carpet-cleaning

Ефективно почистване на килима у дома: полезни съвети

Килимите приятно хармонизират една стая като придават индивидуалност и създават баланс в подредбата на пространството. Килимът обаче лесно поема праха и се замърсява по-бързо, отколкото искаме. В тази статия препоръчваме най-ефективните методи за почистване на килим и ви предлагаме полезни съвети за неговата поддръжка.

1. Сухо почстване или почистване с пара

В зависимост от вида на килима, степента на замърсяване и периода, който е изминал от почистването му, има два вида почистване:

 

  • Сухо почистване - достъпно е за всеки и се извършва чрез почистване с прахосмукачка или в някои случаи можете да нанесете почистващ препарат върху килима, да го оставите да подейства и след това да почистите нормално;

 

  • Почистване с пара - нарича се още мокро почистване и е професионален метод (обикновено се прави от специализирани компании), като е много по-ефективен вариант, който унищожава алергените в тъканта. Почистването се извършва само с гореща пара, която почиства и дезинфекцира тъканта, без да са необходими други химически разтвори, така че се счита за екологично почистващо решение.

carpet-cleaning

2. Почистване на килима в зависимост от материята.

 

В зависимост от вида влакна, от които са изработени, килимите ще се нуждаят от специално внимание:

Kилими от естествени  материи:

Килимите от естествени материали предлагат много приятно усещане на допир и са идеални за спалня, офис или хол. Не е препоръчително обаче да ги поставяте в кухнята или в детската стая, където инцидентите са по-чести. Ето видовете естествени материи, използвани при производството на килими:

 

  • Вълна - траен материал, топъл и лесен за почистване от прах, но трудно отстраняващ петна от сок или вино. Препоръчва се химическо чистене.
  • Коприна - траен материал, но много лесен за оцветяване. Препоръчва се химическо чистене.
  • Сизал - материал от естествени влакна, устойчив, но труден за почистване. Може дори да се оцветява с вода и се препоръчва химическо чистене.

Jaki odkurzacz kupić

Килими от синтетични материи:

Килимчетата от синтетична тъкан успешно заместват естественитеи са по-лесни за поддръжка и почистване от петна и замърсявания. Ето видовете синтетични материи, използвани при производството на килими:

 

  • Полипропилен - синтетично влакно, с антиалергичен ефект, устойчив на петна и интензивен трафик. Може да се почиства със сапун и разтвори на водна основа.
  • Полиестер - устойчив синтетичен материал, който наподобява вълна, той се почиства много лесно и изсъхва бързо. Устойчив е на петна на водна основа, а маслото леко оцветява тези влакна.

3. Бързо отстраняване на замърсявания и петна

 

Ако гостите са изпуснали червено вино или кафе на вашия килим, няма нужда да го считате за компромис. Прилагайте с увереност следните съвети, за да можете да продължите да се наслаждавате на вашия килим:

 

  • ако тежките мебели са оставили следи по вашия килим, те могат да бъдат премахнати с няколко кубчета лед;
  • когато килимът е загубил жизнеността и цвета си, поръсете малко сол, оставете я да действа в продължение на час и след това почистете с прахосмукачка;
  • мазните петна се отстраняват лесно с разтвори на сапун и алкохол;
  • дъвката се отлепва по-лесно от килима, ако поставите кубче лед върху нея;
  • козината на кучето или котката се отстранява с влажна гъба, след като предварително сте почистили килима;
  • по-старите петна се отстраняват с разтвори на основата на оцет (обърнете внимание на материала на килима и неговите изисквания, за да не се оцветят);
  • петната от алкохол, чай, кафе и ръжда се отстраняват с разтвор от сол.

Jaki odkurzacz kupić

4. Стъпки за почистване на килими

 

Ето как правилно да почистите килима си, за да нямате постоянен източник на прах и акари в дома си:

 

Стъпка 1 - премахнете праха с прахосмукачка;

Стъпка 2 - тествайте почистващия разтвор, преди да го нанесете върху килима и проверете дали имате инструкции за почистване на етикета на килима;

Стъпка 3 - Почистете старателно, премахнете петната и след това изсушете килима.

