Consumer
Продукти
Philips recipe for pizza with Parma, mozzarella and fresh figs

Пица с Парма, моцарела и пресни смокини

Pizza with Parma, mozzarella and fresh figs

Продукти за тестото

200 грама пълнозърнесто брашно
500 гр брашно
375 мл хладка вода
4 с.л. суха мая
2 супени лъжици мляко
2 супени лъжици зехтин
1 супена лъжица сол

Продукти за доматения сос

300 мл смлени домати
1 супена лъжица мед
1 супена лъжица оцет балсамико
лют червен пипер

Продукти за плънката

5 резена шунка Парма нарязана на тънки филийки
2 пресни смокини
100 гр моцарела от биволско мляко
50 грама сирене пармезан
100 гр рукола
20 гр печени кедрови ядки
Свеж босилек (малки листа)

Използвайте рецептата като базова; можете да замените шунката със сьомга или говеждо месо. Можете да използвате и други зеленчуци и да направите свои собствени вариации.

Начин на приготвяне

Поставете куката за месене на твърди теста на кухненската машина.
Поставете пълнозърнестото брашно, брашното, маята и хладка вода в купата за смесване.
Смесете всички продукти в кухненската машина, до получаване на добре омесено тесто.
Месете за пет минути на скорост 3.
След 5 минути добавете млякото, зехтина и солта и месете още 5 минути на скорост 3.
През това време намажете с мазнина голяма купа.
От омесеното тесто, оформете голяма топка и я поставете в купата.
Поставете мокра кърпа върху купата и оставете тестото да престои за около 2 часа при стайна температура.
Пригответе доматения сос с гореописаните съставки.
Разточете тестото докато получите блат с  диаметър 30 см и одебелите крашщата.
Разстелете доматения сос върху тестото, използвайки лъжица.
Покрийте пицата с резенчета Парма шунка, домати, нарязаната моцарела и пармазан.
Загрейте фурната най-малко 30 минути при 250 градуса.
Ако вашата фурна разполага с настройка "грил", също я влючете на максимална степен (когато започнете печенето я изключете)
Печете пицата 15 минути на 250 градуса във фурна.
Поръсете изпечената пица с печени кедрови ядки, рукола, босилек и свежи смокини.

 

Добър апетит!