Какво трябва да знаете за избелването на зъбите? 

Защо пожълтяват зъбите ни и как да предотвратим това?

Избелването премахва петната по зъбите като ги прави по-бели и сияйни. Според Националния център за биотехнологична информация, това е една от най-желаните процедури в зъболекарските кабинети, именно защото прави усмивката още по-ослепителна.

Оцветяването на зъбите се нарича зъбна дисхромия и цветовете варират между жълто, кафяво и дори сиво.

1. Какви са причините за пожълтяване на зъбите?
2. Домашни методи за избелване на зъбите
3. Какво трябва да знаете за професионалното избелване?
4. Фактори, които влияят на белотата на зъбите
5. Предимства и рискове 

1. Какви са причините за пожълтяване на зъбите? 

Samodzielne wybielanie zębów

Външната част на зъба е покрита с емайл - твърда тъкан, изградена от минерални кристали, която съдържа само 2% вода. Повърхността на емайла е покрита с пори, в които могат да влизат частици храна, кафе, тютюн или други хранителни багрила и могат да оцветят зъбите. С времето зъбите променят цвета си и потъмняват, именно заради тези пори.

Причините за пожълтяване на зъбите могат да бъдат:

Начин на хранене
Най-голям ефект върху промяната на цвета на емайла имат храните с тъмен цвят и висока киселинност. Такива храни са червено вино, черен чай, кафе, газирани напитки, горски плодове, соев сос, балсамов оцет и цвекло. Оцветителите също попадат в списъка. 

Възраст
Структурата на зъбите се променя с годините и това може да доведе до пожълтяване.  

Тютюнопушене
Никотинът върху емайла на зъбите след време може да доведе не само промяна на цвета, но и други проблеми като пародонтит например.

Излишък на флуор (флуороза)
Флуорът може да има негативно влияние, когато се използва прекомерно. Флуор може да се съдържа във водата, която пием, както и в пастата за зъби. Затова се препоръчва използването на малко количество паста за зъби (приблизително с размерите на грахово зърно).

Някои лекарства също могат да повлияят на цвета на зъбите. Антибиотици като амоксицилин, миноциклин или тетрациклин допринасят за пожълтяването на емайла, особено когато става въпрос за деца.

Лошата устна хигиена също е много сериозен фактор, с който трябва да се съобразяваме. Ако не мием зъбите си поне два пъти на ден и не използваме конец за зъби, те ще пожълтеят по-бързо.

2. Домашни методи за избелване на зъбите

Piękne białe zęby domowe sposoby

Жълтите петна могат да проникнат дълбоко в зъбната структура и използването на паста за зъби невинаги е най-ефективният начин да се справим с тях.

- Сода бикарбонат смесена с вода отделя свободни радикали, които атакуват петна по зъбния емайл. Препоръчително е да миете зъбите с този разтвор веднъж седмично за 2 минути, след което обилно да изплаквате устата с вода.

 

- Активен въглен може да намерите в аптеките под формата на таблетки или капсули. Сложете праха на четката за зъби, търкайте от 3 до 5 минути и изплакнете добре с вода, за да премахнете остатъците. Можете да извършвате тази процедура веднъж седмично. Активният въглен има пореста текстура и абразивен ефект. Това го прави способен да абсорбира танин – вещество в чая, кафето, виното и шоколада, което причинява пожълтяване на зъбите.

- Храни с избелващ ефект са ябълки, моркови, ягоди, целина, киви и зърнени храни. Когато ги направите част от дневната си диета, те не само премахвате бактериите, които могат да оцветят зъбите, но и си набавяте витамини!

- Избелваща паста за зъби с микрочастици, които спомагат за премахване на петна от повърхността на емайла. Някои от тях може да съдържат и сода бикарбонат.

- Избелващите лентички представляват тънки и прозрачни ивички с водороден пероксид. Поставяте ги директно върху зъбите, без да докосвате венците и ги оставяте да действат между 5 и 30 минути, в зависимост от вида лентички. Процедурата трябва се извършва веднъж дневно, а хората с по-чувствителни зъби могат да го правят на интервали от 2-8 дни.

- Комплектите за избелване се състоят от зъбна маска, способ за нанасяне на избелващ гел и светлинен предавател, който помага за премахване на петната по зъбите. Всяка сесия трае 20 минути и може да се прави всеки ден. Така може да постигнете изключително бърз ефект и да имате бели зъби след около три дни.

- Моливът за избелване на зъби се препоръчва за хора, които не са в напреднала фаза на избелване на зъбите. Моливът съдържа гел на базата на водороден пероксид или урея. Препоръчва се да изчистите зъбите с конец преди употреба, за да премахнете остатъци от храна и бактериална плака. Уверете се, че зъбите ви са сухи, нанесете тънък слой с молива и изчакайте да подейства за 30 секунди.

