Как открих най-добрия начин да се откажем от залъгалката на бебчо?

Начини за отучване

 

Ще разбереш кога е моментът да намалиш употребата и най-накрая да спреш да предлагаш залъгалката на мъничето ти. Използвай една или няколко от препоръките, за да намериш най-подходящото за теб и бебето ти решение.

 

1) Малка стъпка

Този метод постепенно редуцира употребата на залъгалката. Започни като намалиш броя на залъгалките у дома. Увери се, че мъничето ти търси залъгалката си само у дома, не и навън. Като следваща стъпка, започни да я предлагаш само преди дрямка или преди сън. Този метод е особено подходящ в случай, че не бързаш да направиш рязко промяната и детето е чувствително. Остави на твоето малко съкровище само да те води по малките стъпки на тази голяма промяна за него!

 

2) Друго удобство

Когато бебчето ти търси своята залъгалка, опитай се да го разсеяш като го гушкаш, пееш му песнички, разказваш му приказки или му предлагаш любимата му игра. Можеш да замениш залъгалката като му предложиш любимото одеялце или плюшена играчка. Ако изпробваш тази препоръка преди лягане, имай предвид, че може да отнеме малко повече време докато мъничето свикне.

 

3) Бързо и забавно

Този метод е като махането на лейкопласт... за какво става въпрос? На твоето съкровище може да са му необходими няколко дни докато свикне, а е възможно и да се приспособи изненадващо бързо. Може да се възползваш от определени събития, след които категорично да спреш употребата на залъгалки, напр. рожден ден. Първо увери си, че веднъж взела решение ще премахнеш всички вещи напомнящи му за любимата залъгалка.

 

4) Създай история

Истории като приказката за Хрупка, Чурулик и Нели биха ти помогнали да провокираш изобретателността и въображението на детето ти. Помогни на твоето мъниче да направи торбичка или кутия, в която да събира своите залъгалки. Създай специална история за него - Дядо Коледа, Великденското зайче или друг мистичен герой може да идва и да взема неговите залъгалки и в замяна да му оставя подарък - нещо, което то обича.

 

5) Доброто детенце

Добър начин да отучиш своето детенце от залъгалката е като го окуражиш да я даде на друго "бебе" или на Нели от приказката за Хрупка, Чурулик и Нели. По този начин ще го увериш, че то е вече голямо, а също така и ще развиеш у него способността да споделя своите вещи. За да изградиш загриженост към природата можеш заедно с него да изпращаш залъгалките му за рециклиране. В замяна то би могло да получи от организаторите малък подарък - стикер с благодарност.

 

6) Награждавай

Награждавайки малките стъпки към голямата промяна, би могла да мотивираш по-бързия преход. Давай малка звездичка на големия човек за всеки два часа без залъгалка или за прегледа без залъгалка при педиатъра. Награждавай своето детенце с прегръдка, усмивка, мили думи, показващи огромното му постижение. Завършвай всеки ден изпълнен с малки победи с нова книжка, любима игра или телевизионна програма, напомнящи за неговата голяма победа. По този начин малкото човече ще извърви своите малки стъпки с увереност.

 

Др Кери Тейлът, Психолог за родители и деца

You are about to visit a Philips global content page

Continue

You are about to visit a Philips global content page

Continue

Нашият сайт се преглежда най-добре с последната версия на Microsoft Edge, Google Chrome или Firefox.