Наръчник за грижа за лицето – основни съвети за здрава кожа


Здравата и сияйна кожа не е мираж, когато знаем как да се грижим за нея с правилните продукти. В тази статия ще научите как да разпознавате основните типове кожа и стъпките, които не бива да пропускате в своя дневен ритуал. 

1. Типове кожа


Първата стъпка в грижата за кожата на лицето е познаването на типа кожа. Това ще помогне и при избора на подходяща гама продукти. Ето и характеристиките на всеки вид:

 

·          Сухата кожа в повечето случаи e изтънена, чувствителна и с малки пори.  Характеризира се с намалено естествено производство на себум, което води до дехидратация и поява на фини линии и бръчки.

·         Нормалния тип кожа е гладка и еластична, с мека текстура и розов цвят - следствие от добро кръвообращение. Порите са малки и кожата не е склонна към прекалена чувствителност. Въпреки че Т-зоната (чело, нос и брадичка) може да бъде леко омазнена, кожата не е удебелена или склонна към изсъхване.

·          Мазната кожа, обратно на сухата, произвежда прекомерено количество себум. Прекаленото омазняване може да придава на кожата на лицето жълтеникав цвят с времето, но за сметка на това, появата на бръчки е по-трудна. Този тип кожа е еластична и лъщяща, особено в Т-зоната, както и склонна към пъпки и акне.

 

·         Смесеният тип кожа се разпознава по допълнителният себум в Т-зоната и сухота в останалите части на лицето, особено бузите. В този случай, порите в Т-зоната са уголемени и предразполагат към появата на пъпки. 

Грижа за кожата с Philips

2. Правилният режим 


За да бъдат грижите за кожата наистина ефективни има две условия – използването на продукти, които подхождат на вашия тип кожа и поддържането на всекидневен режим на грижа. Задължителните стъпки включват:

·          Премахване на грим и почистване: Измивайте лицето с вода сутрин и вечер. За мазна кожа или такава с акне е препоръчително използването на продукти със салицилова киселина или бензоил пероксид.

·          Използване на тоник: Тоникът за лице спомага за хидратация и освежаване, придавайки усещането за сияйна кожа. Той успокоява възникнали раздразнения и допълнително премахва остатъчния грим. Препоръчително е да заложите на продукт, който не съдържа алкохол.

·         Ексфолиране: Тази стъпка помага за премахване на мъртви кожни клетки, оставяйки кожата чиста и мека. Ексфолирайте лицето най-много два пъти седмично, освен ако нямате суха кожа – тогава може да повтаряте процеса всеки ден с продукти, съдържащи гликолова или лактична киселина. Ако имате чувствителна кожа, избягвайте пилинг гранули от орехи.

 

·          Хидратация: Това е изключително важен етап за всеки тип кожа, дори и мазната, за която се препоръча използването на по-леки формули или такива на основата на гел. Нежно масажирайте кожата с кръгови движения след нанасянето на овлажняващия крем. Така спомагате кръвообращението и по-бързото попиване на крема.

3. Натурални процедури за грижа за кожата - маски за всеки тип кожа


В допълнение към ежедневния ритуал за грижа за кожата, можете да изберете и прилагане на домашни маски, съставките за които може да намерите вкъщи. Ето някои препоръки:

·         Маска за мазна кожа - Намачкайте един добре узрял банан в купа, добавете две супени лъжици натурален мед и разбъркайте добре. По желание може да сложите и супена лъжица прясно изцеден лимонов сок. Измийте лицето с топла вода и нанесете маската, покривайки добре Т-зоната. Оставете я да действа 20 минути и изплакнете обилно с топла вода.

·         Маска за кожа, предразположена към акне – Сложете три супени лъжици овесени ядки в блендер и ги оставете да се смелят добре. Добавете супена лъжица мед и разбъркайте, докато сместа придобие консистенцията на паста. Нанесете равномерно върху кожата и оставете да действа за 20 минути. Изплакнете с топла вода.

·         Маска за суха кожа - Нарежете половин краставица на филийки и ги пасирайте в блендер, докато получите воден разтвор. Добавете две супени лъжици гел от алое вера и разбъркайте добре. Нанесете равномерно върху кожата и оставете да действа 30 минути. Изплакнете обилно със студена вода.

·         Маска за кожа с неравномерен тен - Сварете средно-голям морков, докато стане на паста и добавете две супени лъжици мед. Разпределете равномерно върху кожата и оставете да действа 10-15 минути или докато започне да изсъхва. Изплакнете обилно с вода.

·          Маска за нормална кожа – Сложете ябълка със среден размер в блендер и пасирайте добре. Добавете две супени лъжици мед и оставете сместа в хладилника за десет минути. Нанесете маската и оставете да действа 30 минути, изплаквайки обилно с вода за край на процедурата.

4. Как да изберем правилната козметика за грижа за кожата


Когато избирате козметични продукти според вашия тип кожа е добре да знаете какви съставки съдържат, как работят и какви полезни свойства притежават:

 

·         Алфа хидрокси киселини (AHAs) е общото наименование за няколко вида киселини, включително гликолова, млечна, винена и лимонена киселина. Те помагат за изглаждане на бръчките, изравняване на тена, както и за контрол на разширените пори. Тъй като тези съставки могат да повишат чувствителността на кожата, е препоръчително да се нанася лосион със слънцезащитен фактор след употреба.

