Всичко, което трябва знаете за бръсненето

Тази статия ще ви помогне да се бръснете като по учебник, гарантирайки резултати като тези след посещение в бръснарница.

1. Необходимост или мода?

 

По дефиниция, бръсненето е мъжки ритуал.  Ежедневен навик, точно както грима за жените, а общото между тях е, че са способи за персонализиране на нашия стил и външен вид.

В зависимост от индивидуалния вкус на всеки, както и от растежа на брадата, бръсненето може да бъде необходимост или просто начин за забавна промяна на начина, по който изглеждаме. От идеално гладко бръснене, през гъсти мустаци и бради тип „дърводелец“, всяко десетилетие носи със себе си различни тенденции. Много кино звезди, известни певци и политически фигури са използвали този естествен аксесоар, за да създадат свой отличителен стил, който помним и носим до днес. От видната брада на Линкълн, през мустаците на Чаплин, до брадата на Чък Норис, почти всеки стил се определя от знаменитост.

Кратка история на бръсненето

Историята на бръсненето започва преди няколко десетки хиляди години, когато мъжете режели косите си с ръбове на мидени черупки. Първите инструменти за бръснене се появяват около 3000 г. пр. хр. Гребенът за брада започва да се произвежда и продава от 18ти век в Обединеното Кралство, а до 1900г. бръснарниците в САЩ са вече факт.

Имената, стоящи зад изобретяването и патентоването на първия бръснач през 1876г. са Фредерик и Ото Кампфе. След близо две десетилетия, американска комания започва да предлага на пазара ножчетата да бръснене, които се ползват за бръснарски остриета и до днес. 1970 г. бележи възникването на предшественика на бръсначките за еднократна употреба, а именно – острието с пластмасова дръжка, което всички познаваме днес. Бихме могли да кажем, че останалото е част от миналото, защото всяка година виждаме нови и нови продукти на пазара, които правят бръсненето по-лесно, по-бързо и по-безопасно. 

Гладко бръснене

2. Козметика и устройства за перфектното бръснене

 

Вероятно вече имате добра представа от какво се нуждаете за да ви е комфортно. Важно е също да знаете защо се нуждаете от тези продукти.

Пяна, гел или крем за бръснене?
Кремът за бръснене е в употреба от десетилетия, докато пяната и гелът за бръснене са сравнително нови продукти. Всеки мъж прави своя избор според желанията си и не може да се каже, че единият вариант е по-добър от другият, защото в крайна сметка най-важни са съставките.

Когато търсите такъв тип продукт е важно внимателно да прочетете списъка със съставки. Дори и да ви се струва тягостно, ще забележите разликите между пяната от супермаркета и тази с натурални съставки, които овлажняват и защитават кожата. 

Препоръчително е да избирате козметика, която не съдържа алкохол и е предназначена специално за мъже. Може да заложите на 100% натурален сапун с етерични масла и омекотяващ ефект, или кремове с глицерин, които също омекотяват косъма. Заложете на продукти без парфюм, защото дори на етикета да изглежда като просто термин, зад него се крие коктейл от синтетични вещества. Дори и цените на натуралните продукти да са по-високи, с времето ще забележите, че си струват парите.

Четката за бръснене – нужда или прищявка?

Макар и някои да кажат, че е просто мода, четката ще помогне при нанасянето на избрания от вас продукт и ще помогне при омекотяването на косъма. Това, всъщност, е абсолютно необходим аксесоар и трябва да бъде част от арсенала за бръснене на всеки мъж. Най-добрите четки са с косъм от бобър.

Машинка за бръснене или бръснач?

Когато става въпрос за избора между двата похвата, личното предпочитание отново диктува правилата. Бръсначът печели сърцата на ценителите, но всъщност е нишов аксесоар. За един наистина добър бръснач ще ви е необходим значителен бюджет, а за да получите добри резултати, трябва да го острите постоянно.

Машинката за брада е по-лесният и бърз вариант, който естествено има повече последователи. Приставките, които вървят с уреда също предлагат и постигането на по-голямо разнообразие от стилове.

Има аксесоари, които обединяват и двете опции. OneBlade е пример за това – с него може да подстрижете, оформите и очертаете брадата. Демонстрация на устройството може да видите в клипчето:

Афтършейв – как да изберем най-добрия?

Въпреки че повечето лосиони за след бръснене съдържат алкохол, за предпочитане е да избягвате съставката, тъй като алкохолът може да раздразни или изсуши кожата. Избягвайте и лосионите за бръснене с парфюми в тях. Доверете се на продукти, съдържащи етерични масла, които придават много по-дискретен аромат като например сандалово дърво, мускус, пачули или градински чай. 

