Хранене по време на бременност

Женското тяло по време на бременност е подготвено да  подкрепи своето бебе по всякакъв начин, но здравословната диета (и избягването на определени храни) ще помогне на неговите усилия по време на целия път. Какво точно попада обаче в препоръчителния списък? Това е често срещан въпрос сред бъдещите майки, както и кои храни да избягват по време на магическите девет месеца.

В тази статия ще предоставим отговорите на тези въпроси, както и някои основни съвети за хранене по време на бременност. Помнете, че сме с вас по този път, но също така, и че всяка бременност е различна и нашите съвети не заместват лекарската експертиза.

Грижа за майката по време на бременност

Какво да изключим? 

 

Добрата новина е, че здравословната диета за бременни много наподобява режима на тези, които не очакват бебе. Препоръчително е да се следват установените три хранения на ден, фокусирайки се върху чистата храна като зеленчуци, плодове и зърнени култури. Полу-фабрикатите и храните с високо съдържание на захар трябва да се сведат до минимум.

 

От здравни съображения, суровите или рядко срещани меса, суши, сурови яйца, меки сирена и непастьоризинани сокове и млека трябва да бъдат перманентно премахнати от менюто.

 

Още неща, с които трябва да се сбогуват бъдещите майки, включват:

 

Риба с меркурий, сурова риба и ракообразни

Избягвайте риба с високи нива на меркурий като марлин, риба меч, царска скумрия и риба тон. Консервираната риба тон може да бъде изключение.

 

За съжаление на феновете на рибните продукти, суровата риба и ракообразни също не трябва да се консумират по време на бременност, заради потенциално наличие на бактерии или паразити. Пушената морска храна също трябва да излезе от менюто на бъдещите майки.

 

Меки сирена от непастьоризирано мляко

Фета, бри и камембер също се налага да останат далеч от ръцете на бременните, тъй като се произвеждат със сурово мляко, а то може да бъде заразено с бактерия листерия. Златното правило е винаги да търсите върху етикета гаранция, че сиренето е произведено с пастьоризирано мляко.

 

Непастьоризирани млека и сокове

Прясно изцеденият сок или всякакъв тип непастьоризиран сок може да съдържа вредни бактерии като е-коли, листерия или самонела и затова е препоръчително да се избягва.

 

Сурови яйца

Тук за жалост също се включват голяма част от изкушенията като смеси за печене на торта и курабийки, както и бърканите и леко-сварени яйца. Внимавайте за съдържание на сурови или леко сготвени яйца в продукти като салати, сосове, яйчен пунш и сладолед. По време на бременност е задължително да се консумират само пастьоризирани, твърдо сварени яйца.

 

Недосготвено или сурово пилешко и червено месо

Тази група също крие опасности от бактерия листерия. Бъдете внимателни и избягвайте колбаси от витрината и претопляйте месото, докато не започне да излиза пара. Охладените пастети и месо също влизат в забранения списък. Уверете се, че всички месни продукти, които консумирате са напълно сготвени.

 

Сурови или не-сготвени кълнове

Сурови кълнове като люцелна, боб или репички носят риск от хранителни заболявания, така че трябва да бъдат напълно сготвени, за да се предотврати ефекта на бактериален растеж. Същото важи за немитите плодове и зеленчуци и купените от вън салати.

Какво да избягваме?

 

Въпреки, че няма специална забрана, за щастлива и здрава бременна е препоръчително да се намалят или избягват следните храни:

 

Прясно пълнено месо

Това е храна, на която трябва да се обърне внимание. Уверете се, че пълненото месо е напълно сготвено, ако купувате замразени продукти. Прясното месо и плънка могат да доведат до развитие на бактерии.

 

Сладкиши, въглехидрати и бързо хранене

Въпреки липсата на заключителни научни доказателства, изкушенията в тази секция често попадат в списъка с неща, за които бъдещите майки копнеят. Ако попадате в тази група, потърсете здравословни алтернативи, които да заместят захара или мазнините.

 

Хапват ви се пържени картофки с всяко ястие? Опитайте се да пържите с минимално количество олио с Airfyrer – здравословният начин да се наслаждаваме на пържена храта с до 90% по-малко мазнина.

 

И запомнете – здравослована, балансирана диета е важна, за да бъдат здрави както мъчинето, така и майката.

 

Прекаляване с кофеин

Когато става въпрос за това какво да не ядат бременните жени, трябва да обърнем внимание и на  напитките. Световната Здравна Организация препоръчва на бъдещите майки, свикнали на повече от 300 мг на ден, да намялат дневния прием. Това намалява възможността от помятане и недоносени бебета.

Как да се храним по време на бременност

Здравословни съвети

 

Бременността е време на интензивен растеж и развитие както на мъничето, така и на майката.  Храненето е един от елементите, които могат да направят процеса малко по-лесен. Консултацията с експерт винаги е добър вариант за установянване на видовете храни, които трябва да се приемат и в какви количества. Ето няколко основни ориентира:

 

- Наблягайте на пълнозърнестите продукти, когато става въпрос за хляб или паста. Избирайте чисто месо или пилешко и се опитвайте да хапвате между 200-350 г. сготвена риба на седмица. Не забравяйте да изберете риба с ниски нива на меркурий!

- Залагайте на храни от петте групи: зърнени култури, плодове, зеленчуци, протеин и млечни продукти. Старайте се едната половина от чинията ви да се състои от плодове и зеленчуци, а другата – от зърнени продукти.

- Консултирайте се с лекар или диетолог по време на деветте месеца, включително и за пренатални витамини като фолиева киселина и желязо. Тялото се нуждае от завишена доза витамини по време на бременност, а храната не може да набави всичко нужно.

- Избирайте моно- и полиненаситени мазнини като зехтин и авокадо и ограничите наситените мазнини и „празните калории“ като сладкиши или напитки с високо съдържание на захар.

 

Наблюдавайте здравето си по време на бременността с мобилното приложение Pregnancy+. Апликацията е създадена, за да подкрепя бъдещите майки през цялата бременност и раждане, предоставяайки наръчник за всеки стадий. Винаги се консултирайте с доктор преди да започнете специална диета.

Нашият сайт се преглежда най-добре с последната версия на Microsoft Edge, Google Chrome или Firefox.