proper-teeth-brushing

Правилно миене на зъби - ден по ден:

5 прости съвета за дълготраен ефект за здравето на вашите зъби

За да предотвратим най-често срещаните проблеми свързани със зъбите - кариеси, гингивит, лош дъх, зъбен камък и плака - трябва да следваме няколко прости, но изключително ефективни съвета.

 

1. Мийте зъбите си всеки ден

Това е най-простият и най-добрият съвет, който можете да следвате, за да подобрите зъбната хигиена и здравето на устната кухина. Бързото темпо, в което живеем днес, понякога ни поставя в ситуацията да забравим или да оставим за следващия ден миенето на зъбите.

Обикновено се препоръчва да миете зъбите два пъти на ден, сутрин и вечер. Все пак е добре да направите това след всяко важно хранене за деня. Особено вечер, ако си измиете зъбите и след това отидете на кафе с приятели, не забравяйте да ги измиете отново, когато се приберете вкъщи преди лягане.

2. Изберете електрическа четка за зъби

     

За разлика от ръчните четки за зъби, с които повечето хора са свикнали, електрическите четки за зъби имат някои съществени предимства, когато става дума за зъбна хигиена. Първо, те са много по-ефективни: човек, който използва ръчна четка за зъби, прави около 300 движения в минута, докато звуковата четка за зъби може да достигне до 62 000 движения за същото време.

В допълнение, електрическите четки за зъби са по-лесни за използване за деца или възрастни хора, не изискват усилия, лесно премахват плака и предпазват венците.

Друго основно предимство е, че те „носят“ съвременна технология в подкрепа на потребителя. Например, някои четки за зъби са оборудвани с таймер, други имат Bluetooth свързаност и сензори, които ви уведомяват, ако сте пренебрегнали някоя от зоните на устната кухина.

 

Piękne białe zęby domowe sposoby

3. Редовно сменяйте главите на четката

     

По правило главите  на електрически четки за зъби трябва да се сменят най-много веднъж на 3 месеца. Ако са се сплескали или са загубили гъвкавостта си, главите на четките вече не могат да си вършат работата и дори могат да засегнат зъбите и венците. Освен това те могат да натрупат бактерии, така че четката може да се превърне в допълнителен проблем за вашите зъби.

Ако използвате електрическа четка за зъби, можете да изберете различни глави, в зависимост от конкретната цел, за която се прилагат. Имате възможност да изберете глави за депигментиране и избелване на зъби или за такива с мек косъм, за чувствителни зъби или за хора, страдащи от заболяване на венците, докато други са създадени специално за почистване на езика.

4. Използвайте вода за уста и следвайте междузъбна хигиена

     

Не е достатъчно просто да миете зъбите си често като използвате най-добрите решения, които имате под ръка. За здрави зъби се препоръчва използването на други продукти за хигиена на устната кухина и междузъбни хигиенни средства като вода за уста, конец за зъби, зъбни душове или орални иригатори. Почистването с конец за зъби ще ви помогне да се отървете от остатъци от храна, оставени между зъбите или в труднодостъпни места по време на миене. Това е основна и ефективна, но считано за трудна процедура от повечето пациенти. Същият резултат, но с много по-малко усилия и без риск от нараняване на венците може да се получи с орален иригатор.

От друга страна, водата за уста съдържа вещества, които неутрализират бактериите и помагат за предотвратяване на зъбен камък. Ефективно решение, което съчетава ефективността на конец за зъби и ролята на вода за уста, е AirFloss Ultra, иновативно устройство за орална хигиена.

5. Яжте повече плодове и зеленчуци

     

Храната играе важна роля в хигиената на устната кухина, защото това, което ядем и пием, влияе директно на зъбите и венците. Всички знаем, че газираните и захарните напитки допринасят за образуването на кариеси, докато кафето и цигарите са отговорни за появата на петна по зъбния емайл.

Това не са единствените храни, които имат отрицателен ефект върху зъбите. Нишестето, присъстващо в хляб, бисквити и зърнени храни, може да доведе до проблеми със зъбите, защото такива храни произвеждат киселини. Можете да уравновесите това, като консумирате плодове и зеленчуци като ябълки и моркови. И не на последно място, не забравяйте да пиете вода след всяко хранене - това помага да се премахнат опасните за зъбите вещества, оставени в устната кухина.

Вижте свързани продукти:

Разгледайте подобни статии за грижа за устната хигиена:

  • Бъдещето на здравата уста.

    Бъдещето на здравата уста.

    В Световния ден на оралното здраве наблюденията на СЗО напомнят за жизненоважното значение на инвестицията в здравословна орална грижа - не само за днес, а за цял живот.

    Научете повече
  • Как да изберете идеалната глава за вашата електрическа четка за зъби Philips Sonicare?

    Как да изберете идеалната глава за вашата електрическа четка за зъби Philips Sonicare?

    Научете как да изберете подходящ накрайник за четка Sonicare за вашите нужди ► Бактериална плака ► Избелване на зъби ► Грижа за чувствителните венци

    Научете повече
  • Най-честите орални проблеми и как да ги предотвратите

    Най-честите орални проблеми и как да ги предотвратите

    Кои са най-честите орални проблеми и как можете да ги предотвратите? разберете кои са основните проблеми, който най-често се срещат и как да се справитре с тях!

    Научете повече
  • Правилната грижа за твоите зъби и усмивка

    Правилната грижа за твоите зъби и усмивка

    Знаете ли как да имате здрави зъби и блестяща усмивка? Разберете как да поддържате хигиената на вшите зъби с Philips!

    Научете повече
  • Какво трябва да знаете за избелването на зъбите?

    Какво трябва да знаете за избелването на зъбите?

    Причини за пожълтяване на зъбите ► Ефективни начини за домашно избелване ► Професионално избелване – трайност, резултати, разходи ►Преимущества и рискове

    Научете повече

Нашият сайт се преглежда най-добре с последната версия на Microsoft Edge, Google Chrome или Firefox.