3. Съвети за комфортно бръснене  

 

Вече знаете от какво се нуждаете за перфектното бръснене. Ето и какво трябва да направите:

Подготовка
Никога не започвайте да се бръснете без предварителна заготовка. Лицето е изключително чувствително и ако започнете бръсненето без приготовление, рискувате нараняване или раздразнение на кожата. Тази стъпка включва почистване на лицето с гел или дори ексфолиант.

Друга важна стъпка е отварянето на порите, което се постига чрез поставяне на гореща кърпа на лицето за две минути, или излагане на кожата на пара. За да спечелите време, може да се бръснете след сутрешния душ, който е достатъчен, за да свърши тази работа.

Ако имате много чувствителна кожа, или просто искате допълнителен комфорт, може да нанесете предварително масло за бръснене.

Нанасяне на крем за бръснене
Приложението се различава в известна степен в зависимост от избрания продукт. Общото е, че продуктът първо се смесва с четката и после се нанася върху лицето.

Ако използвате крем, трябва да го смесите с вода в специален контейнер или купа.

Указания за правилно бръснене
Когато говорим за техника на бръснене, често наблягаме на тримера или електрическата самобръсначка, но трябва да вземем превдид и други аспекти. Ето някои елементи, които трябва да запомним за са си осигурим комфортно бръснене:

1. Вижте какъв е растежа на брадата и изберете един от похватите за бръснене изброени отдолу. Възможно е растежът да е в различни посоки, така че е нужно да се адаптирате към зоната, в която маневрирате. Всеки е различен, затова е препоръчително да се пробват различните технити, за да намерите най-подходящата за вашите нужди.

WTG (with the grain) – в посока на растежа на косъма
XTG (across the grain) – перпендикулярно на посоката на растеж (от ухото до носа, или обратно)
ATG (against the grain) – в посока, обратна на растежа

Въпреки че ATG е най-известният и често използван похват за постигане на гладка кожа, както виждаме, не е единственият.

2. Не прилагайте натиск с аксесоарите, които използвате.

3. Не забравяйте да изплаквате устройството си на всеки 1-2 обръснати см. Така ще бъдете сигурни, че ножчетата са еднакво ефективни на всяка част от кожата.

4. Не правете резки движения между зоните, които бръснете. Например, не се препоръчва бързото преминаване от бузата към челюстта или шията.

Грижа след бръснене

След като сте готови е препоръчително изплакването на кожата със студена вода, за да се затворят порите. Подсушете нежно с чиста кърпа и за финал нанесете овлажняващ крем.

Бръснене с акне или други възпрепятствие

Ако имате дерматологичен проблем, първата стъпка към комфортно бръснене е промяна в използваната козметиката. Инвестирайте в специални продукти, разработени за проблемна кожа, в зависимост от нуждите ви – акне, суха кожа, застаряваща кожа или други специфики.

Употребата на правилните продукти спрямо вашето състояние предполага да не се сблъсквате с проблеми по време на бръснене.

Важно е мъжете с акне да използват продукти с възможно най-чистата формула и да полагат допълнително внимание за чистотата на устройствата си.

В случай на акне се препоръчва прилагането на WTG техниката, тъй като ATG похватът може да влоши ситуацията.

В случай на кожни несъвършенства, е желателно козметиката използвана преди и след бръснене да не съдържа алкохол и продукти предизвикващи комедони. 

4. Правилния стил за бръснене

 

Най-важният елемент при избора на стила на бръснене е формата на лицето.

Кръглото лице предполага по-къси бакенбарди и окосмяване по бузите, за сметка на по-дългото окосмяване по брадичката.

Овалното лице e билет от лотарията за собствениците му, тай като на този тип структура приляга всякакъв тип брада, който искате. Мустак или пък по-плътна брада... Изборът е ваш.

На квадратното лице най-добре приляга козята брадичка в различните си разновидности – широка или гъста.

Издълженото лице ще бъде облагодетелствано от гъста, богата брада.

Малкото лице изглежда добре с набола брада от врата до бузите, като времето, за което може да постигнете този ефект е 3-4 дни.

Ето и визуално ръководство, което ще ви помогне в избора на най-подходящия стил за вашето лице:

Когато е направено правилно, бръсненето никога няма да доведе до раздразнение на кожата или да застраши добрия ви тонус и външен вид. 

Вижте свързани продукти:

Нашият сайт се преглежда най-добре с последната версия на Microsoft Edge, Google Chrome или Firefox.