

Бариста
Бариста, който прави кафе

Термин за човек, който е преминал специално обучение за правене и сервиране на различни видове кафе. Произхожда от италианската дума за "барман".

Букет
Букет

Вкусът, ароматът и послевкусът на прясно приготвено кафе.

Cherry
Cherry

Узрелият плод на кафееното дърво. Неговите семена, когато се извличат от плода, се превръщат в зелени кафеени зърна.

Безкофеиново
Безкофеиново

Кафе, от което са извлечени 97% от естествено съдържащия се в него кофеин, се нарича безкофеиново. Лекият стимулант се извлича от кафееното зърно в зелено (неопечено) състояние. И въпреки че има няколко различни метода, всички те използват вода.

Капково варене
Капково варене

Капковото варене, известно като филтърно кафе, е метод, при който горещата вода преминава през смляно кафе във филтър. Кафеената напитка след това се оттича – благодарение на силата на гравитацията – през филтъра в каната или чашата.

Процес на сушене
Процес на сушене на кафе

Методът, използван за подсушаване на кафеените плодове, чрез излагане на слънце или с механична сушилня. След това твърдата изсушена люспа се маха от зърното на ръка или машинно.

Извличане
Извличане на кафе

Ето колко кафе изтегля водата, докато се вари. Оптималното извличане зависи от най-различни фактори, като време на варене, температура и степен на смилане. Недостатъчно извлеченото кафе може да е кисело на вкус, а прекомерно извлеченото кафе може да горчи.

Справедлива търговия

Кафето, сертифицирано като съответстващо на принципите за справедлива търговия, е част от социално движение, чиято цел е да повиши доходите и стандарта на живот на малките селски стопани по света, особено на тези в развиващите се държави. Също така насърчава устойчивостта и помага за опазване на околната среда.

Мока
Зърна мока

Мока са висококачествени зърна на растението Coffea Arabica, които произлизат от Йемен. Получават името си от пристанищния град Мока, проспериращ износител на кафе в периода XV – XIX в. Да не се бърка с кафето с вкус на шоколад, също известно като „мока“.

Органично
Органични зърна кафе

Органичното сертифициране гарантира, че кафето не е било изложено на хербициди, пестициди, инсектициди или торове, произвеждани за търговски цели.

Pannarello
Panarello

Накрайник за пара, който се използва за разпенване на млякото.

Кръгло зърно кафе
Кръгли зърна кафе

Обикновено един кафеен плод съдържа две зърна. Понякога в него има само по едно зърно. То се нарича кръгло кафеено зърно. Известно със своя фин, силен аромат, то често се отделя от останалата реколта и се продава на по-висока цена.

Ръкохватка
Ръкохватка за кафе машина

Компонент от машина за еспресо с кошничка за филтър, в която се намира смляното кафе при варене.

Премахване на пулпата
Премахване на пулпата на кафето

Премахването на пулпата и кожата на кафеения плод, за да се стигне до кафееното зърно по време на мократа обработка, направо след прибирането на кафеените плодове.

Алианс за опазване на тропическите гори (Rainforest Alliance)

Международна нестопанска организация, чиято цел е да съхрани биоразнообразието и да гарантира устойчиво препитание. Кафе с този печат произхожда от – или съдържа съставки от – селски стопанства или гори, сертифицирани от Алианса за опазване на тропическите гори (Rainforest Alliance). Известно е и като кафе, отглеждано на сянка, а не на слънце, като вторият вариант изисква разчистване на горите и следователно не е в помощ на дивата природа.

Робуста
Зърна робуста

Вид кафе от растението Coffea Canephora. Отглежда се предимно в тропическите региони на Африка и Югоизточна Азия. Най-добре вирее на около 650 м надморска височина и при температури от 24 °С до 29 °C.

Тампер
Тампер за кафе

Малко, подобно на хаванче устройство за уплътняване на смляното кафе в ръкохватката на еспресо машина. Това гарантира, че горещата вода преминава през кафето равномерно за оптимално извличане.

Турско кафе
Турско кафе

Начин на варене, като се приготвя нефилтрирано кафе със силен, изпълнен с аромати вкус. Фино смляното кафе се вари в джезве, пълно с вода, като обикновено се добавя и захар. След това се налива в малки чаши и напитката се оставя да се утаи, преди да се изпие.

Мокра обработка
Мокра обработка на кафето

Начин, по който сепариращите машини отделят семената от шушулките на кафеените плодове. За да се подпомогне извличането, кафеените плодове първо се накисват във вода. След това зърната се подсушават на слънце или в механични сушилни.

You are about to visit a Philips global content page

Continue

Нашият сайт се преглежда най-добре с последната версия на Microsoft Edge, Google Chrome или Firefox.