Автоматична кафемашина или ръчна еспресо машина 

Ако сутрин се будите с мисълта за кафе, или пък очаквате всяка почивка с нетърпение, за да грабнете енергизиращата димяща чаша, значи вече много добре знаете какво наистина буди сетивата ви. И като всеки ценител е важно да имате правилните уреди у дома, за да се наслаждавате максимално на удоволствието от доброто кафе.

Изправени пред избора за еспресо машина и не сте сигурни за най-подходящия модел? В тази статия ще научите повече за различните видове кафемашини и техните предимства и отличителни характеристики.

1. Ползи от еспресото
2. За какво да внимаваме
3. Автоматична еспресо машина
4. Ръчна еспресо машина 

1. Ползи от еспресото 

Всички фенове на кафето познават еспресото като онази малка доза енергия, която носи наслада през целия ден. Освен това, помага със сутрешното ставане, дори и в най-тежките сутрини.

Еспресото има много полезни страни, а именно :
- Съдържа витамини В2 и В3, и магнезий в 100 грама еспресо;
- Има по-малко количество кофеин в сравнение с обикновена чаша кафе;
- Спомага за правилната функцията и защитата на паметта, според изследване, публикувано в Nature Neuroscience;
- Стимулира защитната бариера на тялото с помощта на антиоксиданти;
- Подобрява настроението и стимулиране на мозъчната дейност;

- Помага за храносмилането.

2. За какво да внимаваме, когато избираме кафе машина 

Единственият начин да изберете качествен и подходящ уред е да се информирате и наблюдавате собствените си навици, свързани с кафето. Съветите представени по-долу ще ви помогнат да се ориентиране:

Научете повече за производителя

Доверете се на марка с традиция и добри отзиви, а ако е възможно дори и такава, която сте тествали. Ако имате възможност посетете магазин на марката, на която искате да се доверите и опитайте кафето от машината, която сте харесали. По този начин ще бъдете сигурни, че решението е взето на основата на вкусовото преживяване. 

Налягането на машината

Този детайл е особено важен при ръчните еспресо машини и от него зависи крайният вкус на кафето. За да извлечете максималния аромат от смлените зърна перфектното налягане трябва да е поне 9-9.5 бара. Специалистите дори препоръчват налягане до 15 бара за още по-богат вкус.

Мелачката

Търсете еспресо машини със 100% керамична мелничка, тъй като това ще удължи живота на уреда. Благодарение на петте вида смилане, която предлага керамичната мелничка, кафето ви няма да бъде с вкус на изгорено.

Обем на контейнер

Контейнер с обем 1л. е перфектен, ако смятате да използвате машината у дома. За офиса, обаче, този вариант не е удобен, тъй като ще се налага често да се пълни с вода.

Анти-варовикова система с AquaClean филтър

По-твърдата вода може да повреди уреда с времето, носейки със себе си появата на варовик по частите. За да предотвратите проблема, вземете машина с функция за почистване на варовик и по-конкретно AquaClean филтър. С помощта на технология за йонен обмен, филтърът премахва калция от водата преди да достигне еспресото.


Съотношение „цена/качество“

Важно е избраният уред да се вписва в бюджета ви. Ако изборът ви е от по-висок ценови клас е препоръчително да изчакате намаления, за да се възползвате от максимално добро предложение.

Szklanka café latte

3. Автоматична еспресо машина

Автоматичната машина смила кафе зърната сама и е готова за употреба само с натискането на едно копче. Това е бърза алтернатива за правене на кафе сутрин, дори има модели, които могат да правят две кафета едновременно.

Най-полезният аксесоар към автоматичната еспресо машина е каничката за мляко, която позволява да приготвяте изкусителни кафе напитки бързо и лесно. Насладете се на капучино или лате макиато без да се налага да помръдвате чашата! Уредът автоматично поема млякото от контейнера, загрява го и го пренасочва към чашата под формата на перфектна пяна. 

 

Защо да изберете автоматична машина?
- Всяка чаша еспресо ще бъде направена с прясно-смляно кафе, благодарение на вградената мелница;
- Практична и лесна за употреба само с натискането на едно копче;
- Кафето се приготвя бързо и не изисква никакви усилия от ваша страна;
- Избирайте между безброй видове кафе напитки;
- Лесна за поддръжка;
- Перфектен избор за дома и офиса;
- Ще ви накара да се почувствате като в кафене.

Szklanka café latte

4. Ръчна еспресо машина

Много кафе ентусиасти смятат, че ръчната еспресо машина е начинът да си осигуриш една наистина перфекта чаша еспресо. Това, което честно не се споменава е, че този тип уреди изискват умения и усилия.

Ето и стъпките, които трябва да предприемете, за да направите кафе с ръчна еспресо машина:

- Стъпка 1: Сложете кафето във филтъра;
- Стъпка 2: Добавете мляко и го направете на пяна за капучино или друга кафе напитка;
- Стъпка 3: Дръпнете ръчката на еспресо машината, за да направите кафе;
- Стъпка 4: Погрижете се да почистите филтъра и да изхвърлите кафето.

Правенето на кафе с ръчна машина не е най-бързият начин, но носи удоволствието от контрол върху процеса.

Ако търсите практичен уред, то автоматичната машина е правилният избор за вас. Този вариант предлага широка гама кафе напитки, с които да поглезите себе си и гостите си. От друга страна, това е единственият уред, който може да ви предложи любимата ви напитка само с едно копче. 

Нашият сайт се преглежда най-добре с последната версия на Microsoft Edge, Google Chrome или Firefox.