Златни съвети как да отучим бебчо от залъгалката

Златни съвети за големи промени

 

За да помогнеш на твоето мъниче, първо бъди уверена. Тук ще намериш препоръки как да помогнеш на своето детенце да извърви пътя до голямата промяна.

 

Не се тревожи

Засмукването е естествен рефлекс на твоето бебче, поради което лесно може да се привърже към своята залъгалка.  Понякога може да ти се струва, че твоето малко съкровище никога няма да пожелае да се раздели със своята залъгалка, но дори и да не полагаш специални усилия в тази насока, с времето твоето мъниче само ще се раздели с нея. Ако въпреки това имаш някакви притеснения относно развитието на твоето малко съкровище, моля, обърни се за съвет към твоя личен лекар.

 

  • По стъпките на малчо

Има много начини как да отучиш своето детенце от залъгалката. Много родители дори твърдят, че отказът от нея бил дори по-лесен за тях и децата им отколкото дори са си представяли. Само трябва да намериш правилния подход към него/нея. Виж как аз се справих с тази задача и помни, не бързай, отдели колкото време ти е необходимо за всяка една стъпка.

 

  • Погрижи се също за себе си

Погрижи се и за себе си. Колкото по-самостоятелно става малкото ти детенце, толкова повече започва да се отдалечава от теб. Но в това няма нищо обезпокоително, не се тревожи и натъжавай. Увери се, че отделяш достатъчно време за себе си.
 

  • Направи промяната забавна

Мъничетата приемат по-лесно промените, когато те са представени под формата на игра - история, рисунка лесно биха привлекли и задържали вниманието на малкото човече. Постарай се да ангажираш въображението му  с интересна картинка, рисунка, кукла или песен, история в рими, каквата е приказката за Хрупка, Чурулик и Нели. По този начин представена, промяната ще бъде асоциирана с радост и веселие от твоето съкровище.

 

Изгради емоционална връзка с твоето дете

Може да ти се стори, че твоето мъниче е превъзбудено или по-емоционално в този преходен период. Ако ти се стори тъжно или без желание за игра, сега е подходящият момент да му обясниш защо преминава през тази промяна. Винаги можеш да утешиш своето малко човече с прегръдка, да му обясниш, че вече е голямо момче/момиче и не бива по-малките деца да го виждат с бебешка залъгалка. Не забравяй, винаги използвай логични причини , за да обясниш голямата промяна.

 

  • Самостоятелно дете

Малките неща: ние решаваме къде, кога, с кого да отиде малкото човече. С настъпилата промяна трябва да оставиш твоето мъниче само да взема част от тези решения. Остави на малкото детенце само да избере в коя вечер да спи без и със залъгалка, какъв подарък да получи, когато само направи тази голяма крачка.

 

Подкрепи своето детенце

Когато настъпи моментът да се откажете от залъгалката, покажи на малкото си съкровище своята подкрепа и позитивно отношение към настъпващата промяна. Изключително важно е да бъдеш спокойна, уверена, когато общуваш с мъничето, покажи му колко смело е, каква огромна стъпка прави, откъсвайки се от своите бебешки играчки и подарявайки ги на Нели. Общуването в тези моменти е особено важно, заедно определете деня, в който ще пристъпите към дългоочакваната промяна.

 

  • Изгради увереност

Това е подходящият момент да наградиш своето малко съкровище и да го накараш да се гордее с огромната крачка, която е направило. Награди детенцето си с малка звездичка, подарък, игра. Независимо от подхода, който избереш към него, казвай на малкото човече колко е умно и как расте с всяка малка стъпка, която прави.

 

Др Кери Тейлът, Психолог за родители и деца

You are about to visit a Philips global content page

Continue

You are about to visit a Philips global content page

Continue

Нашият сайт се преглежда най-добре с последната версия на Microsoft Edge, Google Chrome или Firefox.