Как да се справяме с космите от домашни любимци?

Полезен наръчник със съвети и решения 

Домашните любимци са онези верни приятели, на които можем да разчитаме да ни развеселят всеки ден. Един важен проблем за стопаните, обаче, са падащите косми, с които трябва да се научат да се справят от рано, за да бъде съжителството приятно.

За щастие, решенията отнасящи се за паднала козина из къщата са по-лесни отколкото предполагате и може да ги намерите в тази статия.

1. Електроуреди, спомагащи премахването на косми
2. Други средства за справяне с паднала козина
3. Съвети за бързо почистване
4. Предотвратяване на падането на косми
5. Опасна ли е падналата козина? 

Jaki odkurzacz do domu alergika

1. Електроуреди, спомагащи премахването на косми 

 

Има различни уреди със специални функции за премахване на косми из къщата и по различните повърхности. За да почистите последиците от козината на вашето куче или котка, може да използвате:

- Прахосмукачка със специална четка. Това е един от най-ефикасните способи. Търсете уред с вградени специални четки за махане на косми, особено от килими и дивани. Друга алтернатива е вертикална прахосмукачка, подходяща за всякакви повърхности. Тя лесно може да се превърне в ръчна прахосмукачка за стигане до онези затънтени крайчета, в които може да има наслагване на косми. Ако залагате на класическа прахосмукачка е препоръчително да използвате модел с вграден HEPA филтър, който не позволява на праха да се върне обратно във въздуха.

- Пералня със специална програма също е добър вариант, ако сте домакинство с куче или котка. Специалната програма за косми се грижи за качествено премахване на козината от дрехите ви по време на пране. 

- Пречиствателят за въздух също се грижи за последиците от козина вкъщи, поддържайки качеството на въздуха. Освен по дивана и килима, космите са често и във въздуха, причинявайки алергии. Пречиствателят е добра идея, тъй като премахва космите и елиминира възможността от развиване на алергични реакции. 

Wybór odkurzacza dla alergika

2. Други средства за справяне с паднала козина

 

Практичните съвети не се ограничават само до електроуредите. Бързо махане също може да постигнете с:

- Четка за почистване, която е по-груба и подхожда за почистване на килими. Може да я намокрите със смес от топла вода, препарат за почистване на килими, омекотител или оцет, и старателно да изчистите килима, за да съберете опадалата козина. Внимавайте, когато правите разтвора, тъй като прекаленото количество пяна всъщност спомага за залепването на космите за килима, вместо да ги премахва.

- Гумените ръкавици са един трик за грижа за паркети и килими, за който може и да не сте се сещали. Намокрете ги и прокарайте ръце по повърхността, която искате да почистите, а космите ще полепнат с минимални усилия. Изплакнете, когато се натрупат и продължете до постигане на желания резултат.  

- Навлажненият парцал ще помогне със събирането на малки, остатъчни косъмчета, които прахосмукачката не е успяла да пребори.

- Грапавата страна на навлажнена гъба също може да бъде страхотен метод за събиране на косми от дивани, възглавници или други текстилни повърхности. Имайте предвид, че по-голямата част ще падне на земята, тъй като гъбата няма възможност да задържи космите. Затова може да ги съберете с парцал или прахосмукачка след това.

- Тиксото е още един ефективен начин за справяне с космите. Може да използвате руло с голяма широчина или да го залепите на ръката си, за да обходите желаната повърхност. Дори може да залепяте и отлепяте скоч от повърхностите за още по-бързо махане.

-  Мопът с електростатичен ефект има кърпа, която бързо събира паднала козина от пода, бил той и паркет или други лъскави повърхности. Такъв вид кърпа може да закупите самостоятелно в магазина или в сферата на професионалното почистване.

- Ролката за почистване на влакна е не само полезна за дрехи, но и за махане на косми от котки и кучета от различни повърхности.

- Гумената метла със специални каучукови влакна е особено ефективна за упорити косми. Благодарение на статичната енергия, получена от търкането на гумения материал, космите се наелектризират и бързо се залепят за метлата. 

3. Съвети за бързо почистване

 

За да улесните процеса още повече може да направите разтвори с продукти, които най-вероятно вече имате вкъщи като:

- Сода бикарбонат, която може да използвате директно върху килима. Нежно втрийте содата в материята, за да постигнете максимално добро проникване. Оставете за няколко минути и после минете с прахосмукачка. Содата помага за по-лесно отлепяне на космите от тъканите и елиминира неприятната миризма.

- Омекотителят за пране също премахва успешно космите. Освен в пералнята, може да го използвате и в разтвор с топла вода, за да омекне твърда четка, с която да изчистите килима.

- Ябълков оцет с топла вода е друга добра комбинация за омекотяване на четка или парцал, когато ще чистите козина от килим или паркет.

4. Предотвратяване падането на косми

 

Намаляването на падащата козина от вашия любимец зависи от грижите, които полагате, особено с настъпването на пролетта, когато е и сезонът за чифтосване. Някои решения включват:

- Ресане: В зависимост от типа козина на вашия домашен любимец е препоръчително да го решете всеки ден, или поне веднъж на всеки 2-3 дни с леко намокрена, едра четка или със специални ръкавици за почистване на животни, които може да намерите в магазините.

- Хранителни добавки: Има случаи, в които козината пада поради хормонален дисбаланс. Ако забележите загуба на големи количества козина се посъветвайте с ветеринар. Така ще разберете за подходящите добавки или правилната храна, ако домашният ви любимец има алергии към някои храни. Омега-3 и Омега-6 мастни киселини са добавки, които могат да осигурят лъскава и здрава козина.

- Употребата на специални продукти като например шампоан, обогатен с витамини, може да предотврати загубата на козина. Той ще почисти козината в дълбочина и ще възпре падането на косми.


5. Опасна ли е падналата козина?

 

Животинската козина не е опасна за човешкото здраве. Истината е, че опасността се крие в паразит, който живее в нея и може да засегне вътрешните органи на стопаните. Ако домашният ви любимец е ваксиниран от ветеринар, то тогава космите не представляват риск.

Ако космите се погълнат, те няма да засегнат органите, тъй като съдържат кератин, който не може да бъде разграден от стомаха. В резултат, космите ще напуснат тялото по естествен начин.

Алергията е най-честата реакция, предизвикана от опадала козина, но тя не се отключва от самите косми. Реакцията се активира от протеин, който се може да бъде намерен в урината, слюнката или изпражненията на животното, дори и в шампоана, който използвате при къпането му.

При котките, протеинът се нарича FEL D1, а двата протеина при кучетата са CAN F1 и CAN F2. Алергичните симптоми включват запушен нос, кашлица, кихане и раздразнение на кожата. Тези типове алергени може да се задържат вкъщи за дълго време, още повече ако не проветрявате или нямате пречиствател за въздух. Нещо което трябва да имате предвид е, че ако родителите имат алергии към косми от животни има голяма вероятност това да бъде наследено и от децата им.

Вижте свързани продукти:

Нашият сайт се преглежда най-добре с последната версия на Microsoft Edge, Google Chrome или Firefox.