За новородените и млякото...

   

Всяка майка прекарва време в чудене колко ли трябва да яде нейното мъниче. За щастие, природата е създала женското тяло с идеята да предоставя на бебето всички нужни хранителни вещества. Въпреки това, всички имаме нужда от насоки и успокоение за това колко мляко е подходящо за рожбата по време на хранене.

Независимо дали сте избрали кърмене или адаптирано мляко, или комбинация от двете, въпросът за правилното количество остава... В тази статия ще намерите информация за правилните количества, с които да храните новороденото, за да осигурите здравословен растеж и добро развитие. 

Колко мляко трябва да яде бебчо

Признаци, че вашето бебе е гладно

Майчинският инстинкт е неповторим, но не се отключва веднага! С времето ще ставате все по-запознати с уникалните жестове на бебето. Най-често срещаните начини, по които новороденото може да ви подскаже, че е гладно включват:
 
- Мърдане на главата към гърдите ви или бутилката;
- Стиснати ръчички;
- Слагане на ръцете в уста;
- Присвиване и облизване на устните;

Желателно е бебето да се храни при поискване. Кърменето е естествен и здравословен начин да поддържате производството на мляко от вашето тяло, тъй като тялото естествено ще реагира на потребностите на рожбата ви и ще продължава да произвежда нужното количество. Храненето с бутилка пък има друга положителна черта, а именно, че бебето само се учи да регулира нуждите си за хранене. 

Колко мляко на едно хранене?

Едно от прекрасните неща за бебетата, е че всяко е уникално и именно заради това, нито едно няма да се храни по учебник. Не се плашете, ако ориентирите, представени в тази статия не пасват на вашата програма за хранене, но при по-сериозни съмнения се свържете с педиатър или личния си лекар.

Новородените пият мляко на всеки два до три часа. Това прави между 8 и 12 хранения в рамките на 24 часа. Но колко милилитра са нужни? Първоначално ще произвеждате малки количества гъсто, жълтеникаво мляко – т.нар коластра. Тя е перфектният източник на хранители вещества с редица имунологични предимства!

Какво количество мляко е достатъчно за бебето? Индивидуалното хранене предполага даването на около 30 до 60 мл. мляко, като количеството може да бъде увеличено на 60 до 90 мл. с настъпването на втората седмица. Именно заради това не бива да се притеснявате, че тялото ви не произвежда достатъчно мляко през първите дни след раждането! Времетраенето на храненето също подлежи на промяна - започвайки от 10 до 30 минути, но нараства заедно с растежа на вашето бебе. 

Кърмене с бутилка

При даване на кърма с бутилка, времетраенето би трябвало да се запази, както и при самото кърмене. Ако решите да заложите на този метод, използването на помпа за кърма е страхотна алтернатива за пълноценно хранене на новороденото, както и почивка за зърната ви с повече контрол върху програмата на хранене.

Използването на специализирани бутилки като Philips Natural също би могло да улесни процеса на хранене. Със своя широк биберон с формата на гърда  и текстура, наподобяващата майчината гръд, редуването на кърмене и хранене от бутилка става максимално лесна. 

Хранане от бутилка

Признаци за сито мъниче

Независимо дали кърмите или храните с бутилка, тези признаци биха могли да ви подскажат, че рожбата ви се е нахранила и няма нужда от повече:

- Затворена уста;
- Обръща глава от гърдата или бутилката;
- Ръцете са отпуснати и отворени;
- Мъничето се унася в сън;

Ако забелязвате някой от тези признаци, спрете с храненето, дори и бутилката да не е празна. 

Правилният избор за вашето бебе 

Запомнете - всяко дете е различно и вашата връзка е уникална. Изберете начина на хранене, който работи най-добре за вас и новороденото ви, независимо дали е кърмене, хранене с бутилка, или и двете. 

Нашият сайт се преглежда най-добре с последната версия на Microsoft Edge, Google Chrome или Firefox.