Съвети за пълно пролетно почистване 

Пролетта е тук! План за бързо и лесно почистване на дома ни

 

1. Етапи на пролетно почистване
2. Килими
3. Мебели
4. Пердета
5. Прозорци
6. Подове и тавани
7. Радиатори
8. Врати
9. Растения
10. Почистване на килера
11. Преподреждане на шкафчетата

1. Етапи на пролетно почистване

 

Пролетното почистване е традиция и има защо – пролетта е най-подходящото време за освежаване и преподреждане на дома. Въпреки че обикновено следваме празничния календар, за да се погрижим за почистването преди Великден, идеалното време по-скоро трябва да се съобразява с външните температури. Пролетното почистване е много по-ефективно, ако се случи през март или когато градусите започнат постепенно да се покачват.

В повечето случаи, процесът отнема повече от седмица, особено ако живеете в къща. Ако искате да изпълните всички задачи в по-кратък срок от време е нужно да въведете ред. Започнете със стаите, които се нуждаят от най-много работа като баня, кухня и килер, оставяйки по-малките задачи за по-късен етап.

Друг полезен съвет е да започнете отгоре надолу - ако започнете с гардероба, също трябва да обърнете внимание на всичките шкафчета и кътчета в него, а след това да продължите с врати, прозорци и т.н.

Изкарайте всичко нужно за почистването преди да започнете, започвайки с прахосмукачката, тъй като тя ще е полезна в голяма част от етапите.

Всеки има различни стилове на почистване, както и всяка къща се нуждае от различен вид поддръжка. Въпреки това, препоръките в тази статия ще направят пролетното почистване по-бързо и лесно, покривайки всяко едно кътче. 

Пролетно почистване

2. Килими

 

Чистенето на килими би било по-лесно с прахосмукачка без торбичка, чийто пластмасов контейнер разделя праховите частици от въздуха. Този тип уреди събират дори най-малките частици, а някои модели дори имат специални аксесоари за събиране на косми от домашни любимци.

Почистването на килима трябва да включва и двете му страни, за да се премахнат всякакви видове замърсявания. Това е особено важно за предотвратяване появата на акари, които се крият именно в килими, матраци и пердета. 

Почистване на килими

3. Мебели 

 

Тук също може да използвате прахосмукачка, като за предпочитане е ръчен модел, с който да се погрижите за трудно-достъпните места като рафтове или затънтени ъгълчета. Хоризонталните повърхности събират прах повече от вертикалните и това е валидно за всякакви повърхности. 

4. Завеси 

 

Завесите са сред първите неща в къщата, които трябва да се изперат. Изгладете ги след прането, за да изглеждат безупречно. Дори да ви се струва безкрайна работа, ютията с парогенератор може да облекчите тази задача. Силната и непрекъсната парна струя помага да изглаждате бързо всякакъв вид материи, спестявайки време за други домашни задачи. 

5. Прозорци 

 

Когато миете прозорци не пренебрегвайте дограмата или дървената рамка. Първото почистете с влажна кърпа, като използвате професионални продукти или разтвор от сода бикарбонат и вода, след което можете да използвате суха кърпа, за да премахнете последните следи от мръсотия.

6. Подове и тавани

 

Може да използвате прахосмукачка със специално разработени накрайници за твърди повърхности, за да почистите пода ефективно. Правилото за започване отгоре надолу важи и тук – от тавана към пода.   

7. Радиатори 

 

Прахът, който се събира между ребрата на радиатора може да се махне с помощта на сешоар. След това съберете падналите остатъци с прахосмукачка

8. Врати

 

Вратите може да се нуждаят от смяна на пантите. Избягвайте да ги почиствате с вода, а използвайте специален препарат за дърво. 

почистване на дома

9. Растения

 

Прахът, който се наслагва върху листата на растенията вкъщи може да се махне под душа с много гореща или много студена вода. Друг вариант е да използвате спрей бутилка с вода  и след напръскване на листата да ги избършете с леки движения. 

10. Почистване на килера

 

Старите и счупени вещи трябва да напуснат килера. Използвайте ръчна прахосмукачка, за да съберете праха и мръсотията, натрупана по рафтовете. За край избършете повърхностите с навлажнен парцал и оставете да изсъхне.

11. Преподреждане на гардероба 

 

Сортирайте дрехите и вижте какво ще задържите, с какво ще се сбогувате и какво ще дарите. Също така може да пренаредите дрехите според сезоните, като държите в гардероба само сезонни дрехи. Не ги връщайте обратно преди да почистите рафтовете и да сложите текстилен ароматизатор или торбички с лавандула, които ще държат насекомите далеч.

Вижте свързани продукти:

Разгледайте подобни статии за почистване и домакински уреди:

Нашият сайт се преглежда най-добре с последната версия на Microsoft Edge, Google Chrome или Firefox.