- Избелващият гел съдържа много по-силни избелващи елементи отколкото пастата за зъби. Гелът се слага на специални шини, които се слагат вечер, за да се предостави достатъчно време за действие. Важно е да се прави за повече от 7 дни.

3. Какво трябва да знаете за професионалното избелване?

Избелващите процедури, извършвани в зъболекарския кабинет са бързи и ефективни, а резултатите са налице моментално. Ето какво трябва да имате предвид:

Процедури преди избелване

За начало е нужна консултация със зъболекар, след която той ще определи дали професионалното избелване е подходящо за вашите зъби.

Също така е важно да се погрижите за съществуващи проблеми със зъбите и венците, защото те могат да повлияят на крайния резултат. Например, при гниещ зъб има опасност от изтичане на избелваща течност в засегнатите зони и вероятност да причините по-сериозна вреда.

Друг пример е отдръпването на венците и пожълтяването на корена в резултат от това. В този случай професионалното избелване на зъби може и да не помогне, а дори да навреди на зъбите като ги направи по-чувствителни.

Професионални методи

Лазерното избелване започва с поставяне на разширител, който да държи бузите и устните настрана и покриване на венците с предпазно вещество като гел или гумена лента. Върху зъбите се нанася гел с водороден пероксид, който се активира от специална лампа с лазер. Професионалното лазерно избелване е безболезнено и се смята за най-ефективният метод, но също така и най-скъпият. Процедурата може да се изпълнява два или три пъти, а зъбите могат да станат с 8 тона по-бели. Резултатите са налице моментално и издържат до 2-3 години. Може да повторите процедурата само след изтичане на този срок.

Избелване с Philips Zoom WhiteSpeed
Това е уникален уред, който използва LED лапма, с чиято помощ избелването става по-бързо. Тази процедура отнема само 45 минути и е нужно само едно посещение на кабинета. Също като лазерното избелване, Philips Zoom WhiteSpeed също може да помогне на зъбите да станат по-бели с до 8 тона.

Вътрешно избелване се провежда само при хора, които преди това са преминали кореново лечение, тоест има отстраняване или лечение на нерв.


Помнете, че резултатите от избелването се различават в зависимост от степента на пожълтяване. Колкото по-скоро се подложите на лечение, толкова по-бързо ще видите резултати. Поддържането на редовна устна хигиена също ще спомогне за удължаване на ефекта от избелването.

Хора, които не трябва да се подлагат на такива процедури са:
- бременни жени и кърмачки;
- хора с чувствителни венци и зъби;
- хора с алергия към перхидрол;
- хора с кариеси, отдръпване на венците или износен емайл;
- хора с керамични зъби, тъй като те не могат да бъдат избелени;
- хора на възраст под 16 г., тъй като развитието на зъбите не е приключило.

4. Фактори, които влияят на белотата на зъбите 

Резултатите от избелващи процедури могат да бъдат повлияни от: 

 

- Състояние на зъбите
Избелването се влияе от степента на пожълтяване. В стоматологията се използва цветови ключ с 16 нюанса, които целят да покажат каква степен на промяна може да бъде постигната.

- Предишни зъболекарски процедури
Избелването не работи при хора с импланти или коронки, тъй като методът не е ефективен при изкуствени зъби. Същевременно, хора със запълнени или изградени зъби също няма да постигнат еднакъв цвят, тъй като процедурата няма да има ефект върху изкуствената част. 

5. Предимства и рискове от избелване на зъбите

 

Избелването на зъбите помага за постигане на страхотна усмивка.

Предимства

- Това е най-ефективният начин да премахнете жълтите петна от зъбите, в сравнение с традиционни или дори специализирани избелващи пасти за зъби. Видими резултати ще има независимо дали ще изберете домашно или професионално лечение.

- Естетичният ефект също е сериозен фактор. Премахването на петната по зъбите ще им придаде по-ярък и здрав вид.

Рискове
 
- Един от най-често срещаните последствия от избелване е повишена чувствителност на зъбния емайл, но с приключването на процедурите ще се намали дискомфортът. За този случай може да използвате специална паста за чувствителни зъби, която може да намерите в аптеките.

- Друго последствие е раздразнението на венците или зъбна дисхромия (промяна на цвета), но те също ще изчезнат след приключване на процедурите.

Независимо от петната, които могат да се появят по зъбите, естественият цвят на зъба е различен при всеки. Ефективността от избелването се изразява в бързо премахване на петна и добър външен вид. Важно е да следвате дневна програма за устна хигиена след приключване на избелваща процедура, за да се наслаждавате на ефекта по-дълго.

Разгледайте подобни статии за грижа за устната хигиена:

Нашият сайт се преглежда най-добре с последната версия на Microsoft Edge, Google Chrome или Firefox.