Най-предпочитаните кафеени зърна в света. Отглеждани в Централна и Южна Америка, на източния бряг на Африка и в някои региони на Азия, кафето арабика изисква специални почвени условия, голяма надморска височина (600 – 2000 метра) и правилния баланс между топлина и влага.
Термин за човек, който е преминал специално обучение за правене и сервиране на различни видове кафе. Произхожда от италианската дума за "барман".
Вкусът, ароматът и послевкусът на прясно приготвено кафе.
Узрелият плод на кафееното дърво. Неговите семена, когато се извличат от плода, се превръщат в зелени кафеени зърна.
Кафе, от което са извлечени 97% от естествено съдържащия се в него кофеин, се нарича безкофеиново. Лекият стимулант се извлича от кафееното зърно в зелено (неопечено) състояние. И въпреки че има няколко различни метода, всички те използват вода.
Капковото варене, известно като филтърно кафе, е метод, при който горещата вода преминава през смляно кафе във филтър. Кафеената напитка след това се оттича – благодарение на силата на гравитацията – през филтъра в каната или чашата.
Методът, използван за подсушаване на кафеените плодове, чрез излагане на слънце или с механична сушилня. След това твърдата изсушена люспа се маха от зърното на ръка или машинно.
Ето колко кафе изтегля водата, докато се вари. Оптималното извличане зависи от най-различни фактори, като време на варене, температура и степен на смилане. Недостатъчно извлеченото кафе може да е кисело на вкус, а прекомерно извлеченото кафе може да горчи.
Кафето, сертифицирано като съответстващо на принципите за справедлива търговия, е част от социално движение, чиято цел е да повиши доходите и стандарта на живот на малките селски стопани по света, особено на тези в развиващите се държави. Също така насърчава устойчивостта и помага за опазване на околната среда.
Мока са висококачествени зърна на растението Coffea Arabica, които произлизат от Йемен. Получават името си от пристанищния град Мока, проспериращ износител на кафе в периода XV – XIX в. Да не се бърка с кафето с вкус на шоколад, също известно като „мока“.
Органичното сертифициране гарантира, че кафето не е било изложено на хербициди, пестициди, инсектициди или торове, произвеждани за търговски цели.
Накрайник за пара, който се използва за разпенване на млякото.
Обикновено един кафеен плод съдържа две зърна. Понякога в него има само по едно зърно. То се нарича кръгло кафеено зърно. Известно със своя фин, силен аромат, то често се отделя от останалата реколта и се продава на по-висока цена.
Компонент от машина за еспресо с кошничка за филтър, в която се намира смляното кафе при варене.
Премахването на пулпата и кожата на кафеения плод, за да се стигне до кафееното зърно по време на мократа обработка, направо след прибирането на кафеените плодове.
Международна нестопанска организация, чиято цел е да съхрани биоразнообразието и да гарантира устойчиво препитание. Кафе с този печат произхожда от – или съдържа съставки от – селски стопанства или гори, сертифицирани от Алианса за опазване на тропическите гори (Rainforest Alliance). Известно е и като кафе, отглеждано на сянка, а не на слънце, като вторият вариант изисква разчистване на горите и следователно не е в помощ на дивата природа.
Вид кафе от растението Coffea Canephora. Отглежда се предимно в тропическите региони на Африка и Югоизточна Азия. Най-добре вирее на около 650 м надморска височина и при температури от 24 °С до 29 °C.
Малко, подобно на хаванче устройство за уплътняване на смляното кафе в ръкохватката на еспресо машина. Това гарантира, че горещата вода преминава през кафето равномерно за оптимално извличане.
Начин на варене, като се приготвя нефилтрирано кафе със силен, изпълнен с аромати вкус. Фино смляното кафе се вари в джезве, пълно с вода, като обикновено се добавя и захар. След това се налива в малки чаши и напитката се оставя да се утаи, преди да се изпие.
Начин, по който сепариращите машини отделят семената от шушулките на кафеените плодове. За да се подпомогне извличането, кафеените плодове първо се накисват във вода. След това зърната се подсушават на слънце или в механични сушилни.
You are about to visit a Philips global content page
Continue