често срещани проблеми с кърменето

Обичайни проблеми при кърменето

Кърменето се получава по естествен път за някои майки и бебета, но други се сблъскват с проблеми. Като се приготвите за възможни трудности, можете да избегнете усещането на разочарование и неуспех, ако изпитвате затруднения при кърмене.

Повечето препятствия пред кърменето могат да бъдат преодолени

 

Едно от нещата, които трябва да запомните, е, че повечето проблеми при кърмене са временни и с правилна помощ те могат да бъдат преодолени.  Само около 1% от майките са физически негодни да кърмят. Ако се срещате с трудности при кърменето на вашето новородено, най-важно е да помолите за помощ.  Говорете незабавно с вашия личен лекар, той ще може да диагностицира проблема и да ви предложи необходимата помощ, за да продължите да кърмите.

Обичайни проблеми при кърменето

 

Съществуват някои обичайни проблеми и колкото повече знаете за тях, толкова по-лесно ще бъде за вас да идентифицирате трудностите, с които се сблъсквате. Ето пет от най-обичайните:

Болезнени зърна

 

Някои жени имат много чувствителни зърна и могат да изпитват дискомфорт при “втвърдяването” им за кърмене.  Болката е временна и отшумява скоро,следскоро, след като кърменето започне.

 

За някои жени всяко кърмене е болезнено, което може да се дължи на болезнено потичане на кърмата. Това е моментът, в който млякото започва да тече. Ако това е причината, болката ще изчезне след около минута хранене.


Ако болката продължава след повече от минута, трябва да отделите бебето от гърдата. Болката може да се дължи на неправилно засмукване, така че нека то засмуче отново, за да проверите дали това ще помогне. Уверете се, че устата на вашето бебе е широко отворена, а тялото му е на нивото на гърдата, с коремче към вашето тяло - тези минимални промени могат да облекчат болката значително.

 

Ако вашите зърна са болезнени и напукани, можете да втривате няколко капки кърма в тях след края на всяко хранене. Това ще навлажни кожата и засили излекуването. Можете да ползвате и крем за зърна, направен специално за кърмачки.

Млечница

 

Зачервени, болезнени зърна, които сърбят, могат да бъдат симптом на млечница. Ако зърната ви са инфектирани с млечница, може би вашето бебе страда от млечница в устната кухина. Свържете се с вашия личен лекар, ако мислите, че това е така. За лечение на инфекцията ще бъде предписан противогъбичен крем. Както майката, така и бебето, трябва да се лекуват.

Запушени млечни канали

 

Ако страдате от болезнени, твърди и парещи гърди, може би имате запушени млечни канали. Това състояние може да бъде много болезнено, но може да се излекува у дома с много почивка, хранене от засегнатата страна за освобождаване на запушването и затопляне на засегнатата зона.

 

За освобождаване на запушването помага и ръчно изцеждане, а облекчаването на болката може да елиминира евентуален дискомфорт (говорете с вашия фармацевт, за да проверите какво можете да приемате докато кърмите). Свържете се с вашия личен лекар, ако продължавате да изпитвате болка 48 часа след появата ѝ.

Мастит

 

Маститът може да бъде причинен от бактериална инфекция или запушване на млечните канали.  Това е болезнено състояние, а засегната гърда се усеща твърда и пареща при допир, зачервена и възпалена, като можете да изпитвате и парене по време на кърмене. Често маститът се съпътства от грипоподобни симптоми.

 

Свържете се с вашия личен лекар, ако смятате, че страдате от мастит, защото понякога излекуването на инфекцията налага употребата на антибиотици. Използвайте топли компреси, приемайте много вода, почивайте и продължавайте да храните през засегнатата гърда, за да ускорите възстановяването. Вашият личен лекар може да препоръчва средство за облекчаване на дискомфорта.

Къса юздичка на езика

 

Някои бебета се раждат с много къса юздичка на езика между пода на устната кухина и долната част на езика. Това състояние е известно като анкилоглосия и може да причини проблеми при храненето. Ако смятате, че вашето бебе има къса юздичка или ако изпитвате постоянни проблеми при храненето, трябва да се свържете с вашия личен лекар за диагностика и лечение. Най-често късата юздичка причинява болезнени зърна, слабо отделяне на кърма и бавно наддаване на тегло.

Търсене на помощ

 

Опитайте да не губите кураж, ако се сблъскате с проблеми в началото на кърменето. Запомнете, че повечето жени търсят съдействие още в първите седмици на храненето. Кърменето е естествен процес, но това не означава, че идва от само себе си. Говорете с вашия лекар, за да получите съдействие при кърменето в района, в който живеете.

Ползи от изцеждането

 

Подобно на много други майки, ако сте взели решение да кърмите, употребата на помпa ичка за изцеждане на кърма често може да бъде решение за най-обичайните предизвикателства. Изцеждането може да помогне да поддържате отделянето на мляко, докато се опитвате да се справите с кърменето на вашето бебе. То също така помага да се стимулира отделянето на кърма, ако не можете да задоволите апетита на вашето мъниче.

Изцеждане

 

Изцеждането може да облекчи болезненост и напрежение в гърдите, което е не само благоприятно за вашия комфорт, но и намалява вероятността от мастит. Ако сте изтощена, връщате се на работа или вашият партньор има желание да храни детето, за да прекара ценно време с него - изцеждайте се! Вашето мъниче ще започне да получава всичко необходимо, а вие ще имате време за себе си.

Изцеждане

 

Изцеждането може да облекчи болезненост и напрежение в гърдите, което е не само благоприятно за вашия комфорт, но и намалява вероятността от мастит. Ако сте изтощена, връщате се на работа или вашият партньор има желание да храни детето, за да прекара ценно време с него - изцеждайте се! Вашето мъниче ще започне да получава всичко необходимо, а вие ще имате време за себе си.

Тайната за успешно комбинирано хранене

 

Бебешко шише, което комбинира кърмене и хранене с бутилка - това е Philips Avent Natural с биберон Natural Response. То не само наподобява майчината гърда, но уникалният отвор на биберона и върха отделят млякото точно както при кърменето - единствено при натиск от езика на бебето. Вашето бебе може да се наслаждава на спокойно и комфортно хранене всеки път, защото уникалният отвор и върхът на биберона са създадени така, че да спират притока на мляко при пауза. Вашето мъниче има момент за преглъщане и за поемане на въздух без прокапване, преди да започне да пие пак. Пресъздаването на естествения ритъм на хранене на вашето бебе е тайната за успешно комбинирано хранене.

Нашият сайт се преглежда най-добре с последната версия на Microsoft Edge, Google Chrome или Firefox.