·         Салициловата киселина (бета-хидрокси-киселина) подпомага премахването на мъртвите кожни клетки, подобрява външния вид на кожата и облекчава симптомите на акне. Салициловата киселина е по-малко дразнеща от алфа хидрокси киселините.

·         Хидрохинон обикновено се съдържа в продукти, които се използват за отстраняване на недостатъци, които се появяват със стареенето. Същия ефект има коевата киселина.

·         Ретинол срещаме в кремовете против стареене, като вещество, получено от витамин А. Подобрява външния вид на кожата, намалявайки петната и бръчките.

·         Хиалуронова киселина, съдържаща се в тъканите намалява с възрастта, така че козметиката, съдържаща хиалуронова киселина, е идеална за овлажняване на кожата и намаляване на бръчките. Тази съставка се използва основно в кремовете против бръчки.

·         Алфа-липоевата киселина е ефективен антиоксидант, подпомагащ регенерирането на кожата и борбата с негативните ефекти на свободните радикали. Намалява бръчките и придава на кожата здрав и блестящ вид.

 

·          Маска за нормална кожа – Сложете ябълка със среден размер в блендер и пасирайте добре. Добавете две супени лъжици мед и оставете сместа в хладилника за десет минути. Нанесете маската и оставете да действа 30 минути, изплаквайки обилно с вода за край на процедурата.

5. Уреди, които улесняват грижата за кожата


За да постигнете по-лесно желаните резултати, можете да използвате специални устройства, предназначени за грижа за кожата.

 

·         Почистващият уред за лице Philips Visa Pure Essential е идеален за дълбоко и деликатно почистване на кожата. Той комбинира ротации с вибрации, за да остави кожата ви по-гладка и по-чиста. Навлажнете кожата и четката на уреда с вода и нанесете предпочитания почистващ лосион върху четката или директно върху лицето. Изберете желаната програма - нежно или дълбоко почистване - и внимателно премествайте четката, докато почувствате, че кожата е чиста. Устройството е подходящо за нормална и чувствителна кожа.

·         Philips Visa Pure Advanced предлага цялостна грижа за кожата. Той разполага с почистващи четки, приставка за ревитализиращ масаж, както и приставка за подхранване на кожата около очите.

·        Микродермабразиото Philips Visa Care е идеалноза всички типове кожа. Има двойно-ексфолиращ ефект и лифтинг. По време на употреба, мъртвите клетки се отстраняват, кръвообращението се стимулира и кожата се масажира нежно. Препоръчва се извършването на пет-минутни процедури два пъти седмично.

Грижа за кожата с Philips

6. 11 съвета за правилна грижа за кожата


Някои правила за грижа за кожата са от съществено значение, ако искате да имате здрава и сияйна кожа по-дълго време. Независимо от типа кожа, помислете за следните съвети:

1.      Винаги използвайте подходящи продукти. Процедурите за грижа за кожата се различават и всеки тип се нуждае от различни грижи, съобразени със специфичните нужди.

 

2.      Обърнете внимание на чувствителните зони, например около очите или устата, особено ако имате чувствителна кожа. Те се нуждаят от правилна грижа и специални продукти като масла за отстраняване на грим.

 

3.      Почиствайте правилно кожата, особено ако е чувствителна. Препоръчва се използването на препарат за почистване с неутрално pH, който не влияе върху баланса на чувствителната кожа.

4.      Ексфолирането и хидратацията са от съществено значение за здравата кожа. Продуктите с неутрално pH помагат за почистване без влияне върху естествения баланс.

 

5.      Ако искате да избегнете алергия, можете да използвате хипоалергенни продукти. Те са специално създадени за нуждите на всеки тип кожа и можете да им се доверите, дори ако имате чувствителна кожа.

 

6.      Независимо от сезона, е препоръчително използването на продукти, съдържащи слънцезащитен фактор. Това ще предпази кожата ви от вредното действие на ултравиолетовите лъчи.

7.      Свободните радикали могат да засегнат кожата ви, така че защитата е задължителна всеки път, когато излизате от вкъщи. След като се приберете у дома, почистете добре кожата.

 

8.      Винаги почиствайте кожата преди лягане. В противен случай в порите ще се натрупа мръсотия, което благоприятства появата на пъпки и несъвършенства.

 

9.      Препоръчително е да не прилагате фон дьо тен с ръце, тъй като бактериите могат да се натрупат върху кожата на лицето. Вместо това - използвайте специална гъба или четка.

 

10.  Почиствайте редовно пособията си за грим, тъй като натрупаната мръсотия благоприятства за появата на несъвършенства.

 

11.  Започнете да водите балансиран начин на живот. Ако искате да поддържате кожата си сияйна, мека и хидратирана заложете на правилното хранене, включете в менюто си плодове и зеленчуци, почивайте и пийте редовно вода.

Вижте свързани продукти:

Нашият сайт се преглежда най-добре с последната версия на Microsoft Edge, Google Chrome или Firefox.