Рецепти за капучино у дома

Независимо дали искате да се наслаждавате на аромата на добро кафе всяка сутрин, след вкусна храна или да го използвате като идея за срещи, правилните рецепти и начини за приготвяне на капучино ще ви помогнат да направите тази напитка истинско удоволствие.


1. Възникването на капучиното


Консумацията на кафе в Европа е силно повлияна от традициите на Османската империя до началото на XVIII век. Кафето от онези времена, което днес познаваме като турско кафе, се получава чрез варене на кафените зърна във вода, със или без добавена захар.

Към края на 1700 г. британците и французите започват да филтрират кафето и методът им става все по-популярен. В онези времена възниква и терминът "капучино" , вдъхновен от цветовата прилика на тази напитка с дрехите на католическите монаси капуцини. Виенските кафенета също започват да приготвят Kapuziner - напитка на основата на кафе с пшеница, захар и подправки на вкус.

Истинското капучино обаче се появява в Италия през 1900 г., след изобретяването и популяризирането на машината за еспресо. По това време кафето се приготвяло само от обучен бариста и било разпространено като социален предлог или метод за релаксация.

Капучиното, на което се наслаждаваме днес, е подобрено след Втората световна война с разпространението на еспресо машините и тяхната нова функция за приготвяне на млечна пяна.


Днес, напитката се оценява според качеството на еспресото, баланса между горещото, разпенено мляко и кремообразността. Изключително важно е и приготвянето на чашата, в която се сервира; тя трябва да се нагрее преди да направите кафе.

Philips кафе

2. Великолепни капучино рецепти


С набирането на популярност на капучиното възникват и разновидности на традиционната напитка. Всяка разновидност има специфична отличителна черта и носи със себе си частица от мястото, от където идва.



Виенско капучино

Сложете 10гр. шоколадов сироп в прозрачна чаша и изсипете отгоре едно дълго, горещо еспресо. Добавете сметана и украсете с шоколадови стърготини, какао или канела.

Италианско капучино

Един от най-ценените видове капучино също е един от най-лесните за приготвяне. За италианско капучино загрейте чашата преди приготвяне, Направете едно късо еспресо и разпенете млякото, след което бавно го изсипете върху кафето, така че пяната да остане на повърхността.

Тъмно капучино

Често сравнявано с еспресо макиато, тъмното капучино се приготвя по сходен начин на италианското капучино. Едно предложение тук е да приготвите дълго еспресо или, ако предпочитате силно кафе, два шота късо еспресо. Млякото отново се нагрява и разпенва с пара, но се добавя много малко количество (една чаена лъжичка) и се оставя дебела пяна отгоре. Сервира се в прозрачни чаши.

Леко капучино

Рецептата за този вид капучино наподобява класическата, но се добавят само 25 мл. кафе ристрето. След като разпените млякото и го излеете в чашата, оставете голямо количество пяна отгоре.


Капучино рецепти с подправки и сиропи


Класическата рецепта може да се изменя според желанията ви с различни сиропи или подправки, дори и алкохол!

- Лимоново капучино е една от любимите рецепти на италианците. Смесете млякото с лимонов сироп преди да го разпените. А за още по-цитрусов вкус може да добавите сиропа и към еспресото.

- Ванилово капучино и капучино с карамел се приготвят по един и същи начин, заменяйки сиропа с ванилия или карамел. Ако използвате ванилия може да завършите с украса от бърбън захар.

- Капучино с канела се пие в студените дни и е един от най-лесните специални видове капучино, които може да приготвите.  Просто поръсете малко канела върху класическото капучино и сте готови! 

Качествени кафе зърна

3. Трикове за капучино като по учебник 


Независимо от това коя разновидност ще изберете, има някои правила и трикове, които обещават да ви доведат до перфектната чаша капучино.

Кафето

Тъй като тази напитка е кремообразна е важно е да я приготвите с кафе Арабика, а не Робуста. Неговият по-сладък вкус и специфична сила са гаранция за изключително капучино. И тъй като искате да направите капучино като истински бариста, предлагаме ви да използвате прясно смляно кафе.

Млякото

Обезмасленото мляко прави повече пяна, докато това с 2% мазнини има по-кремообразен и по-сладък вкус. Кондензираното мляко е с най-висока масленост, в което има повече от 10% мазнини. Това винаги е изборът на ценителите, които искат да се насладят на вкусно кафе.

Допълнителни вкусове

 

От подправки до сиропи и ликьори, доброто капучино може да бъде комбинирано с множество вкусове. Кафе ликьор, уиски, карамелен сироп, амарето или лимонов сироп и подправки като канела, какао на прах или кардамон могат да допълнят вкуса на капучиното. Бъдете креативни, експериментирайте и откривайте ароматите, които ще зарадват вкусовите ви рецептори. 

Поднасяне на кафе

Вижте свързани продукти:

Нашият сайт се преглежда най-добре с последната версия на Microsoft Edge, Google Chrome или Firefox.