Как да имате здрава коса: Натурални домашни маски за коса

 

Ако не сте доволни от състоянието на косата си с оглед на здравината на косъма, или пък мазен скалп, има едно просто решение, а именно – домашните маски. Те действат като силен балсам и помагат за подхранване и омекотяване на косата, правейки я бляскава, мека и лесна за разресване.

Помнете, че не е нужно да плащате високи цени в салоните, за да имате красива коса! В тази статия ще предоставим няколко различни маски за коса, пълни с полезни вещества, които да приготвите у дома.

1. Предимства на домашните маски за коса
2. Колко често да правим маски
3. Маски за различен тип коса 

1. Предимства на домашни маски за коса

 

Естествените маски имат същия благоприятен ефект върху косата, както тези от магазина или салона. Те оставят косата ви хидратирана, мека и блестяща. Допълнителни предимства са, че можете да контролирате всяка съставка, както и финансите, които ще похарчите за тях.

Приготвяне

Правенето на маски може да бъде много лесно и дори забавно! Трябва само да изберете подходящата маска от тази статия и да намерите съставките в кухнята си. Освен това, за да превърнете съставните части в готова маска ще се нуждаете само от купа, а понякога и блендер или кухненски робот. Може дори да направите по-голямо количество, което ще издържи до месец, ако остане в хладилника.

Съставки

Ефективната домашна маска не се нуждае от екзотични или скъпи съставки. В повечето случай, всичко, от което се нуждаете е вече в кухнята като кисело мляко, мед, авокадо и зехтин. Домашните маски елиминират притесненията от вредни елементи в купешките маски и тъй като съдържат хранителни продукти цените им ще бъдат много по-ниски.

 

Ефекти 


Домашните маски не могат да променят структурата на косата, но могат да окажат благоприятен подхранващ ефект на кутикула на косъма, ако е много увредена. Ако оставите маска да действа за 15 минути, кутикулът ще се затвори и дори изсъхналата коса ще бъде блестяща и мека на допир.

2. Колко често да правим маски

 

Честотата на използване на домашни маски зависи от типа коса и нейните нужди. Сухата и изтощена коса ще има по-голяма нужда от хидратация в сравнение с коса с тенденции за омазняване. Грубата на допир коса и цъфтящите краища пък ще се нуждаят от хидратираща маска между два и три пъти седмично.

Нанасянето на домашна маска веднъж седмично е достатъчно, ако нямате оплаквания и проблеми с косата си. Може да го превърнете в част от ритуала си за разкрасяване, когато се грижите за себе си от глава до пети.

Не използвайте такива маски прекалено често и внимавайте да страните от корените на косата, тъй като рискувате преждевременно омазняване и загуба на обем.

3. Маски за различен тип коса


Мислете за типа коса, който имате, когато избирате рецепта за домашна маска. Помислете си за следните въпроси – искате да подхраните косата си или пък да се отървете от пърхота?  

Суха и увредена коса

Честото боядисване може да навреди на косата, особено ако включва обезцветяване. Увреждането може да бъде и сезонно, особено през лятото, когато косата често е изложена на слънце и силен вятър. Признаците на увредената коса включват: лесно накъсване, прекомерен косопад, липса на блясък и цъфнали краища.

 

  • Маска за коса с кокосово масло и мед

Кокосовото масло е универсална съставка, която може да се използва както за хидратация на кожата, така и за готвене, но също и за овлажняване на косата,  тъй като има способността да задържа влагата. Медът също помага при улавяне на водата в косата за хидратация и благодарение на своите емолиентни свойства помага за лъскава и мека при допир коса.

Съставки:

1 супена лъжица кокосово масло
1 супена лъжица мед

 

Инструкции:

Смесете съставките в купа.
Прехвърлете сместа в тенджера и оставете да къкри, докато медът и кокосовото масло се разтопят и се получи хомогенна смес.
Нанесете маската като избягвате корените на косата; покрийте я с шапка за къпане.
Оставете да действа 15-20 минути и след това измийте косата.

