5 проблема при кърменето и как да ги разрешим

Кърменето може да бъде вълнуващо и плашещо едновременно. Преживяването може да се окаже по-предизвикателно за някои майки с появата на различни спънки и проблеми. Въпреки че е нормална част от майчинството, ясните отговори на специфични въпроси за кърменето ще помогнат за намаляване на тревогите и състояние на спокойствие.

Ако бебето ви не иска да суче, зърната ви са разранени или изпитвате болка по време на кърмене, помнете – не сте сами! В тази статия ще представим няколко похвата и техники, с които да направите кърменето по-приятно. Ние сме винаги до вас, но нашите съвети не заменят тези на медицински специалист. 

Често срещани проблеми

1. Бебето не засуква зърното правилно

Свикването с майчината гръд може да бъде трудно, но бъдете сигурни, че и вие, и новороденото ще се справите. Това е една от най-честите причини за болка. Ако бебето има трудности със засукването на зърното, може да възникнат проблеми и именно затова е важно да получим помощ. Признаци, че мъничето ви не може да засуче зърното правилно включват:

- Болки в зърната по време на хранене;
- Бебето засуква само зърното;
- Устните на бебето са подвити;
- Чувате цъкане или силни звуци на смучене;
- Бебето е раздразнено след опити за хранене;
- С минаване на времето млякото намалява, въпреки че кърмите често;
- Бебето отслабва.

Ето няколко съвета, с които да насърчите мъничето да засуче зърното правилно:

- Създайте спокойна среда. Ключът към комфортно кърмене е да бъдете спокойни и отпуснати. Легнете на леглото, подпрени с възглавница или на удобен стол.
- Прегърнете бебето на голо. Дръжте бебето на голата си гръд за успокояващ контакт с вашата кожа.
- Не насилвайте засукването. Оставете новороденото да води по време на кърмене. Ще искате да го напътствате и подкрепяте, но със сигурност не бива да прибързвате или да се опитвате да насилите процеса.
- Намерете удобна поза. Понякога уловката е в позициите – някои работят, други – не. Опитайте различни пози за кърмене, които могат да улеснят бебето ви да засуче зърното.
- Използвайте добра техника за захващане. Започнете с леко прокарване на зърното около носа на бебето, за да разбудите усещанията му. Това ще му даде знак да отвори широко уста, което пък може да помогне с поемането на по-голяма част от ареолата. 

Помощ при кърмене с Philips

2. Болка в зърната

Нормално е зърната ви да са с повишена чувствителност през първите дни, но това не означава, че просто трябва да стискате зъби. Болката може да има различни източници – от чувствителна кожа до лоша позиция за хранене. Тези напътствия ще помогнат за справяне с началния дискомфорт:

- Уверете се, че не е останало мляко.
Ако чувствате, че имате още, може да използвате помпа за кърма.
- Заемете позиция. Внимавайте за правилното засукване по време на кърмене. Цялото ви зърно и по-голямата част от ареолата ви трябва да са в устатата на бебето.
- Използвайте топли и студени компреси. В комбинация с масаж, компресите ще помогнат за успокояване на възпалените зърна.

Говорете с консултант по кърмене, ако болката продължава във времето, тъй като това може да доведе до наличието на по-малко мляко или мастит. 

3. Разранени зърна

Разранените зърна са често срещан проблем - следствие от повърхностно захващане на гърдата. Получава се, когато бебето не е поело достатъчно от гръдната тъкан и суче само зърното. Обърнете внимание на това незабавно, за да избегнете засилване на болката или инфекция.

Ето някои от най-добрите начини да успокоите и предпазите зърната си, за да може да кърмите комфортно.

- Използвайте собственото си мляко. Да, възпалените зърна могат да се третират с кърма! Капнете няколко капки и оставете да изсъхне.
- Стимулирайте потока на кърмата. Слагането на топъл компрес върху гърдите и изцеждането на малко количество кърма преди хранене стимулира нейния поток.
- Пазете разранени зърна с протектори. Докато се грижите за възпалените зърна, защо не поработите и за болката с протектори за зърна, които помагат за намаляване на дискомфорта. Употребата на крем за зърна след хранене също помага за хидратиране на зоната.
- Предотвратете изтъркване на кожата между храненията. Защитете зърната от търкане в дрехите със специални дискове, които се слагат в сутиена. Те не само предпазват от допълнително нараняване, но и събират остатъчно мляко.
- Правилна позиция. Понякога разковничето се крие в това да повдигнете бебето до гърдата, или да му помогнете да засуче зърното в друга позиция, за да забравите за разранените зърна.
- Термо компреси. Препоръчително е да се правят студени компреси преди и след хранене за успокоение на разранени зърна.

- Помоли за помощ. Ако не се възстановите или просто имате други въпроси, никога не се колебайте да се обърнете към медицински специалист.

4. Кашлица по време на хранене

Често младите майки имат силен поток на мляко, особено в началото, когато тези процеси се регулират. Този бърз поток може да накара бебето да се задави, да кашля или да плюе мляко по време на кърмене. Този проблем обикновено отшумява с времето, но ето какво може да направите, за да улесните процеса:

- поза тип „ножица“. Намалете потока на мляко като леко притиснете зърното с ръка в хватка като ножица.
- Облегната позиция или пускане на малко мляко. Облегнете се назад по време на хранене, за да намалите потока на мляко. Друг вариант е изцеждането на малко кърма преди хранене.

5. Плоски или обърнати зърна

10% от жените минават през такава ситуация. Ето няколко полезни похвата, с които може да улесните процеса:

- Използвайте пръсти. Опитайте се да удължите зърното с пръсти и леко придърпване.
- Ниплета е просто и ефективно решение, което по неоперативен начин позволява на жените с плоски или обърнати зърна да кърмят удобно.
- Говорете с лекар. Ако имате каквито и да било притеснения, не се колебайте да се посъветвате с медицински специалист.

Помощ при кърменето с Philips

Грижете се за гърдите си

Болката и дискомфорта по време на кърмене са нормални състояния и е важно да си го напомняме, но не и да го търпим. Независимо дали кърмите за първи път или с четвъртото си дете, всяка майка и нейното новородено имат неповторимо изживяване. Разберете как да се грижите за гърдите си, така че да се насладите на преживяването да храните рожбата си.

Част от красотата на родителството е опознаването на мъничето. Кърменето е страхотен начин да се насладите на нежен контакт, кожа до кожа, за да споделяте моменти на близост.

Вижте свързани продукти:

Нашият сайт се преглежда най-добре с последната версия на Microsoft Edge, Google Chrome или Firefox.