Как да изберем перфектната еспресо машина?

На какви критерии разчитате, когато търсите еспресо машина? Открийте всичко, което трябва да знаете, за да направите перфектния избор.    

Как да изберем перфектната еспресо машина


На всеки няколко години, Том Ханкс се уверява журналистите от Белия дом да получат по чаша еспресо като жест към пресата. Не само там виждаме силата на кафето - американските филми често показват всички в полицейския участък прилепени към кафе машината. Всъщност, всеки, работещ в офис знае, че в основата на всяка продуктивна сутрин стои обичайната доза еспресо. Но истината е, че еспресото не е само за офиса. Магическата чашка ни държи будни, когато предпочитаме да скочим обратно в леглото и вълшебството на кафето влияе на всички ни, независимо от работата.

1. Как за изберем най-доброто еспресо
2. Видове еспресо машини
3. Тип уреди според мощността
4. Еспресо оборудване и аксесоари
5. Как да изберем машина по джоба си
6. Препоръчани модели


Еспресо машината е изобретена в края на 19ти век в Торино като пионер в едновременното използване на вода и пара за направата на кафе. Последвалите подобрени модели също идват от Италия, така че пием ли еспресо - пием кафе като италианците. Благодарение на съвременните, опростени машини, удоволствието стана достъпно не само в кафенета, а и у дома.

1. Как да изберем най-добрата еспресо машина


Еспресо машината не е единствената алтернатива за ароматно кафе у дома. Изборът е безкраен с варианти като машина с филтър, френска преса или пък кафеварка с кана... Въпреки това, ако искаме концентрирано, ароматно кафе с фина пяна, или пък различни кафе напитки на базата на еспресото, този тип уред е най-подходящ.

Два фактора влияят върху това еспресото да бъде такова кафе изкушение. На първо място е температурата на кипване на водата – използвайки стойността, препоръчана от експерти, кафето запазва автентичния си аромат. Освен това, налягането на уреда осигурява наситен вкус и води до образуването на мека пяна, която не може да се постигне по друг начин.

Не всички еспресо машини са еднакви. Имайте предвид следните елементи, когато търсите подходящия вариант:

- Колкото по-високо е налягането, толкова по-концентрирано е кафето. Идеалната настройка е 8-9 бара, или дори повече, ако машината работи с капсули. 

- Ако посрещате гости често, или живеете с други хора, може да се замислите за обема на водния резервоар, както и капацитета за кафени зърна на машината. Обем на резервоара, побиращ между 1.5 и 1.8 литра, е повече от достатъчно. Като цяло, уредите, използващи зърна са по-големи в сравнание с умалените и опростени капсулови устройства.

- Различните варианти на пазара идват с безброй настройки за смилане на зърна, температура, наситеност на вкуса, както и съотношение кафе-мляко.

- Други полезни фукнции включват: усъвършенстван дисплей, автоматично почистване, воден филтър, както и бързо-загряващ бойлер.

- Ако искате да се насладите максимално на предимствата на такова устройство, изберете еспресо машина със система за разпенване на мляко. В противен случай, губите възможността да опитате различни рецепти за кафе или капучино.

- Що се отнася до направата на уреда е важно да запомните, че керамичните материали и неръждаемата стомана осигуряват по-продължителна и ефективна работа на мелницата.

Kobieta pijąca kawę

2. Видове еспресо машини


Автоматичната машина за еспресо е най-често срещаният модел и предимствата изобщо не са за пренабрегване. Това е оптималният вариант, тъй като големият набор от функции позволява да се насладите на перфектната чаша кафе до най-финият детайл. Степента на смилане на кафето, температурата и наситеността на вкуса могат да бъдат регулирни само с едно копче.

Супер автоматичната машина е по-скоро премиум, отколкото професионален уред. С вградена мелачка, голям воден резервоар и функции, позволяващи направата на много повече кафе, този уред е по-лесен за масова употреба.

3. Тип уреди според мощността


Изборът на уред може да зависи и от предпочитанията ви за консумация на кафе. Интегрираните еспресо машини са оборудвани със специално отделение за кафе зърна и процесът на смилане става автоматично.

Много други модели позволяват и използването на вече смляно кафе, което също е добро извинение да си купите мелница, ако търсите изключтелно пресен вкус.

Друг варинат е машина с капсули, въпреки че в сравнение с много от полуавтоматичните машини, капсуловият уред не позволява голямо разнообразие. 

4. Еспресо оборудване и аксесоари


- Машините от по-висок ценови клас използват два котела за загряване, но в повечето случаи се сблъскваме с един бойлер за двойно ползване за мляко и вода.

- Водоснабдяването на уредите може да бъде с кана или чрез установяване на директна връзка с мивката, като недостатък на втория подход е шумът от системата.

- Когато избираме уред е важно да вземем предвид и аксесоарите, които идват с него. Така може да се приберем не просто с еспресо машина, а със способ за разнообразие от кафе специалитети. Полезни аксесоари са мелачка за моделите без вградена такава, преса за кафе, сито и кана за мляко.

5. Как да изберем машина по джоба си


- 80 – 200 лв.: В тази категория влизаш машините с капсули или полу-автоматичните уреди.

- 200-400 лв.: Тук попадат голяма част от полу-автоматичните машини.

- 400-600 лв.: При такъв бюджет се чувствайте свободни да започнете търсенето на автоматична машина с вградена мелница.

- 800+ лв.: Тази граница бележи началото на премиум категорията. Тук попадат автоматичните и супер автоматичните еспресо машини, както и някои ръчни уреди. Разликата в цената идва от възможното разнообразие на напитки, многото функции, качеството на мелницата, както и финалните щрихи.

6. Препоръчани модели


Разгледайте пълната гама продукти на Philips и Saeco чрез линковете отдолу, ако още не сте избрали перфектната машина за вас.


Saeco

Philips

Вижте свързани продукти:

Нашият сайт се преглежда най-добре с последната версия на Microsoft Edge, Google Chrome или Firefox.