6 ефикасни начина за обезкосмяване 

Кой е подходящият за вас? 

Нужно е да се запознаем отблизо с различните начини на депилация, заедно с техните плюсове и минуси. Също така е важно да бъдем запознати с типа кожа, който имаме, за да се обърнем към най-подходящият метод за нас.

1. Основни факти
2. Бръснач
3. Депилиращ крем
4. Епилатор
5. Кола маска
6. Депилация със захар  шугаринг
7. Обезкосмяване с IPL вкъщи
8. Съвети за грижа преди и след обезкосмяване 

1. Основни факти 


Премахването на нежелано окосмяване е добре позната практика още от древни времена, когато хората са измисляли различни методи за постигане на гладка кожа. Депилацията с мед (което е всъщност смес от мед и етерични масла) или използването на бръснач е познато още от времето на древния Египет.

От тогава насам, вариантите са се умножили и променили, но за да изберете правилния за вас, е важно да сте добре запознати с недостатъците и предимствата на всеки метод.  Някои са предназначени за зони с по-висока чувствителност, други са ефективни ако нямате време, а трети спомагат за перманентно премахване, без дори да се налага да ходите до салон за красота. 


2. Бръснач

 

Най-лесният и достъпен метод за премахване на окосмяването е с бръснач или самобръсначка. След като намокрите кожата и нанесете пяна за бръснене или сапун, нежно минете желаните зони с бръснача, докато космите не се махнат. Накрая отмийте с вода, подсушете кожата с мека кърпа и хидратирайте с овлажняващ крем.

Въпреки лесният начин и бързината, бръсначът носи със себе си различни проблеми, а именно раздразнение, подсилване на растежа и възможност от подкожни косми. Затова е препоръчително това да остане решение за спешни случаи, или само за подмишниците и краката.

Depilacja w domu

3. Депилиращ крем 

 

Депилиращият крем също представлява бързо и лесно решение, а най-важното е, че е напълно безболезнено. Само трябва да нанесете крема по кожата и да следвате инструкциите на опаковката. Важно е преди да използвате такъв продукт да тествате реакцията на кожата като нанесете малко количество на определена зона.

И тази процедура, обаче, има своите недостатъци. Някои от тях включват раздразнение и възникване на подкожни косми, тъй като коренът на косъма не се премахва, а остава да расте на едно място. Този тип продукти имат често и остатъчна миризма, която невинаги е приятна и това също е недостатък, който трябва да имате предвид.

Domowa depilacja

4. Епилатор 

 

Един от най-често прилаганите методи е епилаторът, особено през последните години, когато иновацията в технологиите достигна и този сегмент. В днешно време, употребата на такъв тип устройство е много по-безболезнена.

Защо епилаторът е предпочитан сред жените? Това е процес, с чиято помощ космите се премахват изцяло и резултатът се задържа 2-3 седмици. Това не е единственото преимущество. Новите модели са по-бързи (снабдени с керамични дискове, които се въртят на по-висока скорост), могат да се ползват под душа, справят се с най-упоритите косми и са компактни за носене навсякъде.

Преди да използвате епилатора се уверете, че сте „подготвили“ кожата с топъл душ за отваряне на порите. Устройството е лесно за употреба и покрива сравнително голяма част от кожата с всяко движение. Недостатък на този вариант е, че ефективността намалява при къси косми. 

Domowa depilacja

5. Кола маска 

 

Това е един метод, който е по-лесен за извършване в салоните за красота, отколкото в домашни условия. Ако искате да правите кола маска вкъщи, може да използвате ленти със студена вакса, които дават същия добър резултат и са подходящи, ако не искате гореща кола по кожата си.

Независимо кой вариант изберете има няколко задължителни момента – почистване на кожата преди процедурата, както и измиване на кожата със студена вода и намазване с овлажняващ крем, когато сте приключили.

Кола маската винаги се прилага в посоката на растежа на косъма и се премахва с бързи движения в обратната посока.

6. Депилация със захар 

 

Наречена още „шугаринг“, тази древна процедура се ползва и до днес и е перфектен начин за премахване на окосмяване, подобно на кола маска.

Рецептата съдържа захар, лимонов сок и вода, които се смесват и се варят до кипване, след което се оставя да изстине за 20 минути. Разпределя се по кожата с шпатула, след като се уверите, че сместа не е прекалено гореща. Както при кола маската, обезкосмяването се извършва в обратната посока на растежа на косъма.

7. Обезкосмяване с IPL вкъщи

 

Най-новият вариант за справяне с нежелано окосмяване е фотоепилацията, също наречено епилация с IPL. Това е метод, който носи трайни резултати с помощта на интензивна пулсираща светлина, която уврежда космения фоликул без да наранява кожата. С IPL епилация космите започват да се отделят от корен и да падат до 10-15 дни след извършване на процедурата.

IPL може да се извършва и в домашни условия с помощта на фотоепилатор Philips Lumea. С тези уреди космите не се връщат поне 8 седмици.

Това е много по-лесен метод, който намалява растежа с до 92% само след няколко процедури и е еднакво ефективен в различните зони – крака, подмишници, слабини и дори лицето. Фотоепилаторът е оборудван с аксесоари за всяка зона и има SmartSkin сензор, който предлага най-добрата настройка в зависимост от цвета на кожата.

Depilacja w domu
Domowa depilacja

8. Съвети за грижа преди и след обезкосмяване

 

Независимо от избрания метод, кожата трябва да бъде добре почистена. В случаи на перманентно обезкосмяване е важно кожата да не бъде много потъмняла и не се препоръчва нито излагането на слънце, нито използването на авто-бронзант.

Добре е да да имате предвид и следните съвети:

·         Кожата не трябва да бъде раздразнена преди епилация. Ако страдате от разширени вени, кола маската не се препоръчва, но може да я замените с друг метод.

·         За да успокоите кожата след обезкосмяване направете лек масаж с ледени кубчета, последван от нанасяне на естествено масло (зехтин или сусамово олио) и хидратиращ крем.

·         Избягвайте излагането на кожата на слънце 24 часа след епилация и поне 5 дни след всяка финална процедура. 

Нашият сайт се преглежда най-добре с последната версия на Microsoft Edge, Google Chrome или Firefox.