Как моят партньор може да ми помогне?

Кърмене: как може да ми помогне моят партньор?

Преди всичко, кърменето е ваш личен избор. Ако решите, че кърменето е добро за вас и за вашето бебе, съвсем естествено е вашето бебе да предпочита вас пред когото и да е.


Освен това е важно да знаете, че чувството на емоционално доверие и безопасност може да създаде тясна връзка между вас и вашето бебе, извън рамките на необходимостта от хранене. С развитието на тази връзка обаче е възможно естествената динамика между майката и детето да накара вашия партньор да се чувства излишен. Съвсем естествено е поддържащ и любящ партньор също да поиска да създаде връзка с вашето бебе и, разбира се, да ви помага.

Положителният ефект от подкрепата на партньора

 

Проучванията показват, че подкрепата на вашия партньор може да ви помогне да се наслаждавате на по-успешно кърмене. По време на локдауна през 2020 г. във връзка с пандемията на Ковид-19, Университетът на Суонзи проведе проучване сред 1200 кърмачки. Според резултатите 40% от тези майки потвърждават, че локдаунът се е отразил положително на кърменето по три основни причини - повече уединение у дома, по-силна връзка между майка и дете и партньор, който оказва съдействие.

Пет начина, по които вашият партньор може да подкрепя вас и кърмачето

 

1. Приятно прекарване на времето заедно

 

Освен времето за хранене, отделянето на време за вашия партньор и вашето бебе не само ще ви даде време за почивка, но ще позволи и създаването на индивидуална родителска връзка.  Често връзката между вас и бебето се появява по време на бременността.  Процесът на създаване на тази връзка между вашият партньор и бебето обикновено протича след раждането. Запазването на пространство за другия е здравословен акт на присъствие, който е благоприятен за всички и за хармонични взаимоотношения.


2. Редуване на отговорностите

 

Физическото присъствие ще ви помогне да почувствате достатъчна подкрепа - от времето през нощта, през смяната на пелените или обстоятелството, че партньорът ви носи бебето за хранене. Разглеждайте кърменето като естествена част от вашите взаимоотношения един с друг и с вашето бебе.  Откриването един пред друг и зависимостта един от друг ще ви насърчи да си оказвате по-голяма подкрепа с тази дейност.


3. Хранителни нужди

 

Кърменето може да ви коства много физически и психически усилия. Само кърменето може да изгаря до 500 калории на ден. Споделяйте питателна закуска по време на хранене или помолете вашият партньор за чаша вода - обикновен жест на доброта означава много!


4. Не се крийте

 

Все някой от членовете на семейството, приятелите или колегите на вашия партньор също има бебе.  Забравете стигмата на кърменето, защото това е едно от най-естествените неща на света. Разговор по въпроса ще даде на другите възможност да споделят съвети и препоръки, които могат да ви бъдат от полза.


5. Следваща най-добра възможност? Помпа за кърма и бебешко шише

 

Помпа за кърма и шише са друга възможност, която може да бъде полезна, ако планирате кърмене. Вашият партньор може да храни бебето, което дава възможност за създаване на връзка, а на вас - време за себе си. Ако искате да използвате шишета за някои хранения, опитайте да използвате такова, което подпомага комбинирано хранене - кърмене и хранене от шише. Шишето Philips Avent Natural с биберон Natural Response се усеща и функционира точно като майчината гърда. Уникалният отвор на мекия биберон и върхът освобождават мляко единствено при естествения натиск от езика на вашето дете. Този механизъм функционира по същия начин както при майчината гърда. Вашето мъниче може да се отпусне при всяка пауза за преглъщане и поемане на дъх, което незабавно спира притока на мляко, без прокапване. Когато е готово да започне отново да пие, биберонът ще освободи притока на кърма. По този начин вашето бебе контролира скоростта, точно както при кърменето, което прави по-лесно комбинирането на кърмене и хранене с шише.

Нашият сайт се преглежда най-добре с последната версия на Microsoft Edge, Google Chrome или Firefox.