Основни правила за орална хигиена

Правилната грижа за твоите зъби и усмивка е от основно значение. Научи как да поддържаш зъбите си здрави.        

 

Правилната грижа за зъбите е най-силното ти оръжие в борбата за красива усмивка. Безупречно изглеждащата усмивка до голяма степен е в следствие на редовното и правилно миене на зъбите, но също важни са и допълнителните грижи, които трябва да полагате, за да предотвратите оралните проблеми.

Всичко, което трябва да знаете и правите, за да се грижите правилно за зъбите си, ще намерите в следващите редове.

Колко е важно да полагаме правилните грижи за зъбите и устната кухина?

В устната кухина на хората има над 700 бактерии като голям процент от тях могат да са неблагоприятни за здравето й. Те могат да причинят кариеси, плака, гингивит или в някои случаи дори пародонтит. В същото време често срещан проблем е появата на зъбен камък който след като се натрупа в големи количества, може да бъде отстранен само в стоматологичен кабинет със специализирани устройства.

Ежедневните навици в грижите за устната кухина трябва да включва не само редовно миене на зъбите след всяко хранене, но и почистване със зъбен конец, използване на вода за уста, редовни посещения при зъболекар и балансирана диета. Всички тези неща могат да повлияят на здравето й в благоприятна посока.

 

Ето няколко практически съвета, които трябва да имате предвид:

 

Миене на зъбите

 

Трябва да миете зъбите си след всяко хранене и задължително преди лягане. Ако не премахнете остатъците от храна, бактериите могат да се размножават по-бързо и да причинят проблеми със зъбите или венците.

Освен това е важно да си миете зъбите правилно. На първо място, трябва да отделите необходимото време за цялостно четкане. Ако използвате класическа четка за зъби, препоръчителното време за миене е четири минути, докато за електрическа четка за зъби времето за миене намалява до две минути, поради големия брой импулси.

Второ, трябва да следвате правилна техника на миене на зъби, така че да премахнете плака:

 

  • Дръжте четката си за зъби под ъгъл 45 градуса спрямо венците.
  • Мийте  зъбите си по цялата повърхност с нежни движения. Ако натиснете прекалено силно, можете да повредите венците, поради което трябва да обърнете допълнително внимание, когато използвате класическа четка за зъби. Вместо това, ако изберете електрическа четка за зъби, тя ще издава звук, който ще ви предупреди, ако натиснете твърде силно.
  • При класическата четка за зъби правилното движение при четкане е отгоре надолу, а при кътниците движението е назад и напред. Електрическата четка за зъби е достатъчно да я вържите на 45 градуса, а нежните микробалонче създадени от 62 000 движения в минута ще почистят и най-труднодостъпните места.

Piękne białe zęby domowe sposoby

Избирайте внимателно четката си за зъби и не забравяйте редовно да я подменяте. Ако сте избрали електрическа четка, сменяйте главата й на всеки три месеца за оптимални резултати. Голяма част от тези четки имат технология, която ще сигнализира с звук или друг индикатор, че е време за смяна на главата.

Почистване на езика    

 

По време на миенето на устната кухина трябва да обърнете внимание и на почистването на езика. На повърхността му се намират бактерии, но и хранителни остатъци, които остават хванати под тънък слой слуз и могат да доведат до лош дъх, известен още като халитоза или хален.

 

Почистване с конец    

 

Почистването с конец за зъби е също толкова важно, колкото правилното миене на зъби. Това помага лесно да премахвате остатъците от храна от междузъбните пространства. Обикновено е достатъчно да почиствате с конец за зъби поне веднъж на ден.

 

 

Piękne białe zęby domowe sposoby

Използване на вода за уста    

 

В допълнение към миенето на зъбите и почистването с конец, водата за уста усилва ефекта на почистването на цялата устна кухина. Тя има роля за намаляване на бактериите и предотвратяване на появата на зъбна плака.

 

Междузъбни четки    

 

Тези четки са предназначени за почистване на междузъбните пространства, точно както конец за зъби. Почистването на тези пространства е от съществено значение за здравето на устната кухина, защото тук могат да се натрупват хранителни остатъци, което благоприятства появата на зъбна плака.

 

Душ за уста    

 

Той ви помага да почиствате междузъбните пространства по-бързо и по-ефективно, отколкото конеца за зъби. Душът за уста трябва да се напълни с вода или вода за уста и след това можете да го използвате след миене на зъбите.

Всичко, което трябва да направите е да насочите почистващата глава със струята вода и въздух към междузъбните пространства. Повторете това движение, докато почистите всички зъби. Важно е да го използвате редовно, за да се наслаждавате на здрави венци и да премахнете бактериалната плака.

 

 

Piękne białe zęby domowe sposoby

     

Спазвайте тези няколко прости стъпки, които специалистите от Philips препоръчват за по-здрава и сияйна усмивка. Грижата за оралната хигиена трябва да е ваш приоритет, за да се чувствате по-уверени в ежедневието.

 

 

Разгледайте подобни статии за грижа за устната хигиена:

Нашият сайт се преглежда най-добре с последната версия на Microsoft Edge, Google Chrome или Firefox.