 

  • Маска с кокосово масло, авокадо и мед

Освен полезна съставка в диетата, авокадото е полезно и за здравето на косата. В него се съдържат естествени мазнини, витамини (C, E, B9) и минерали (калий), които ще придадат на косата блясък и хидратация. 

Съставки:

1 авокадо
2 яйца
1 супена лъжица мед
1 супена лъжица кокосово масло

Инструкции:

Използвайте блендер, за да смесите всички съставки.
Нанесете маската върху косата и я покрийте с шапка за душ.
Оставете за около 15-20 минути и изплакнете косата. 

Грижа за косата след термична обработка

 

Коса с пърхот

  • Маска с кафява захар и зехтин

Причините за пърхота не са напълно ясни, но някои от факторите включват дерматит или употребата на неправилни продукти. Ако усетите стягане на скалпа и сърбеж, опитайте следната маска.

Съставки:

2 супени лъжици кафява захар
1 супена лъжица зехтин

Инструкции:

Смесете съставките в купа. 

Нанесете маската, започвайки от корените и масажирайте с леки движения.
Оставете да подейства за 15-20 минути и измийте косата.

Хвърчаща, наелектризирана коса
Това състояние се получава, когато кутикулът позволи на хидратацията да излезе извън косъма, правейки косата да изглежда суха и хвърчаща, вместо пригладена. Къдравата коса e по-податлива, защото е по-дехидратирана.

  • Маска с банан, кисело мляко и мед

Бананите са богати на естествени масла, калий и витамини, които овлажняват косата и премахват наелектризиращия ефект. Киселото мляко има високо ниво на млечна киселина и помага за подобряване на вида на косата.


Съставки:
1 банан, нарязан на парчета
2 супени лъжици обикновено кисело мляко
1 супена лъжица мед

Инструкции:

Използвайте блендер, за да смесите съставките, до получаването на хомогенна смес.
Нанесете маската по цялата дължина на косата и покрийте с шапка за душ.
Оставете да действа 30-45 минути.
Изплакнете косата и измийте с обичайния шампоан и балсам.

Грижа за косата след термична обработка


Мазна коса
Мазната коса често е признак за излишен себум в скалпа, който може да се втърди при употреба на грешните продукти. Опитайте тази маска, ако косата ви се омазнява в деня на измиване.

  • Маска с яйце и лимон

Яйцата са богати на витамини A, D и E и мастни киселини, които осигуряват блясък на косата. Лимонът е идеален за мазна коса, защото абсорбира излишния себум от скалпа, а витамин С помага да получите силна коса.

Съставки:

1 супена лъжица сок от половин лимон
Белтък от 1 яйце 

 

Инструкции:

Смесете съставките до получаване на хомогенна смес. 

Нанесете маската върху мокра коса и я покрийте с шапка за душ. 

Оставете да действа 30-45 минути. 

Изплакнете косата и измийте с обичайния шампоан и балсам.


Нормална коса
Дори и нормалната коса, без тенденции за омазняване или изсушаване, можете да се поглези с домашна маска. Използвайте ги за овлажняване на косата, особено през летния сезон за повече обем и блясък, както и за стимулиране растежа на косата.

  • Маска за обем с бира, банан и масло

Бирата съдържа минерали (силиций, фосфор, магнезий) и витамин В, който помага за сгъстяване на косата. Заедно с банани, мед и яйце, маската ще ви даде както обем, така и хидратация.

Съставки:

1 банан
1 яйце
½ бутилка бира
1 супена лъжица мед

 

Инструкции:

Смесете всички съставки в блендер, докато получите еднородна консистенция.

Нанесете маската върху цялата коса и масажирайте внимателно.
Оставете маската да действа около 40 минути и след това измийте косата.