5. Натурални разтвори за почистване на килими

 

Ето съставките, които можете да смесите в собствената си кухня, за да създадете ефективно решение за почистване на килими:

 

Разтвор на водна основа и препарат за миене на съдове

 

Измийте с този разтвор мръсния килим, изработен от синтетичен материал;

Нуждаете се от гъба, напоена с разтвор, съставен от хладка вода и 1-2 капки препарат за миене на съдове;

Изстискайте добре гъбата и внимателно натрийте килима, след което изплакнете с влажна микрофибърна кърпа. Изсушете, като търкате килима във всички посоки с кърпа;

Оставете да изсъхне добре.

 

Воден и амонячен разтвор

 

Препоръчва се за много мръсни и зацапани килими;

Ако е от естествена вълна, натрийте килима с кърпа, напоена с хладка сапунена вода, към която сте добавили няколко капки амоняк;

Движенията се извършват във всички посоки върху петната. Оставете разтвора да действа малко, след това изплакнете с кърпа, напоена с хладка вода;

Изсушете килима, като разтривате със суха кърпа или гъба. Използвайте сешоар с топъл въздух.

Внимание! За да избегнете вдишване на амонячни пари, използвайте маска или шал и отворете прозореца! Направете предварително тест върху парче килим, за да видите дали цветовете и тъканта издържат.

Jaki odkurzacz kupić

Разтвор на водна основа с винен оцет

 

Използва се върху оцветени с мазнини или мръсни килими;

Сложете в купа 500 милилитра бял винен оцет, 200 милилитра хладка вода и две супени лъжици препарат за миене на съдове;

Накиснете гъба в този разтвор, изстискайте, след това го почистете на парчета, обръщайки повече внимание на оцветените зони;

Изплакнете с мокрка кърпа, като използвате ръкавица;

Оставете да изсъхне.

 

Общи правила и съвети

 

Независимо от избраното решение, следвайте съветите по-долу, за да имате чист килим:

 

  • Почистването на килими се извършва от двете страни, а не само от най-използваните или най-замърсени;
  • Препоръчваме да почиствате с прахосмукачка килима поне веднъж седмично. Това сухо почистване може да бъде последвано и от мокро, ако е необходимо и килимът има петна;
  • Мокрото измиване се извършва у дома с гъба, а движенията се извършват в посока на влакното на килима;
  • Обърнете внимание на ресните на килима;
  • Килимите винаги се изсушават след измиване, в противен случай могат да хванат плесен. Препоръчваме ви периодично да променяте позицията на килима, ако размерът му позволява, така че да не бъде само в определена зона.
  • За добре поддържан килим, почиствайте го редовно, особено ако е в зона, изложена на трафик от хора и мръсотия - кухня, баня, коридор. Използвайте професионални перилни препарати, когато мръсотията не се отстранява.

Вижте свързани продукти:

Разгледайте подобни статии за почистване и домакински уреди:

  • Почистване и дезинфекциране на под с натурални препарати

    Почистване и дезинфекциране на под с натурални препарати

    Подът в дома ни винаги е събирал най-много мръсотия и микроби. Събрахме няколко полезни съвета как може да почистиш без химикали у вас. Научи повече тук.

    Научете повече
  • Съвети за пълно пролетно почистване

    Съвети за пълно пролетно почистване

    Изготвили сме пълно ръководство за поетапно пролетно почистване ➤ Как бързо да направиш пролетно почистване ➤ Почистване на килими ➤ Почистване на мебели ➤ Почистване на прозорци. Научи повече тук.

    Научете повече
  • Как да се справяме с космите от домашни любимци

    Как да се справяме с космите от домашни любимци

    Домашните любимци са онези верни приятели, на които можем да разчитаме да ни развеселят всеки ден. Един важен проблем за стопаните, обаче, са падащите косми, с които трябва да се научат да се справят от рано, за да бъде съжителството приятно. Вижте как

    Научете повече
  • Коя прахосмукачка трябва да избера? Получете експертни съвети!

    Коя прахосмукачка трябва да избера? Получете експертни съвети!

    Прахосмукачката със сигурност e уред, който трябва да присъства във всяко домакинство. Philips има много видове прахосмукачки в своето портфолио, но коя ще е идеалната за вас? Вижте тук точно сега!

    Научете повече

Нашият сайт се преглежда най-добре с последната версия на Microsoft Edge, Google Chrome или Firefox.