Защо е здравословно да използвате залъгалки


Биберони

Залъгалките може да са с малки размери, но със сигурност предоставят изключително удобство. Съставихме това ръководство, за да ви покажем как залъгалката помага на вашето бебе, докато то изследва света.

Защо бебетата сучат?

За да разберете как залъгалката може да помогне на вашето бебе, трябва първо да узнаете защо бебетата сучат. Накратко: за тях това е необходимост! Бебетата са родени с естествената нужда да сучат всичко, което бива поставено в устата им. С порастването на вашето дребосъче този рефлекс ще изчезне.

 

Сученето винаги ли е едно и също?

Не е за вярване, но сученето не е винаги е едно и също! Всъщност съществуват два вида сучене:

 

Хранително сучене – сучене, което се извършва, докато вашето бебе се храни

Нехранително сучене – всяко сучене, което не се извършва по време на хранене

 

Залъгалката, както вероятно предполагате, е вид нехранително сучене.

 

Какви са ползите от сученето?

При хранителното сучене ползите изглеждат ясни: вашето бебе извлича кърма от бутилка или гръд.

 

Всъщност действието включва много повече от това. Има ключови ползи от нехранителното и хранителното сучене, които може да не познавате:

 

Чувство на задоволство

Забелязвали ли сте как на вашето бебе му се доспива веднага след хранене? Или пък се чувства спокойно, когато му предложите залъгалка? Това се получава, защото сученето активира хормон, наречен CCK (холецистокинин). Той кара вашето бебе да се чувства нахранено, отпочинало и готово за сън!

 

Храносмилателна помощ

Другата роля на CCK е да помага на храносмилането на вашето дребосъче. Кърмата е богата на протеини и мазнини и CCK е в състояние да ги разгражда.

 

По-добра координация

На последно място сученето от нехранителен тип предоставя на вашето дребосъче допълнително упражняване в координирането на действията сучене, гълтане и дишане. Тези три стъпки позволяват на вашето бебе да сучи ефективно от гръд или бутилка.

 

Трябва ли да знам нещо още?

Тъй като вече знаете, че сученето и използването на залъгалка помагат на вашето дребосъче, ви предлагаме няколко допълнителни съвета, които може да са ви полезни по време на растежа му.

  • Ако се затруднявате да извършвате кърменето, изчакайте месец, преди да предложите залъгалка.
  • Тъй като сученето кара вашето бебе да се чувства нахранено и сънливо, е най-добре да не му предлагате залъгалката преди хранене.
  • Поради същата причина е най-добре да използвате залъгалката точно преди времето за дрямка или след храненето. И то само когато вашето бебе има нужда от нея.
  • Както с много други неща, не е добре дребосъчето ви да става прекалено зависимо от залъгалката. С израстването му се опитайте да разнообразявате начините за успокояване, като например това може да е прегръдка или играчка.

 

Искате да знаете повече за нашите залъгалки? Кликнете тук, за да разгледате гамата.

Прочетете повече по тази тема

You are about to visit a Philips global content page

Continue

You are about to visit a Philips global content page

Continue

Нашият сайт се преглежда най-добре с последната версия на Microsoft Edge, Google Chrome или Firefox.