  • Маска за блясък с кокосово масло, ягоди и мед

Ягодите са пълни с витамин С, който помага на тялото да произвежда колаген, важен елемент от структурата на косата. Тази маска премахва излишният себум и помага на косата да придобие естествен блясък.


Съставки:

6 ягоди
1 супена лъжица кокосово масло
1 супена лъжица мед

 

Инструкции:
Смесете всички съставки в блендер.
Нанесете маска върху влажна коса.
Оставете да действа за около 10 минути и изплакнете косата.

  • Маска за растеж с кокосово масло и канела

Канелата има антибактериални свойства, които елиминират микробите по скалпа, а когато имате чист скалп, косата расте по-бързо и по-силна.


Съставки:

1 супена лъжица кокосово масло
1 чаена лъжичка канела

 

Инструкции:
Смесете съставките в купа до получаване на гладка смес.
Нанесете маската върху цялата коса с лек масаж и покрийте скалпа с шапка за душ.
Оставете да действа около 45 минути и след това изплакнете косата.

 

Нямате нужда от много време или пари, за да имате здрава и красива коса. Вместо това просто трябва да изберете правилната маска за косата си.

Вижте свързани продукти:

Разгледайте подобни статии за красота и лична грижа:

  • Гладка кожа на краката: Лесни и ефективни процедури вкъщи

    Гладка кожа на краката: Лесни и ефективни процедури вкъщи

    Премахването на космите по краката може да бъде лесно и дълготрайно, ако знаете как да го направите. Тук ще намерите най-добрите съвети и трикове за епилация на краката - научете как ефективно да депилирате краката си!

    Научете повече
  • 20 съветa за дневен ритуал за красота

    20 съветa за дневен ритуал за красота

    Всеки ден е ново предизвикателство как да изглеждаме добре. Очакванията към нас понякога са много големи, но с тези 20 съвета за красота лесно ще бъдем в центъра на вниманието!

    Научете повече
  • Как да изберем перфектния сешоар -  критерии и съвети

    Как да изберем перфектния сешоар - критерии и съвети

    Как да избереш перфектния сешоар за твоята коса? Това вече не толкова трудно със съветите, които специалистите от Philips са събрали за теб тук!

    Научете повече
  • 6 ефикасни начина за обезкосмяване

    6 ефикасни начина за обезкосмяване

    Трябва да бъдем запознати с предимствата и недостатъците на различните методи за обезкосмяване, за да изберем подходящия метод за нас! ✅ Прочетете за тях и как влияят на различните видове кожа тук!

    Научете повече
  • Коя е най-подходящата преса за вашата коса?

    Коя е най-подходящата преса за вашата коса?

    Коя е най-подходящата преса за коса ▶ Видове ▶ Керамични, ефективни и достъпни плочи ▶ Как да използваме преса за коса

    Научете повече
  • Наръчник за грижа за кожата на лицето

    Наръчник за грижа за кожата на лицето

    Здравата и сияйна кожа не е мираж, когато знаем как да се грижим за нея с правилните продукти. В тази статия ще научите как да разпознавате основните типове кожа и стъпките, които не бива да пропускате в своя дневен ритуал.

    Научете повече
  • Как да се грижим за руса коса?

    Как да се грижим за руса коса?

    Вижте тук как да се грижите за русата си коса, какви продукти да използвате, как да поддържате перфектният нюанс и как да я третирате темрично с продукти Philips!

    Научете повече
  • Как да защитим косата си при термична обработка

    Как да защитим косата си при термична обработка

    Вижте тук как да се грижите с любов за косата си преди по време и след термична обработка, за да се наслаждавате на перфектен външен вид и здрава и блестяща коса!

    Научете повече
  • Фотоепилация в уюта на вашия дом

    Фотоепилация в уюта на вашия дом

    Ефективно премахване на нежеланото окосмяване в интимните зони в уюта на вашия дом.

    Научете повече

Нашият сайт се преглежда най-добре с последната версия на Microsoft Edge, Google Chrome или Firefox.