Как да защитим косата при топлинна обработка? 

Полезни съвети за здрава коса

Топлината често е магическата съставка, когато търсим перфектната прическа, която да ни осигури комплименти. Въпреки че пресата, въртящата четка и машата за къдрене носят моментна красота, дълготрайният ефект често води до увредена коса.

Проучване в projects.nfstc.org  потвърждава, че състоянието на косата започва да се влошава след излагане на температура от 190 °C. По-конкретните изменения, които се наблюдават са свързани със структурата на повърхността, както и с избледняване на цвета. Изгореният косъм е отслабен, къса се по-лесно и се възстановява трудно.

В тази статия ще обясним как да предпазим косата преди, по време на и след топлинна обработка, за да я запазим здрава и лъскава.

1. Преди да започнете 


За да запазите доброто състояние на косата си, трябва да се погрижите за нея преди да посегнете към машата или пресата. Винаги започвайте с абсолютно суха коса и използвайте защитни продукти като спрей или маска.

Изсушете косата перфектно

Преди да използвате каквато и да било стилизираща техника се уверете, че косата ви е суха. Ако е мокра, когато започнете да я третирате с висока температура, вие ще я изгорите и увредите.

Използвайте термозащитни продукти

Погрижете се за косата си със специален продукт преди да посегнете към сешоара, пресата или машата. Термозащитните продукти създават специален защитен слой на косата и спомагат за поддържане естественото ниво на хидратация. Нанесете съответното количество продукт по дължината на косата и готово! За къса коса, например, препоръчителната доза се побира на пръста на ръката ви.  

За рядка и тънка коса, термозащитният спрей е най-добрата алтернатива, тъй като се разнася по-лесно. При гъста коса, по-подходяща е употребата на олио или лосион, защото формулата ще се разпредели по-равномерно.

Залагайте на продукти, които съдържат овлажняващи елементи като пантенол, пропиленгликол или силикон, за да изолирате косата от високата температура. 

Грижа за косата преди термична обработка

2. Когато използвате машата

 

Ако искате винаги да имате лъскава коса, изберете качествени стилизиращи продукти и обърнете внимание на техните спецификации,  размер, и колко време е необходимо за оформянето на всеки кичур.

 

Залагайте на качествена техника

Голяма част от устройствата в ниските ценови класове са изработени от метал, който дори не се нагрява равномерно във всички области и може да изгори косата ви. Ако ежедневно използвате уреди за моделиране на косата, важно е да изберете такива, изработени от висококачествени материали, които няма да навредят на косата. Най-вероятно ще се наложи да платите повече, но инвестицията си заслужава.

Заложете на керамична плоча или гофриращ елемент, които се нагряват бързо и равномерно, без да вредят на косата. Освен това, те произвеждат отрицателни йони, които изглаждат кутикула на косата и придават блясък.

Друг вариант, който ще защити косата ви, е маша с титанова плоча. Този продукт бързо изправя дори и дебели кичури, благодарение на равномерното топлинно разпределение. Също така, титанът е по-гладък от керамиката, което означава, че ще намали триенето и съответно начупването на космите.

Изберете стилизиращ уред с регулируема температура

Много преси за коса и маши за къдрене позволяват да избирате само между ниски, средни и високи настройки. За да не страда косата, използвайте възможно най-малко топлина, а това изисква устройство, което дава повече контрол. За целта изберете цифров инструмент за регулиране на топлината, който ще ви позволи да зададете конкретна температура. Ето няколко съвета:

Ако имате тънка и рядка коса, трябва да използвате най-ниската налична температура. Започнете от 80 градуса и повишете температурата само ако не получавате желания ефект.

Дори и за гъста коса не се препоръчва използването на уред, нагрят до температури над 190 °C.

Вземете предвид размера на уреда за стилизиране

Дори размерът на къдрещата маша или преса може да бъде фактор за увреждане на косъма. Например, ако използвате по-голяма преса, няма да се налага да обхващате една и съща секция няколко пъти, за да се изправи. Най-универсалният уред за моделиране на косата е с дебелина около 23 мм.

Ако имате къса коса, инвестирайте в малък инструмент, защото той трябва да е с по-къса дължина.

От друга страна, ако имате много дълга и гъста коса, заложете на голямо устройство, за да намалите времето за сресване на косата.

Преди да изберете типа къдрене, помислете вида къдрици, който търсите: много стегнати, обемни букли или плажни вълни. Размерът на кичурите често е правопропорционален на размера на уреда, използван за получаването им.

Обърнете внимание на времето за употреба

Твърде дългото прилагане на топлина върху плитка увелича риска от увреждане на косата. За да поддържате естествения блясък, не използвайте пресата или машата върху същата секция на косата за повече от 3-5 секунди. Когато изправяте косата, движете уреда стабилно от корена до върха, така че да избегнете неравномерно загряване.

Грижа за косата по време на термична обработка

3. След като сте готови


Ако искате да предотвратите или третирате коса, увредена от топлина, трябва да отделите специално внимание на грижите за нея. Фокусирайте се върху продукти, които я хидратират и придават блясък.

Използвайте овлажняваш шампоан

Косата постепенно изсъхва, когато използвате въртяща четка за сушене. Лесно решение за този проблем е правилният шампоан, за предпочитане без сулфати. Въпреки че се използват за разпенване, в повечето случаи, те просто изсушават косъма.  

Добри заместители са продукти, съдържащи естествени масла като арган или кокос.

Използвайте дълбоко овлажняваща маска веднъж седмично

Използването на балсам е важно всеки път, когато миете косата си, но е препоръчително веднъж в седмицата да предоставяте възможност за повече възвръщане на влажността на косата. Изберете маска и нанесете на мокра коса, след което изчакайте 20-30 минути. Ако косата ви е изключително увредена, ползвайте маската при всяко миене.

Подстригвайте краищата често

Често топлинно-увредената коса се къса лесно и има цъфтящи връхчета. Посещението при фризьор на всеки 6-8 седмици помага за избягване на цъфтежа, както и за здравословен вид на косата.

Косата ви може да бъде здрава и лъскава дори и да използвате сешоар, маша или преса. Просто следвайте гореизброените стъпки, винаги използвайте висококачествена стилизираща техника и продукти, които да поддържат косъма хидратиран и защитен. 

Грижа за косата след термична обработка

Вижте свързани продукти:

Нашият сайт се преглежда най-добре с последната версия на Microsoft Edge, Google Chrome или Firefox.