Коя е най-подходящата преса за вашата коса?

Независимо от модните тенденции в необятния свят на прическите изправената, лъскава коса си остава класика. Това е стил, който никога не излиза от списъка с модни тенденции и гарантира да покаже най-добрите качества на косата ви.

От дизайна, през материалите до заложената температурна техноголия, има редица фактори, които да вземете предвид, когато избирате своята преса за коса.

1. Основни видове плочи
2. Правилният избор
3. Постигане на перфектни резултати 

1. Основни видове плочи на преси

Wybór odpowiedniej dla ciebie prostownicy

Крайният резултат от използването на преса за изправяне е продиктуван от материала на нагряващите се плочи, които могат да бъдат керамични, титаниеви, турмалинови, метални или от стъкло.

Керамичните плочи са най-популярните на пазара пред последните 20 години, заради тяхната ефективност и достъпност. Те се нагряват бързо и равномерно, достигайки температури около 200°C. Керамиката е подходяща за всеки тип коса заради равната повърхност на материала и настройките за регулиране на температурата. Този вид преса приляга дори и на изтощена, увредена коса.

Други достъпни варианти включват:

- Преси с метални плочи, покрити с керамичен материал или дори тефлон. Цената на преса с такива плочи е по-ниска, но устройствата не са толкова издръжливи, тъй като с времето горният слой изтънява и разкрива метала. Друг недостатък на металните плочи е неравномерно загряване, която от своя страна крие риск за увреждане на косата.
- Топлоустойчивите стъклени плочи имат сходни свойства на металните и не са толкова ефективни в сравнение с други типове плочи. Дори съществува риск от изгаряне на косата, ако се фокусирате върху някой участък твърде много. Освен това, пресите с топлоустойчиво стъкло могат лесно да се повредят, ако инструкциите за употреба не се спазват правилно.

Някои по-скъпи, но по-ефективни и дълготрайни опции са:

- Титаниеви плочи, които се препоръчват за твърда или къдрава коса. Те се загряват по-бързо от керамичните и достигат още по-високи температури, с чиято помощ да укротите и най-дивата грива.
- Турмалиновите плочи, направени от полу-скъпоценен материал, могат да се добавят към повърхността на други видове плочи, тъй като спомагат за намаляване на триенето. Плочите с турмалин също се наричат „йонни“, защото произвеждат повече негативни йони, което ги прави много подходящи за увредена коса. 

2. Правилният избор

Urzekające i gładkie włosy

При избора на преса трябва да имате предвид материала на плочите, както и технологията, която използва устройството. Размерът и формата на плочите, както и колко лесно се борави с тях, оказват влияние на ефективността и резултатите.

Тънка или увредена коса

Този тип коса се изправя сравнително лесно, но не трябва да се излага на висока температура за прекалено дълго време. Затова е препоръчително да изберете преса, която предлага различни температурни настройки и няма да прегрее. Така ще имате възможност да я настроите по ваш вкус. 

Подходящ материал: керамични или турмалинови плочи, които се затоплят равномерно, ограничават триенето, както и влошаването и късането на косъма.
Форма и размер на плочите: Тесните плочи са идеални, тъй като излагането на коса на топлина е възможно най-кратко.

Пресите за коса Sublime Ends и Vivid Ends са с керамични плочи и SplitStop технология, която защитава крайчетата на косата.

Обемна и непокорна коса

За успешно изправяне и запазване на резултата през целия ден ще се нуждаете от плочи, които лесно достигат температури над 200°C. Колкото повече топлина – толкова по-бърз и ефективен процес, а здравината на косата не се уврежда.

Подходящ материал: титаниевите плочи загряват по-бързо и достигат по-високи температури от плочите от други материали.
Форма и размер на плочите: широките плочи се препоръчват за покриване на по-големи повърхности и постоянно нагряване на косата по време на изправяне.

Пресата MoistureProtect, направена от гъвкави титаниеви плочи, достига до 230°C само за 10 секунди. Уредът постоянно диагностицира степента на влажност на косата и напасва температурата на работа. Така може да бъдете сигурни, че сте се погрижили добре са косата си всеки път, когато използвате пресата. 

3. Постигане на перфектни резултати

Независимо от технологията, изправянето се извършва на единен принцип – пресата изправя косата като пренарежда кератиновите структури в косъма. Кератинът е протеин, който предопределя здравината на косата и правилната плоча е решаваща за запазване доброто здраве на косъма.

·         Редовно запазвайте час при фризьор, за да коригирате дължината на косата, преди да стане чуплива. Ако краищата на косата започнат да се цепят трябва да бъдат подстригани, за да се улесни изправянето.

·         Давайте на косата си това, от което се нуждае със специални шапмоани и балсами. Така ще запазите обема и здравината, и ще намалите негативния ефект от използването на пресата.

·         Използвайте преса само на суха коса, за да намалите риска от увреждане.

·         Когато срешете косата преди изправяне, процесът става много по-лесен. Колкото по-кратко трае изправянето, толкова по-малко щети по косъма.

·         Използвайте термозащитен спрей преди да използвате пресата, като избягвате корените. Ако често изправяте косата си, то тогава този продукт трябва да стане част от арсенала ви.

·         Задавайте правилната температура, следвайки указанията за дължината и типа на косата в ръководството за употреба.

·         Разделете косата на по-малки участъци, за да сте сигурни, че пресата стига всяка част от косата ви, включително онези кичури, които ви убягват на пръв поглед.

·         Минете всеки участък с пресата, след което повторете процеса, започвайки от корените и завършвайки с крайчетата.

·         Избягвайте корените и скалпа и дръжте пресата далеч от кожата, за да не предизвикате изгаряния. Също така, внимавайте да не оказвате прекалено много натиск и да дърпате косата твърде силно.

·         След като постигнете желания резултат, нанесете любимия си стилизиращ продукт, но избягвайте фиксиращи спрейове, които изсушават и заплитат косата.

·         Не забравяйте да изключите пресата от контакта и да я оставите да изстине, преди да я почистите с кърпа или памук с малко мицеларна вода или друг деликатен безалкохолен почистващ продукт. Съхранявайте пресата на място без прах.

Нашият сайт се преглежда най-добре с последната версия на Microsoft Edge, Google Chrome или Firefox.