Как да се грижим за руса коса?  

Поддържане на перфектния нюанс и съвети за красива коса

Независимо дали русият ви цвят е естествен или сте посетили коафьор, за да поддържате косата си лъскава и здрава, трябва да полагате правилна и постоянна грижа за нея. 

 

Защо русата коса се нуждае от специална грижа?

За разлика от по-тъмните нюанси, русата коса е с повишена чувствителност към външните природни фактори като слънце, вода и замърсяване. Освен това, колкото повече се стилизира косата, толкова по-изсъхнала и изтощена изглежда. И косъмът започва да се къса.

Естествено русият цвят се характеризира с по-ниско съдържание на меланин и това е една от причините за лесната загуба на блясък, както и склонността му към по-бързо изсъхване и изтъняване на косата.

Боядисаното русо, от друга страна, има тенденция да се дехидратира, а косата да става шуплива заради процеса. Боята, използвана за изрусяване е с високо съдържание на амоняк и силен окислител, точно 12%, за да се постигне желаният светъл цвят.  Изсветляващите агенти в боята допълнително лишават косата от естествените масла и хранителни вещества, намиращи се в кутикула на косъма. 


Основни правила при грижа за руса коса

Въпреки гореизброените препятствия, има определени начини да поддържате косата си хидратирана, здрава и лъскава.

Хидратацията е най-добрият ви приятел

Използвайте шампоани и балсами със сребърни или лилави нотки, подходящи за вашия специфичен тип коса и залагайте на формули без сулфати, които запазват и защитават вашия цвят. Препоръчително е да добавите и дълбоко-възстановяваща маска към режима си, имайки предвид, че русата коса не трябва да се мие на всекидневна база. Нанасяйте маската след всяко измиване – това ще осигури блясък, хидратация и защита на косъма от накъсване.

Предпазвайте при топлинна обработка

Как да предпазим русата коса

Прекалената топлина ще изсуши косата и с времето ще доведе до загуба на нейния блясък. Нанасяйте термозащитен спрей или крем преди да посегнете към сешоара, за да защитите косата и да запазите интензитета на цвета. 

Пазете косата от слънцето

Ултравиолетовите слънчеви лъчи са вредни не само за кожата, но и за косата, особено русата. Те изсушават косата и я превръщат от ярко руса в оранжева. Ако плажувате или прекарвате повече време навън се уверете, че имате шапка или шал, за да предпазите русия цвят или пък лосион за коса със слънцезащитен фактор. 

Защитавайте от море и басейн

Солената вода и тази с високо съдържание на хлор могат да окажат голямо влияние върху русата коса. Препоръчително е носенето на шапка за плуване, но ако това не приляга на стила ви, заложете на процедури, които да защитят косата.

Това включва нанасянето на балсам преди да влезете във водата, който създава защитен слой. Той обаче трябва да бъде отмит възможно най-скоро след излизане от водата. Ако плувате често и забелязвате, че косата ви започва да позеленява – използвайте неутрализиращ шампоан, за да запазите русия нюанс. Ако не успеете да разсеете зеленикавия оттенък само с шампоан, винаги може да се обърнете към стилиста си за професионална помощ с възвръщането на перфектния нюанс.

Подходящи продукти за боядисване 

Пример за такъв продукт е избелващата пудра за коса, която е по-щадяща от течният вариант. Ако искате да освежите нюанса си, помнете, че изсветляването трябва да се извършва само в корените. Избягвате крайчетата при освежителни процедури, тъй като те са вече обезцветени и честото избелване може да доведе до прекалено изсъхване на косъма. За тях се препоръчва честото подстригване, което ще ги предпази от цъфтеж.

Русата коса трябва да се боядисва на всеки три-четири седмици. Ако корените пораснат прекалено много има риск от несполучливо преливане на цветовете.

След боядисване избягвайте измиването на косата в следващите 24 часа, позволявайки на цвета да се установи в косъма и да се задържи максимално дълго.

Правилните продукти за грижа 

Маслата за коса са идеални за светли нюанси, особено аргановото масло, жожоба, кокосово или маслото от макадамия. Всяко то тях се нанася, започвайки от средата на косата надолу, за да подхранят косъма по дължина. След като приключите с разресването на косата, нанесете спрей за блясък, за да подсигурите жизнен вид на косъма.

 

Веднъж седмично, или поне на всеки две седмици, използвайте балсам за коса без изплакване, за да поддържате добри нива на хидратация.

Използвайте кърпа с високо съдържание на памук, за да подсушите косата след измиване и не търкайте твърде силно. По този начин ще избегнете цъфтежа на краищата. За сресване, използвайте дървена четка, особено ако косата ви се наелектризира от гребени.

За блясък можете да използвате и маска от цветя от лайка, която да нанесете върху косата, след като е изстинала. Оставете да действа 15 минути и изплакнете с топла вода.

Как да запазим перфектния рус нюанс и блясък по-дълго?

Идеално решение за запазване на цвета на косата за по-дълго е използването на лилав шампоан. Този тип продукти са специално създадени за руса коса и спомагат за поддържането на жив и ярък цвят. Лилавите пигменти в шампоана се абсорбират от космените фоликули предотвратяват появата на топли жълти нюанси.

Също така, помислете за избрания от вас вид шампоан, тъй като някои може да съдържат твърде силни формули за косата ви. Посъветвайте се с вашия стилист, който ще препоръча точния продукт за вас.

Използвайте шампоан за нюансиране поне веднъж седмично, редувайки го с други видове шампоани. Ако забележите, че жълтото се връща твърде скоро, използвайте шампоана по-често и го оставете да действа върху косата в продължение на пет минути. От друга страна, ако косата ви започне да посивява, намалете количеството шампоан и го оставете в косата само за две минути.

Малък трик, за да избегнете честото миене на косата, а с него и отмиването на цвета, е да използвате сух шампоан от време на време.

Нашият сайт се преглежда най-добре с последната версия на Microsoft Edge, Google Chrome или Firefox.