За и против залъгалката

 

Dowiedz się jak radzić sobie z niejadkami?


Вредна ли е залъгалката? Това е въпросът в главата на всеки родител, а отговорът дебне отвсякъде. От съседа до любимия блогър, през лекаря и собствената ви майка – всеки има мнение. Вместо да се увличаме по препоръки е добре да си зададем наистина важните въпроси като „Може ли новороденото да заспи със залъгалка?“ и „Оказва ли влияние залъгалката на зъбите?“.

Със сигурност вие сте тези, които знаят кое е най-доброто за вашето дете, но винаги може да бъдете още по-информирани. В тази статия ще представим някои важни факти, за да може за вземете решението за залъгалка със самочувствието на отговорни родители. 

За или против залъгалката

Какво е залъгалка?

Нека се върнем в началото. Какво представлява залъгалката? Обикновено имитира силиконово зърно, което даваме на новороденото, за да суче. Стандартният вид се състои от зърно, предпазител и дръжка, като целта на последните два елемента е да предотврати гълтане или задавяне.

А защо изобщо мъничетата имат нужда от биберон? Основната причина е, че бебетата са родени с естествената нужда да сучат. Независимо дали са изморени, отегчени или имат нужда от грижа, този инстинкт е отделен от  потребността да се хранят. Някои новородени предпочитат да смучат пръстите на ръцете или краката си, а други – биберон. 

Ефектът на залъгалката

 

Освен успокояващ ефект, други полезни приложения включват:

- Помощ при унасяне и заспиване;
- Утеха в ситуации на стрес или уплах;
- Подпомагане на храносмилането;

Всички тези ефекти имат едно общо нещо – помагат на мъничето да бъде спокойно и задоволяват вродената му нужда да суче. 

Плюсове и минуси

 

Независимо дали оставяте мъничето да смуче пръстите си или залъгалка, нека разгледаме най-важните силни и слаби страни, които съпровождат изграждането на този навик.


Плюсове

1. Задоволява сукалния рефлекс

Кърменето и храненето с бутилка обикновено засищат тази нужда, но залъгалката помага за успокояване в междинните периоди. Запомнете, че не може да се използва като заместител или причина за пропускане на хранене.

2. Насърчава самоуспокояването

Друга полза от залъгалката е, че подтиква новороденото да се учи да се успокоява само.
 
3. Облекчава болезнени процедури

Залъгалката прави ваксините и лекарските прегледи  по-лесни.

4. Помага на мъничето да заспи

Темата за заспиване с залъгалка често поражда много въпроси. Залъгалката може да се използва за приспиване или след хранене, тъй като повечето мъничета го намират за успокояващо. Стойте близо до бебето и оставете залъгалката да свърши работата.

5. Контрол върху навика

За разлика от смукането на пръстчета, залъгалката позволява да регулирате процеса. Така наблюдавате навика и осигурявате по-лесен преход за отказване от залъгалката, когато дойде момента.

Минуси

Ето няколко причини, които биха ви насочили към това да НЕ залагате на биберон.

1. Объркване на зърната

Възможността бебето да спре да прави разлика между майчината гърда и залъгалката често буди безпокойство у родителите. Няма обаче научни доказателства, които да подкрепят тези притеснения. Препоръчителният момент за запознаване със залъгалката е около третата или четвъртата седмица след раждане, когато бебето вече има установен успешен режим на хранене.


2. Лесна за изпускане

Залъгалката често бива изплювана или хвърляна на земята, което неизменно води до нуждата от добро почистване преди да се върне обратно на мъничето. Ако решите да се доверите на залъгалка се уверете, че разполагате с правилните инструменти за чистене, дори когато сте навън.

3. Ограничен брой

Когато мъничето свикне с определена залъгалка и я загуби се пригответе за едно недоволно бебе. Ако ще разчитате на залъгалка, задължително имайте още няколко от същия вид в случай на загубена залъгалка.

4. Проблеми със зъбките

Една от най-често срещаните причини за притеснение да запознаем бебето със залъгалката е влиянието му върху развитието на зъбите. Прекомерното сукане на залъгалка би могло да доведе до проблеми с подредбата на зъбите. Затова заложете на ортодонтски модел, който подпомага здравословното развитие на поникващите зъби.

За или против залъгалката

Да бъде залъгалка... или да не бъде... 

 

Лоши ли са залъгалките? Много родители се доверяват на залъгалката, осланяйки се на позитивните й черти. Ако смятате, че това е подходящо решение и за вашето мъниче проучете кога и как да запознаете вашето бебе с биберона.

Бъдете сигурни, че давате правилната/подходящата залъгалка. Разгледайте различните видове и не забравяйте да адаптирате избора си спрямо развитието на новороденото. 

Вижте свързани продукти:

Нашият сайт се преглежда най-добре с последната версия на Microsoft Edge, Google Chrome или Firefox.