Наръчник за перфектната  брада
   

Похвати и съвети за грижа 

Брадите стремглаво набират популярност през последните няколко години и всеки мъж знае, че подходящият избор на стил и поддръжка зависи от различини фактори. От формата на лицето до дължината и плътността на косъма, има оформяне, подходящо за всеки, но най-важната част от това пътешествие е откриването на правилната форма.

В тази статия ще предложим няколко идеи за вас и вашата брада, които ще ви гарантират страхотен външен вид и самочувствие.
 

Наръчник за перфектна брада

1. Оформяне според типа лице

 

Мъжката брада добавя контраст и подчертава чертите на лицето. Различните типове бради се фокусират върху специфични части на лицето, което означава, че макар и да харесвате определен тип брада, той може да не е подходящият за вас. Ето и някои насоки за това как да поддържането окосмяването според формата на лицето ви:

Кръгло лице
Препоръчва се космите на бузите да са по-къси, а в долната част на брадичката по-дълги, създавайки ефект на издължаване. Използвайте тример за брада или елекрическа самобръсначка, за да изгладите разликата в дължините и да постигнете равномерно-излеждаща брада.

Квадратно лице
Обратно на съвета за кръгло лице, за тази форма са по-подходящи дългите косми отстрани на лицето и по-къси на брадичката. Друг вариант може да бъде тоталното избръсване, като оставите само по-дълги косми на брадичката, челюстта и мустака.

Овално лице
Господата, попадащи в тази категория са щастливци, тъй като тази лицева структура позволява поддържането на различни стилове и правилният е този, който вие сметнете за най-подходящ. Експериментирайте!

Издължено лице
В случая, брадата трябва да бъде дълга по бузите и къса в областта на брадичката. По този начин се създава впечатлението за лице, което изглежда по-широко, отколкото дълго.

2. Видове брада според дължината 

 

След установяване на подходящият тип оформяне, идва време за следващата стъпка, а именно - експериментирането с различни дължини.

Наболата брада подхожда на мъже с кръгло, овално, или дори квадратно лице, тъй като подчертава челюстта и предлага по-зрял и мъжествен вид. Този стил също подхожда на мъже с рядка брада.

Поддръжка: Подстригвайте с тример или електрическа самобръсначка, настроена на 1-3 мм.  Препоръчително е да освежавате брадата два пъти седмично, тъй като по-чести интервали могат да доведат до раздразнение на кожата. Използвайте лек ексфолиант преди да започнете, а когато приключите - изплакнете лицето, за да предотвратите несъвършенства. Завършете процеса с хидратиращ крем.

Наръчник за перфектна брада
OneBlade

Късата брада се доближава до наболия стил, но e оставена да расте около 10 дни. Препоръчва се за мъже с гъста брада, защото в противен случай рискувате подчертаване на областите без косми. 


Поддръжка: За този стил е препоръчително настройката на самобръсначката да бъде на 3-5 мм. Започнете с подстригването на стърчащите над горната устна косми и около мустака. Брадата трябва да бъде равномерна, затова променете настройката, ако има участъци, в които забелязвате сгъстяване. Както и при наболия стил, не забравяйте да използвате ексфолиант и овлажняващ крем, за да избегнете раздразнение.

Наръчник за перфектна брада

Брадата по собствен вкус е гъста, добре оформена и стилизирана подходящо. Нужни са 2 до 4 седмици, за да достигне желаната дължина, а ако междувременно полагате нужната грижа, ще разкрие скулите и челюстта ви, придавайки много мъжествено излъчване. Този стил се препоръчва за господа с кръгло лице, които искат да постигнат по-издължена визия. 


Поддръжка: В зависимост от дължината е подходящо подстригването с тример на 3-4 дни, за  да се освежават обраслите места. Изплакнете с вода, подсушете и нанесете крем, за да приведете брадата в униформен вид и да добавите малко блясък. Не забравяйте за ексфолианта и овлажняващия крем! 

Наръчник за перфектна брада

Дългата брада отнема два до три месеца да порасне и точно както и брадата по собствен вкус, трябва да бъде добре оформена. Разликата между двете е, че този тип брада предполага по-голяма гъстота, което позволява да променяте начина, по който изглеждат някои черти на лицето. Например по-малка брадичка би могла да издължи лицето, ако оставите космите там по-дълги.

 

Поддръжка: Този тип брада се нуждае от много повече грижа. Това включва използването на специален продукти - балсам и шампаон, за да избегнете изсъхване на косъма, олио за брада след сушене, което помага за хидратация и блясък, и гел за стилизиане с цел постигане на желаната форма. 


Наръчник за перфектна брада

Последната, но не по важност пълна брада, позната още като Full Gandalf, е един от най-впечатляващите видове брада, ако имате самочувствието и смелостта да я отгледате. Тя със сигурност ще ви открои от тълпата, поради което е още по-важно да знаете как да се грижите за нея. 

 

Поддръжка: Освен освежаването на всеки няколко седмици, честото миене и третиране със специални продукти също е от голяма важност.  В случая, употребата на шампоан, балсам и олио за брада трябва да бъде част от всекидневната програма.  

 

Наръчник за перфектна брада

3. Стилове, подходящи за рядка брада

 

Рядката брата и неравномерния растеж са често срещани премеждия за мъжете. Дори и първият ни инстинкт да бъде да се посмеем и да се откажем от този лицев аксесоар, е важно да споменем стиловете, подходящи за този тип брада. Те ще помогнат да  изглеждате точно толкова спретнати и привлекателни, колкото и господата с по-гъсти бради.

Козята брадичка е подходяща за много голяма част от мъжете – тези с остри или малки брадички, както и с квадратни или кръгли лица.

Пълната козя брадичка се различава с това, че вниманието пада върху максималната гъстота, правейки брадата възможно най-плътна.

Брадата тип Ван Дайк се появява през 17ти век, благодарение на холандския художник Антъни Ван Дайк. Този тип много наподобява козята брадичка, но в случая един малък детайл прави този стил различен, а именно - разделението на мустака от брадата. Това отваря врати за много различни експерименти с дължината и формата, така че ако сте имали интересни идеи, но без ясна представа как да ги изпълните, може да започнете с този стил за начало.

Ако имате достатъчно окосмяване около челюстта и брадичката, може да се обръснете на черта. За този стил трябва да обръснете космите само по бузите, оставяйки мустака, брадичката и челюстта окосмени. Използвайте тример за максимално добро оформление.

Стилът с преливане се постига, когато оставите брадата да порасне и използвате тример, за да подкъсите космите, започвайки от бузите към челюстта и брадичката.

Освен да вземете решение по гореизброените стилове, трябва да обърнете внимание и на прическата си, както и на стила на обличане. Но не забравяйте - най-важното остава е характерът и самочувствието ви, че сте избрали брадата, която ви помага да изразите себе си най-добре. 

Вижте други свързани продукти:

Разгледайте подобни статии за грижа за мъжа:

Нашият сайт се преглежда най-добре с последната версия на Microsoft Edge, Google Chrome или Firefox.